Gezond avondeten: Tips en recepten voor elke dag van de week

Laatste update op 25 maart 2024

Gezond avondeten zit vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevat het een goede balans van macronutrienten – eiwitten, vetten en koolhydraten – die jouw gezondheidsdoel ondersteunen.

In dit artikel vind je gezonde dinerrecepten voor elke dag van de week. Welke ga jij vandaag proberen?

Vlees

Biefstuk met chimicurri en asperges

Bereidingstijd: 30 min

Kcal: 449

Rijk aan eiwitten, antioxidanten en belangrijke vitaminen voor energie. Bekijk hier het recept voor biefstuk met chimichurri en asperges.

Kip stir fry met quinoa

Bereidingstijd: 20 min

Kcal: 566

Deze heerlijke kip stir fry is makkelijk, gezond en heerlijk koolhydraatvrij door de toevoeging van quinoa.

Gevulde courgette met kip

Bereidingstijd: 20 min
Oventijd: 15 min

Kcal: 446

Kies voor een vezelrijk en eiwitrijk diner eens voor deze gevulde courgette met kip.

Kip met zoete aardappel, boerenkool en pompoen

Bereidingstijd: 30 min

Kcal: 491

Een AVG zoals je die nog nooit hebt gehad. Deze kip met zoete aardappel, boerenkool en pompoen doet het goed bij het hele gezin.

Vis

Knapperige zalm met groene asperges:

Bereidingstijd: 15 min
Oventijd: 20 min

Kcal: 386

Dit dinerrecept is rijk aan omega 3-vetten en vitamine D. De gezonde eiwitten maken deze knapperige zalm met groene asperges een echte topper voor sporters.

Salade met venkel, sinaasappel en garnalen

Bereidingstijd: 10 min

Kcal: 217

Een heerlijke, lichte en zomerse salade met weinig kalorien per portie. Probeer ook eens deze salade met venkel, sinaasappel en ganalen

Tom kha kung

Bereidingstijd: 15 min

Kcal: 472

Voor wie van pittig houdt! Deze Thaise kokossoep met garnalen is een streling voor de tong, en ook nog eens supergezond.

Zalmfilet met romige spinazie en paddenstoelen

Bereidingstijd: 20 min

Kcal: 531

Dit romige dinnerrecept is klaar in een handomdraai. Bekijk hier ons recept voor zalmfilet met romige spinazie en champignons

Vega

Griekse linzensoep

Bereidingstijd:20 min

Kcal: 374

Deze soep barst van de eiwitten en vezels. Je voelt je nog lang verzadigd nadat je deze Griekse linzensoep hebt gegeten.

Vegetarische preitaart

Bereidingstijd: 30 min
Oventijd: 45 min

Kcal: 254

Deze vegetarische preitaart doet het altijd goed bij een etentje. Je maakt er in één keer 8 porties van, en alles wat over is, is de volgende dag minstens net zo lekker.

Ratatouille

Bereidingstijd: 20 min
Oventijd: 25-40 min

Kcal: 293

Niet voor niks een klassieker, deze ratatouille mag niet ontbreken in je koolhydraatarme weekmenu.

Vegetarische pizza met bietenbodem

Bereidingstijd: 30 min
Oventijd: 25 min

Kcal: 453

Een gezonde traktatie waar je het hele gezin blij mee maakt. Lees hier her recept voor vegetarische pizza met bietenbodem

Meer recepten voor gezond avondeten

Op Leef Puur Natuur vind je gezonde recepten voor elk moment van de dag.

Nog niet genoeg geïnspireerd? Probeer dan ook eens:

Quinoasalade

Bereidingstijd: 15 min
Oventijd: 20 min

Kcal: 447

Deze zomerse quinoasalade kun je van tevoren maken en overal mee naartoe nemen. De tweede dag nog lekkerder!

Rode kool 'steak' met quinoa

Bereidingstijd: 30 min
Oventijd: 20 min

Kcal: 370

Geroosterde kool heeft een heerlijke, knapperige textuur. Daarom mag deze rode kool ‘steak’ niet ontbreken in je koolhydraatarme repertoire.

Pompoensoep met sinaasappel

Bereidingstijd: 25 min

Kcal: 523

Deze pompoensoep is klaar in een handomdraai en lekker voor bij lunch of diner. Lees hier hoe je deze pompoensoep met sinaasappel klaarmaakt.

Koolhydraatarm weekmenu

Maandag: Gegrilde citroenkip-zoete aardappelschotel

Ingrediënten:

  • 1 kippenpoot (± 100 gram)
  • 1 zoete aardappel
  • 100 gram cherry tomaten
  • ½ rode paprika
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook
  • Paar takjes rozemarijn (vers of gedroogde)
  • ½ Chilipeper
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Snijd de aardappel in blokjes, een halve citroen in plakjes en de rode paprika in reepjes.
  3. Doe de kippenpoot met de zoete aardappel en de groentes in een ingevette ovenschaal, pers er de knoflook over en doe de rozemarijn en de plakjes chilipeper erbij.
  4. Sprenkel het sap van de andere helft van de citroen erover met een scheutje olijfolie. Meng alles door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper en leg er de schijfjes citroen op.
  5. Bak de schotel in ongeveer 40 minuten gaar, of totdat de kip en de aardappel gaar zijn.

Dinsdag: Zalm met knoflook-limoenpesto

Ingrediënten:

  • 1 wilde zalmfilet
  • ½ limoen
  • 1 teen knoflook
  • Paar takjes peterselie of koriander
  • Optioneel: ½ chili of jalapeño peper
  • Scheutje olijfolie
  • Handje cherrytomaten
  • 125 gram groene asperges

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Maak een pesto van de limoenrasp, de limoensap, de knoflook, de peterselie of koriander en eventueel de peper met ongeveer een el olijfolie in een keukenmachine of blender.
  3. Bedek de bovenkant van de zalm met de pesto. Laat een tijdje intrekken (optioneel) en leg de zalm op een met bakpapier beklede rooster met daarbij de cherrytomaten.
  4. Bak de zalm in ongeveer in 18 à 20 minuten gaar.
  5. Maak ondertussen de asperges klaar. Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af en gooi dit weg. Kook de asperges in kokend water in ongeveer 5 minuten beetgaar.

Woensdag: Pompoen-quinoastoofpot

Ingrediënten:

  • 40 gram quinoa
  • 1 kleine ui
  • 100 gram pompoen
  • 1  teen knoflook
  • ½ blikje tomatenblokjes (incl. sap)
  • Handvol gehakte boerenkool
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde koriander
  • Scheutje olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm olijfolie in een braadpan, snipper de ui en fruit deze aan. Snijd de pompoen in blokjes en voeg deze toe. Breng op smaak met zout en peper en bak alles voor ongeveer 5 minuten.
  2. Pers de knoflook en voeg deze samen met de komijn, de chili, de paprikapoeder, de koriander, de tomatenblokjes (incl. sap), de bouillon en de quinoa toe en roer alles door elkaar.
  3. Laat het gerecht stoven totdat de quinoa gaar is en de pompoen zacht (± 30 minuten).
  4. Wanneer de stoofpot bijna klaar, is voeg je de boerenkool toe en laat je deze nog 5 minuten meestoven.

Donderdag: Gegrilde broccoli-tomaatsalade

Ingrediënten:

  • 100 gram broccoli
  • 1 tomaat
  • 75 gram rode kool
  • Handvol veldsla
  • 6 zwarte olijven
  • ± 8 amandelen
  • Olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Snijd de broccoli in roosjes en de tomaat in plakjes.
  3. Spreid de groentes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en sprenkel er een scheut olijfolie over.
  4. Breng op smaak met zout en peper en zet de plaat voor 15 à 20 minuten in de oven.
  5. Leg de veldsla in een kom of diep bord, schaaf de rode kool in dunne reepjes en doe deze erbij.
  6. Hak de amandelen en rooster deze kort in een (droge) koekenpan.
  7. Snijd de olijven in dunne plakjes.
  8. Leg de warme groentes over de sla en rode kool en strooi er de amandelen en de olijven over.
  9. Maak af met een scheutje olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Vrijdag: Wortelpasta met verse tomatensaus

Ingrediënten:

  • 2 grote winterwortels
  • 250 gram romatomaten
  • 100 gram (kastanje)champignons
  • ½ rode paprika
  • 1 teen knoflook
  • ½ ui
  • 15 gram basilicum
  • Olijfolie
  • 1 tl Italiaanse of provinciaalse kruiden
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de tomaten in blokjes, snipper de ui en pers de knoflook.
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook even aan.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe en bak deze mee.
  4. Voeg de basilicum toe met een snufje zout en peper. Laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen.
  5. Pureer de saus daarna met een staafmixer of in de blender fijn en voeg een scheutje olijfolie toe. Proef de saus en voeg naar smaak wat extra olie, zout en peper toe.
  6. Laat de saus nog 20 à 30 minuten doorpruttelen.
  7. Maak de wortelen schoon en rasp deze in dunne plakjes, zodat het een pastastructuur heeft. Kook de wortelen in ongeveer 8 minuten.
  8. Snijd de champignons en de paprika in plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de groentes kort op hoog vuur.
  9. Leg de wortelpasta op een bord of in een kom en schep er de groentes en de warme saus over. Maak af met een paar blaadjes gehakte verse basilicum.

Tip: Voeg er 50 gram spekblokjes of 100 gram rundergehakt aan toe wanneer je liever vlees bij de maaltijd eet.

Zaterdag: Garnalencurry met bloemkoolrijst

Ingrediënten:

  • 100 gram garnalen
  • ½ paksoi
  • ½ bloemkool
  • 80 ml kokosmelk (uit blik)
  • 1 eetlepel rode curry
  • 1 kleine ui
  • ¼ rode peper (optioneel, mag ook met poeder)
  • 1 teen knoflook
  • Scheutje olijf- of kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Breek de bloemkool in rozetten, doe ze in een keukenmachine en maal totdat het de structuur van rijst heeft (dit kan ook met een mes maar dan wordt het wat minder fijn).
  2. Snijd de paksoi, sniper de ui en de chilipeper en pers de knoflook.
  3. Fruit het uitje aan in de pan en voeg de knoflook en de chilipeper toe.
  4. Voeg de paksoi toe en laat deze nog circa 5 minuten meebakken.
  5. Voeg de kokosmelk met de rode curry en de garnalen toe en roer het geheel door elkaar. Laat het 10 minuten zachtjes koken.
  6. Verwarm ondertussen een pan met een el kokosolie en bak de bloemkoolrijst een paar minuten.
  7. Breng op smaak met zout en peper.

Zondag: Quinoa-spinazieburgers

Ingrediënten:

  • 50 gram quinoa
  • 20 gram havermout
  • 1 (biologische) ei
  • 30 gram spinazie (gehakt)
  • Handje rucola
  • 1 tomaat
  • ¼ komkommer
  • Scheutje olijf- of kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking en laat afkoelen.
  2. Meng de quinoa, de havermout, de ei en de spinazie met een snufje zout en peper goed door elkaar en zet het mengsel voor ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  3. Maak van het mengsel 2 à 3 burgers en bak deze in een pan met een scheutje olie in 2 à 3 minuten aan elke kant goudbruin.
  4. Maak van de rucola, de tomaat en de komkommer een salade. Breng op smaak met een scheutje olie en peper en zout.

Deel

Print

2 reacties op “Gezond avondeten: Tips en recepten voor elke dag van de week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leef suikervrij programma

Al meer dan 12.000 tevreden klanten!

5/5

Al jaren de bewezen suikervrije methode waarmee je direct vet verliest, energieker wordt en een gezonder lichaam krijgt.

Gratis dagmenu

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het suikervrij dagmenu!

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Leef Puur Natuur STOPT

Eén laatste kans om toegang te krijgen tot ons levenswerk. Alles van 9 jaar Leef Puur Natuur met 93% korting.

2 fysieke boeken – 6 online programma’s – +1800 Recepten – 
9 E-books – +60 Weekmenu’s – Livesessies – Challenges – Boodschappenlijstjes en meer.

TOTALE WAARDE : €957,50,-
Nu eenmalig €67,-

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.