Gezond eten met een beperkt budget. Dat kan, ook in deze tijden.
Met dit artikel wil ik jou laten zien hoe je Leef Puur Natuur kan volgen met een beperkt budget.
Hier komen mijn 11 beste tips.
1. Kies voor seizoensgroenten
Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper, omdat ze uit het eigen land komen en er op dat moment veel aanbod is.
Bovendien zijn ze erg gezond, want ze zijn vaak helemaal uitgerijpt en erg vers. Daardoor bevatten ze alle goede voedingsstoffen.
Hieronder heb ik een aantal seizoensgroenten en recepten op een rijtje gezet:
Wintergroenten:
- Kool
- Winterwortels
- Knolselderij
- Spruitjes
- Winterprei
Je hoeft in de winter echt niet iedere dag hutspot of stamppot te eten. Je kunt wintergroenten ook prima aan bami, nasi of een stoofschotel toevoegen. Dit zijn nog 4 lekkere recepten met wintergroenten:
In de zomer zijn er weer andere seizoensgroentes. Als ik kijk naar de voedingswaarde en de prijzen, dan raad ik je aan om in de zomer juist wat meer van de onderstaande lijst te eten.
Zomergroenten:
- Courgette
- Peultjes
- Snijbonen
- Komkommer
- Tomaten
Dit zijn 4 recepten met zomergroenten:
- Gevulde courgette met kip
- Pasta Bolognese
- Aziatische slawraps met kip en pinda-chilisaus
- Koolhydraatarme lasagne met aubergine en courgette
2. Koop hele groenten
Hele groenten zijn goedkoper dan voorgesneden groenten. Bovendien zijn ze verser en gezonder. Zo krijg je meer voedingsstoffen binnen én ben je minder geld kwijt.
Bijvoorbeeld:
- Met een hele pompoen i.p.v. pompoenstukjes bespaar je € 3,19 per kilo
- Met een hele broccoli i.p.v. broccoliroosjes bespaar je € 2,58 per kilo
- Met een hele rode kool i.p.v. een gesneden rode kool bespaar je € 3,04 per kilo
Stel dat je 3 keer per week hierop bespaart, dan is dat naar schatting:
- € 8,81 per week
- € 16,55 per maand
- € 130,07 per jaar
3. Koop goedkope alternatieven voor dure groenten
Je kent ze wel: de dure groenten die in de supermarkt liggen.
Voor minder geld koop je net zulke lekkere, voedzame en gezonde groenten. Je zit qua voedingsstoffen helemaal goed met deze alternatieven voor dure groenten:
Dure groente | Prijs per 250 gram | Goedkoop alternatief | Prijs per 250 gram | |
1. | Waterkers | €6,63 | Spinazie | €0,94 |
2. | Bimi | €3,48 | Broccoli | €0,65 |
3. | Veldsla | €2,82 (Plus, Jumbo) | Boerenkool fijn* | €0,95 (Dirk) |
4. | Asperges | €2,11 (Plus) | Broccoli | €0,65 |
5. | Peultjes | €1,89 (Dirk) | Sperziebonen | €0,85 (Dirk) |
6. | Sugar snaps | €1,89 (Dirk) | Sperziebonen | €0,85 (Dirk) |
*Boerenkool kun je met wat citroensap kneden. Het wordt dan zacht en mals als sla. Bovendien krijgt het een heerlijke frisse smaak.
4. Koop diepvriesproducten
Diepvriesproducten zijn vaak veel goedkoper dan verse producten.
Bovendien bevatten ze vrijwel net zoveel voedingsstoffen. Net zo gezond dus! Ga dus naar het diepvriesschap in de supermarkt en doe er je voordeel mee. We hebben een paar producten voor je op een rijtje gezet:
In deze tabel kun je zien wat je bespaart als je diepvriesproducten in plaats van verse producten in je winkelwagentje stopt:
Product | Vers per kg | Diepvries per kg | Dit bespaar je |
Mango | €6,75 | €5,05 (AH) | €1,70 |
Zalm | €21,96 | €9,96 (Aldi) | €12,00 |
Broccoli | €2,58 | €2,35 (AH) | €0,23 |
Spinazie | €3,76 | €1,19 (Dirk) | €2,57 |
Sperziebonen | €3,38 (Dirk) | €1,49 (Jumbo) | €2,69 |
Doperwten | €3,74 (AH) | €0,47* (AH) | €3,27 |
*Doperwten uit de diepvries worden tuinerwten genoemd.
Let op: niet bij alle supermarkten zijn diepvriesproducten goedkoper dan verse producten. Een voorbeeld zijn groene asperges. Deze kun je bij de Plus soms beter vers dan ingevroren kopen.
5. Kijk onderaan het schap in de supermarkt
Goed eten met een beperkt budget doe je ook door in de supermarkt onderaan in het schap te kijken.
Daar staan vaak de huismerkproducten. Vaak zijn deze evengoed of zelfs beter. Hieronder kun je zien wat je op deze manier kunt besparen:
Product | Prijs A-merk | Prijs huismerk | Dit bespaar je |
Havermout | €1,49 | €0,69 | €0,80 |
Noten | €2,99 | €1,87 | €1,12 |
Yoghurt | €1,70 | €1,25 | €0,45 |
Rijstwafels | €0,99 | €0,44 | €0,45 |
Amandelmelk | €2,89 | €1,89 | €1,00 |
Totaal | €10,06 | €6,14 | €3,82 |
6. Kook voor 2 dagen
Als je op een vrije dag twee keer zoveel kookt, hoef je het gerecht de tweede keer enkel op te warmen. Daarmee bespaar je op energiekosten. Om eten op te warmen, hoeft de oven of het fornuis immers minder lang aan.
Als je niet twee keer hetzelfde wil eten, kun je ook wat anders maken van hetzelfde gerecht. Stel dat je ratatouille hebt gekookt, dan kun je er de volgende dag soep of saus van maken. Je kunt de maaltijd ook in de vriezer bewaren voor een later moment.
Als je het gerecht op tijd uit de vriezer haalt om te ontdooien, hoef je de magnetron niet te gebruiken. Daarmee bespaar je weer op energiekosten.
Dit bespaar je op je energiekosten als eten opwarmen ⅓ kost van de tijd om te koken:
Eten koken | Eten opwarmen |
€0,38 per keer | €0,11 per keer |
€136,88 na 1 jaar | €40,- na 1 jaar |
Dit zijn 4 gerechten die je goed in de vriezer kunt bewaren:
- Groentelasagne
- Ratatouille
- Vegetarische broccoli burgers
- Muffins van kikkererwten, havermout en blauwe bessen
7. Kook bespaartips
Door goede gewoontes tijdens het koken kun je ook besparen. Dit zijn 5 praktische bespaartips voor tijdens het koken:
Tip 1: Gebruik altijd een deksel
Een deksel op de pan zorgt voor driekwart minder warmteverlies.
Tip 2: Zorg voor een passende deksel
Is de pan goed afgesloten? Dan kookt het water sneller en wordt alles sneller gaar. Dat geldt ook voor stomen, (roer)bakken en wokken.
Tip 3: Gebruik liever een te grote dan een te kleine pan
Kook je op gas? Dan kun je beter een iets te grote pan gebruiken dan een te kleine. Dan gaat er geen gas en warmte langs de pan.
Tip 4: Stomen in plaats van koken
Met stomen heb je alleen een klein laagje water nodig, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken om het water op te warmen. Het eten heeft bovendien meer smaak en bevat meer voedingsstoffen.
Tip 5: Gebruik niet te veel water
Hoe minder water, hoe minder energie nodig is om het water te verhitten.
8. Gebruik een snelkookpan
De naam zegt het al: een snelkookpan gebruik je om sneller te koken. Door de hogere druk in de pan loopt de temperatuur op tot zo’n 120 °C. Dat lijkt niet zoveel, maar je kunt er behoorlijk wat tijd en daarmee ook energie besparen. Kijk maar:
- Stoofvlees is zacht binnen 1 uur
- Een stoofschotel is in 40 minuten gaar i.p.v. in 2 uur
- Peulvruchten gaar je in ⅓ van de kooktijd
- Erwtensoep maak je in 30 minuten
Met een snelkookpan kun je al snel tot de helft aan energiekosten besparen. Bovendien is je eten voedzamer en heeft het meer smaak. Zo gaan er met een snelkookpan gemiddeld 40 tot 50% minder vitaminen en mineralen verloren.
9. Eerst alles opmaken wat je in huis hebt
Als je eerst alles opmaakt wat je in huis hebt en daarna pas naar de winkel gaat, zal je merken dat je veel minder weggooit. Je bent zuiniger op je eten en gebruikt alles zoveel mogelijk op.
Dat betekent ook dat je creatiever moet zijn met restjes. Om je een idee te geven, zet ik hieronder een aantal gerechten op een rijtje waarvoor je prima restjes kunt gebruiken:
- Ontbijt eimuffins
- Groenteomelet
- Smoothie
- Saus
- Poké bowl
- Wokgerecht
- Curry
- Salade
10. Zorg voor een voorraadje basisproducten
Als je zorgt voor een voorraadje basisproducten, heb je altijd wat in huis om te koken. Zo voorkom je last-minute aankopen. Op deze manier kun je veel besparen. Bij last-minute aankopen let je minder op de prijs en stop je eerder je winkelmandje vol. Vooral als je weinig tijd hebt of honger hebt.
Denk bij basisproducten aan:
- Zilvervliesrijst
- Tomatensaus
- Tomatenblokjes
- Kikkererwten
- Linzen
- Bonen
- Zaden
- Kruiden
Deze basisproducten kun je in bulk kopen, zodat je voor heel weinig geld een voedzame en gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.
11. Zoek lekkere en voordelige recepten
Op onze website zijn genoeg lekkere, lowbudget recepten te vinden. Doe er je voordeel mee en stel je eigen kookboek samen.
Kijk ook op onze Instagram pagina waar we regelmatig nieuwe, lekkere recepten op plaatsen. Zo heb je in een handomdraai je eigen budget kookboek!
Maaltijdsoep is misschien wel het allergoedkoopste gerecht om te maken. Het enige dat je nodig hebt, zijn groenten, bouillon en een voedzame toevoeging (bijvoorbeeld gierst of linzen). We hebben een paar lekkere soeprecepten voor je:
Disclaimer
Deze vergelijking is gemaakt op 25 november 2022. De prijzen, de samenstellingen van de producten en andere informatie in dit artikel kan over tijd veranderen. Leef Puur Natuur geeft geen garanties voor de correctheid van de informatie uit dit artikel. Heb je een foutje gezien? Neem dan gerust contact met ons op.