Sinds 2014 zien en horen we de naam ‘kefir’ steeds vaker. Ook de supermarkt heeft kefir nu vaak in de schappen staan. Het zou beter en gezonder zijn dan ‘gewone’ zuivel en het zou essentieel zijn om te gaan gebruiken.
Wij wilden natuurlijk onderzoeken wat er zo bijzonder aan is en of alle beweringen kloppen. Er ging een wereld voor ons open en (kleine spoiler) we zijn inmiddels enorm enthousiast over dit gezonde product!
Ontdek wat kefir zo speciaal maakt en waar je op moet letten bij de aanschaf van dit gezonde product.
Wat is kefir?
Net als kombucha is kefir ook een gefermenteerde drank. Fermenteren is een manier om producten, zonder chemische toevoegingen of fabrieksprocessen, langer houdbaar te maken.
Voor de tijd van de koelkasten, vriezers en chemische houdbaarheid werden producten gefermenteerd om ze langer te kunnen bewaren.
Het fermenteren van producten is sinds enkele jaren weer ontzettend populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het je oplevert! Ook bij kefir is dit zeker het geval [1-3].
Zo wordt het gemaakt
Kefir kan gemaakt worden van water of (plantaardige) melk. Aan het basisingrediënt wordt een bacteriecultuur toegevoegd van gisten en micro-organismen. Deze zien eruit als bloemkoolachtige korrels en groeien ook daadwerkelijk in die vorm.
Ze worden ook wel ‘bloemkool- of yoghurtplanten’ genoemd, al zijn het natuurlijk geen planten. De stukjes die je gebruikt om mee te fermenteren noemen we ‘kefirkorrels’. Er bestaan melkkefirkorrels en aparte waterkefirkorrels [1].
Tijdens de fermentatie wordt de drank luchtdicht afgedekt en 24-48 uur bewaard op een temperatuur van gemiddeld 18 graden. Binnen deze tijd vermenigvuldigen de bacteriën zich en voeden ze zich met de (melk)suiker van de basisdrank. De suikers worden opgenomen en door de kefirkorrels omgezet in verschillende zuren.
Na het verwijderen en zeven van de kefirkorrels blijft een frisse, licht zurige drank over: de kefir. De ‘levende’ kefirkorrels kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor het maken van een nieuwe hoeveelheid kefir.
De smaak en intensiteit van de kefir is afhankelijk van de kracht van de kefirkorrels. Dit kan per seizoen en zelfs per regio van oorsprong verschillen [1].
Waar komt kefir vandaan
De frisse en zurige drank melkkefir vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten en Azië, net als fermenteren in het algemeen.
Eeuwen geleden kon men de melk van de koe, schaap of geit alleen bewaren en meenemen na het fermenteren. Herders fermenteerde de melk bijvoorbeeld tijdens het rondtrekken in zakken van dierenhuiden. Melkkefir bestaat langer dan waterkefir.
Vermoedelijk komt de kefir fermentatiecultuur uit de Kaukasus en Tibet. Vervolgens werd het ook in Rusland en Turkije erg geliefd en heeft Rusland als eerste wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen. De huidige naam is afgeleid van het Turkse woord “Keyif” wat zoiets als “een genoegen” betekent [2].
Welke soorten kefir bestaan er?
Zoals genoemd kun je kefir maken van zowel water als melk. Naast deze twee soorten bestaat er ook nog een derde: de zogeheten ‘milde kefir’. We zetten alle soorten en hun kenmerken voor je op een rijtje [4,5]:
Melkkefir
Kefir van melk is enigszins vergelijkbaar met een frisse drinkyoghurt waar, dankzij het fermenteren, een beetje koolzuur en een heel klein beetje alcohol in is ontstaan [1,6]. Melkkefir kan gemaakt worden met alle dierlijke en ongezoete, plantaardige melksoorten (kokos, haver, rijstmelk) samen met de melkkefirkorrels.
Dankzij het fermentatieproces bevat melkkefir van dierlijke melk nauwelijks lactose wat het dus een prettige zuivelachtige drank maakt voor mensen met lactose gevoeligheid. Het valt onder de ‘aangezuurde melksoorten’ die mensen veelal zonder buikklachten kunnen consumeren.
Waterkefir
Het fermentatieprincipe is gelijk aan melkkefir, alleen wordt de drank gemaakt op basis van water met waterkefirkorrels en lijkt het eindresultaat meer op zoetige frisdrank dan op een friszurige yoghurtdrank [1,5].
Omdat voor vergisting suikers nodig zijn wordt aan het water een hoeveelheid suiker of fruit toegevoegd. Dadels zijn hier bijvoorbeeld erg geschikt voor. Door met fruit en eventueel kruiden te variëren ontstaan allerlei lekkere smaakvariaties.
Kefir Mild
Deze drank wordt veel verkocht in de verschillende supermarkten. Gezien de gestegen populariteit van kefir is het voor producenten aantrekkelijk om het product ook te maken.
Fermenteren is alleen een duurzaam proces waarbij tijd, smaak en kwaliteit niet altijd even consequent zijn. Om een sneller productieproces en eenduidig eindproduct te verkrijgen wordt in het fabrieksproces gebruik gemaakt van een samengesteld poeder in plaats van kefirkorrels. Dit poeder is gemaakt van verschillende bacteriën.
Het kefir poeder is ook steeds vaker los te koop om zelf kefir mee te maken. Deze variant is niet te vergelijken met de melk- en waterkefir omdat is aangetoond dat deze veelal geen gist en de uitgebreide kefir bacteriecultuur bevatten.
Welke gezondheidsvoordelen biedt kefir?
In ons eerdere artikel over fermenteren hebben we vastgesteld dat het fermenteren van producten verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Deze gelden zeker ook voor kefir en de wetenschap is reeds overtuigd van de heilzame werking. De kefir fermentatiekorrels hebben een veel uitgebreidere bacterie- en gistencultuur dan andere fermentatie soorten. Dit biedt een uniek soort probiotica [10].
Verschillende onderzoeken geven aan dat kefir de volgende positieve uitwerking heeft op je lichaam:
1. Het is heel goed voor je darmflora
De levende micro-organismen van kefir vormen door de vergisting een natuurlijk probiotica [2,4]. Deze probiotica vindt zijn weg naar onze darmen en blijft daarachter om onze darmflora te vormen. De darmflora is een verzamelnaam voor alle aanwezige, gezonde bacteriën die ons voedsel verwerken en omzetten tot nuttige voedingsstoffen en afvalstoffen.
2. De darmwerking verbetert
Uiteraard een resultaat van onder andere de herstelde darmflora. Dit zorgt ervoor dat voedsel veel beter wordt afgebroken en er minder problemen bestaan. Ook mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom hebben er baat bij [8].
3. Het bevordert je spijsvertering
Door de boost die de probiotica de darmen geeft wordt de werking beter. Dat heeft als bijkomend voordeel dat vezels beter kunnen worden opgenomen. De doorstroming in de darmen krijgt weer een natuurlijke balans en de spijsvertering optimaliseert. Dat heeft als gevolg dat klachten rondom gasvorming en/of obstipatie verminderen [2,4,6].
4. Het is goed voor je weerstand
Kefir bevat ontzettend veel vitamines en mineralen, te weten calcium, magnesium, ijzer, jodium, vitamine B1/B2/B6/B8/B12/C/D/K2 en een scala aan enzymen [1,3,5]. Mede dankzij de verbetering van de darmwerking en de spijsvertering worden deze gezonde vitamines en mineralen weer goed opgenomen. Een gezond lichaam begint tenslotte bij een gezonde darmwerking.
5. Het helpt bij afvallen en behouden van een gezond gewicht
Tijdens het afvallen speelt een gezonde darmwerking een grote rol. Ook zorgt dat voor het afvoeren van overtollig vocht en worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Dit zorgt voor een gezond metabolisme [2,8,10]. Extra positief zijn de natuurlijke zuren die voorkomen in kefir. Deze remmen de eetlust en zorgen voor extra opname van de voedingstoffen.
6. Het helpt infecties te voorkomen
De toename van de weerstand en de beschermende eigenschappen van de probiotica zorgen ervoor dat infecties minder vat krijgen op het lichaam.
7. Het ondersteunt in het behoud van gezonde botten en helpt tegen osteoporose
Voor de vorming en het behoud van sterke botten is calcium nodig. Ons lichaam kan calcium alleen optimaal opnemen in combinatie met vitamines K2 en D. Het brede scala aan vitamines en mineralen in de kefir bevatten ook deze combinatie die dus van essentieel belang is bij de botvorming [3,10].
8. Het verbetert de mentale gezondheid
De verschillende B-vitamines helpen, samen met vitamine C en D, magnesium en ijzer bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen. Het helpt de hersenen om de geheugenreceptoren gezond te houden en het blijft de hersenen ondersteunen in de celvernieuwing [3,5,9,10].
Waar kun je het beste op letten als je kefir wil gaan gebruiken?
- De naam ‘kefir’ is onbeschermd en mag vrij gebruikt worden. In de supermarkten wordt tegenwoordig vaak ‘Kefir Mild’ verkocht waarover we nu weten dat dit een fabrieksmatige variant is. Deze heeft absoluut niet dezelfde gezondheidsvoordelen als de authentiek gefermenteerde kefir. In biologische winkels is de kans het grootst dat de kefir met authentieke kefir gist- en bacterieculturen is gefermenteerd.
- Bij Kefir Mild verloopt het fermentatieproces anders waardoor niet alle aanwezige suikers zijn vergist. Kefir Mild bevat daardoor nog wel lactose (melksuiker) waardoor het niet geschikt is voor mensen met lactose-intolerantie.
- Ook waterkefir uit de supermarkt bevat vaak nog (rest)suiker en het is nogal eens onduidelijk of deze de gezonde gisten en bacterieculturen bevatten. Controleer vooral de etiketten op suiker en eventuele toevoegingen.
- Melkkefir is prima te gebruiken als een gezonder alternatief voor de gemiddelde drinkyoghurt. Je kan dagelijks een glas drinken of gebruiken in een fruit/groente smoothie. Houd er rekening mee dat er nog wel een heel klein beetje lactose aanwezig is. Mensen die 100% lactose-intolerant zijn kunnen dan beter kiezen voor waterkefir dat dezelfde gezondheidsvoordelen biedt.
- Uiteraard is het koolzuur en de alcohol die tijdens het fermentatieproces zijn ontstaan te verwaarlozen maar het zit er wel een beetje in. Kefir wordt wel beschouwd als een alcoholvrije drank.
- Waterkefir kan ook dagelijks gedronken worden en is een supergezond alternatief voor frisdrank. Wel zijn er in het fermentatieproces fruitsuikers toegevoegd die, wanneer bijvoorbeeld zelfgemaakt, nog in bescheiden mate aanwezig kunnen zijn.
- Wanneer je net begint met het (dagelijks) drinken van kefir dan is het raadzaam rustig op te bouwen. De uitgebreide probiotica is even wennen voor onze darmen en kan leiden tot diarree wanneer je darmen gevoelig zijn. Begin met een half glas per dag en bouw binnen enkele dagen op naar een glas per dag (150 ml).
- Mocht je zelf kefir willen gaan fermenteren dan is het raadzaam je goed te laten informeren over de kwaliteit en de gebruikerservaringen van de kefirkorrels. Het aanschaffen van kefirpoeder raden we af omdat dit niet dezelfde bacterie- en gistculturen bevat als het origineel.
- Houd bij het eventueel zelf fermenteren van kefir rekening met hygiëne. In aanraking met de verkeerde bacteriën werkt het averechts.
- Houd bij zelf fermenteren ook rekening met een constante temperatuur. Te warm zorgt voor een sterkere drank waar je darmen verkeerd op kunnen reageren. Te koud zorgt voor veel restsuikers en een minder heilzame werking.
[1] Assadi, M.M. et al. (2000). Use of isolated kefir starter cultures in kefir production. World Journal of Microbiolology and Biotechnology, 16, 541–543. doi: 10.1023/A:1008939132685.
[2] Hertzler, S.R., & Clancy, S.M. (2003). Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion. Journal of the Medical Dietetic Association, 103(5), 582-587. doi: 10.1053/jada.2003.50111.
[3] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:1289
[4] Zeratsky, K. (z.d.). What are probiotics and prebiotics? Geraadpleegd via: Mayo Clinic.
[5] Ajmera, R. (z.d.). What Is Water Kefir? Benefits, Uses and Recipe. Geraadpleegd via: Healthline.
[6] Prado, M.R. et al. (2015). Milk kefir: composition, microbial cultures, biological activities, and related products. Fronties in Microbiology, 6, 1177. doi: 10.3389/fmicb.2015.01177.
[7] Ruggiero, P. (2014). Use of probiotics in the fight against Helicobacter pylori. World Journal of Gastrointestinal Pathophysiology, 5(4), 384-391. doi: 10.4291/wjgp.v5.i4.384.
[8] Hoveyda, N. et al. (2009). A systematic review and meta-analysis: probiotics in the treatment of irritable bowel syndrome. BMS Gastroenterology, 9, 15. doi: 10.1186/1471-230X-9-15.
[9] Yu, A.-Q., & Li, L. (2016). The Potential Role of Probiotics in Cancer Prevention and Treatment. Nutrition and Cancer, 68(4), 535-544. doi: 10.1080/01635581.2016.1158300.
[10] Machado de Oliveira Leite, A. et al. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology, 44(2), 341-349. doi: 10.1590/S1517-83822013000200001.
87 reacties op “Kefir: De 10 gezondheidsvoordelen en 1 waarschuwing”
dag, waar kan ik de kefirkorrels kopen? mvg
Hoi Francine,
Je kan eens kijken of rondvragen in een lokale bio of eko winkel bij jou in de buurt. Wij hebben zelf geen leverancier hiervoor die we kunnen adviseren.
Groet – LPN
Jullie verwijzen naar medisch wetenschappelijk onderzoek naar Kefir. Waar is dat onderzoek gepubliceerd?
Onderaan het artikel staat een lijstje met referenties/bronnen.
Kefir zakjes voor aanmaak te koop bij de apotheek
is zelfgemaakte kefir van lactosevrije melk slecht wanneer je last hebt van een overbelaste milt en een vervette lever?
Je kan zuivel het beste vermijden op het moment (dus niet alleen lactose). Je kan ook kefir maken zonder zuivel dus wellicht is dat een beter idee. Bovendien is kombucha (met mate) een goed idee: https://leefpuurnatuur.nl/artikelen/kombucha/
Probeer het eens bij https://www.allesvoorkefir.nl, goede ervaringen mee.
kefir gratis te verkrijgen . kijk op facebook fermentatie
Ik heb jarenlang kefir gemaakt van kefirkorrels.. Destijds gekocht bij http://www.melkkefir.nl. Deze heeft ook een uitgebreide website, waar alles over kefir zelf, maar ook de werkwijze, etc. staat vermeld.
Ik heb via marktplaats kefir en waterkefir gratis op te halen. Het groeit zo hard dat het makkelijk te krijgen is via via. Er zijn ook mensen die het verkopen, maar gratis aanbieden vindt ik een beter idee.
dankjewel Lynda voor het heldere en goed onderbouwde artikel. Ik drink al een tijdje waterkefir, mijn kinderen nu ook. Inderdaad vervangt het hier in huis langsaam de limonade maar ik vroeg me af of er ook een soort maximum aan kefir drinken per dag zit. Als bij 150ml je adh gehaald is maakt het dan uit dat je soms 500ml drinkt?
Met het oog op “teveel is ook niet goed”, kun je het beste maximaal 3 glazen per dag nemen.
ik heb een schildklier aandoening mag ik dan kefir drinken
Zeker, een goede darmflora werkt ondersteunend, ook bij schildklierproblemen. Teveel van het goede is niet nodig; 1 glas per dag is maximaal.
Ben geïnteresseerd om zelf water kefir te gaan maken en melkefier waar kan ik goede gegier korrels halen. Dankjewel grtjs
Onder het dit artikel en ons artikel over fermenteren staan bij de comments wat goede tips voor het halen van de korrels.
Leuke site Lynda ☺️
Dank, wat leuk!
Groetjes LPN
mag je kefir ook drinken als je bloedverdunners gebruikt?
Dat mag, geen probleem. Wel is het verstandig om het gebruik van chiazaad te beperken; dat heeft ook een bloedverdunnend effect.
Hi Vanessa,
Nadat ik eerder gelezen had over kefir op Weet Wat Je Dieet (https://www.weetwatjedieet.com/kefir-gezond/) kwam ik op jouw pagina uit. Ik was benieuwd of je het ook zelf hebt uitgeprobeerd om mee af te vallen en wat jouw ervaringen zijn. Ook las ik op die blog dat het maar een paar dagen houdbaar is. Weet jij hier meer over?
Hoi Maaike,
Het is inderdaad maar een paar dagen houdbaar. ik vind het zelf erg lekker. Ik gebruik het niet om af te vallen maar wel af en toe voor het behoud van een gezonde darmflora.
Groetjes, LPN
Met een paar dagen houdbaar gaat het dan neem ik aan over de melk die je tot kefirdrank hebt gemaakt. Want de korrels zelf kan je alsmaar weer opnieuw (eindeloos) gebruiken toch? Althans dat doe ik al jaren!
Klopt inderdaad 🙂
Mijn ervaring is dat je het moet “leren” drinken. Het geeft een verrassende tinteling op je tong. Het is super gezond. 40 jaar geleden kreeg ik kefir mee van schoonmoeder toen ik trouwde. Jaren gedronken. En nu weer opnieuw ermee gestart. Met de bedoeling om er niet meer mee te stoppen!
klopt! het was een hype eind 70 begin 80.
Hallo Marga,waar ben jij te vinden op marktplaats?
Ik vind dat wel een heel mooi gebaar.
welke plaats woon je?
Waar kan ik kefir kroosjes krijgen?
Geen korrels., die kocht ik, proces ging mis.
Lekker! Wij hebben vandaag een Kefir smoothie gemaakt!
Kefir, het helpt mij tegen collitis ulcerosa sinds dat ik het gebruik 01-2021 geen opvlamming meer gekregen, tevens normale ontlasting nu 2x per dag ipv 7a8x.
Ik ben er gelukkig mee.
Grt Rob E Nijmegen.
Welk merk Kefir uit de supermarkt is wel volledig Kefir dan ipv Kefir mild? Als ik die van AH eigen merk neem bijvoorbeeld voel ik die koolzuur tinteling, bij die van de Melkan niet.
ps krijg ik bericht als er een antwoord is?
Je kan eens kijken op de ingrediëntenlijst of er geen room is toegevoegd. Dan heb je een goede. Arla kefir bijvoorbeeld.
Ik heb de kefir gekocht bij Jumbo.
Dat gaat heel goed om kefir van te fermenteren. Het pak is 500ml.
Goed schudden dan komt het plantje eruit , je kan het plantje ook naar de bodem laten zakken door het even niet te gebruiken . Dan in een yoghurt maker 12a15 uur laten staan . Het is heerlijk
bewaren je kefir in koelkast ik maak het ook zelf
Goedendag.heeft u voor mij een overzicht/lijst met alle vitaminen,mineralen en bacteriestammen van melkkefir van levende korrels?
Ik kan het nergens vinden op internet.
Ik heb het niet voor je maar via deze site kun je het opzoeken https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=706
Hallo!
In 2014 heb ik Kefir met melk en water zelf gekweekt en geconsumeerd. Het heeft me fysiek goed gedaan, maar nu ik terug ben in Suriname mis ik hem wel. Zou niet weten waar Kefir te vinden.
@Hortence: Wij hebben het in het verleden een aantal keer geleverd aan mensen die het meenamen naar Suriname en de Antillen. Dus wellicht even lokaal Googelen? En anders bied de website Kefirhood (niet commercieel) wellicht uitkomst: https://kefirhood.com/.
Succes 🙂
Groetjes, Michel
Ik heb zeer goede ervaringen met de biologisch dynamische milde kefir van Schrozberger. Nu lees ik dat de milde kefir niet te vergelijken is met de gewone kefir. Geldt dat ook voor bovengenoemde van Schrozberger? Is voor mij wel belangrijk om te weten want ik ben reumatisch en lactose gevoelig.
Hoi Joyce,
Een milde variant zal je altijd iets minder van de voedingswaarde kunnen bieden maar juist als jij daar goede ervaringen mee hebt is dat helemaal prima. Dan is het precies wat je nodig hebt en dat is fijn en het belangrijkst.
Bij zuivel melk yoghurt krijg ik last van puistjes. Is kefir een alternatief?
Dat kun je zeker proberen. Wellicht kun je ook de plantaardige zuivel alternatieven proberen. Daar reageert de huid vaak minder op.
Ik heb een lactose intolerantie en ik kan niet goed tegen dadels ivm de fructose ik wil graag waterkefir maken maar las dat het ook met rozijnen of krenten kon ?
Dat klopt inderdaad, dus dat kun je ook gebruiken.
Ik ga op vakantie en kan mijn kefir niet meenemen. Hoe kan ik het bewaren .
Ik heb het voor de zekerheid even opgezocht:
Als u voor een periode tot 3 weken op vakantie gaat, dan kunt u de waterkefir in een schone pot met water en een goede hoeveelheid suiker in de koelkast zetten. In principe hoeven de kefirculturen maar net onder water te staan. Voeg wel meer suiker toen dan tijdens een normale bereiding.
Ruim 2 jaar, met onderbrekingen van een paar maanden, gebruiken mijn vrouw en ik dagelijks een longdrinkglas melkkefir. Ongeveer een halfuur na het drinken van het glas kefir wordt ik suf en duizelig. Heb nooit aan een relatie met melkkefir gedacht echter toek ik tijdelijk stopte met het drinken van kefir trad de sufheid en duizeligheid niet op. Mijn vrouw heeft nergens last van. De kefir wordt dagelijks gemaakt met volle melk.
Voor de sufheid en duizeligheid ben ik onder behandeling van huisarts en specialist geweest zonder resultaat echter de linkmet kefir is niet aan de orde geweest. Kefir is toch gezod? Of toch niet altijd!
Kefir is heel gezond, maar het kan zijn dat het gebruik van volle melk op jou dit effect heeft. Je kan eens kijken wat er gebeurt als je kefir maakt met water in plaats van zuivel. Mocht je het dan weer hebben dan reageer je op de stof in de kefir. Heb je het niet, dan was het de zuivel.
Hallo Maria,
Wij krijgen die vraag echt heel vaak. Vandaar dat we dit kefir vraagstuk op onze ‘Vraag en antwoord’ pagina uiteengezet hebben. De werkwijze bij melkkefir en waterkefir is anders. Het maakt ook uit hoe lang het bewaard moet worden. De info vind je hier: https://www.kefirshop.nl/a-63588615/kefir-informatie/vraag-en-antwoord/
ik heb een melk en suikerintolerantie
blijf er dan nog veel suiker over als ik waterkefir gemaakt met dadels gebruik
Nee, dat zal gefermenteerd zijn dus dat kan.
Kan het zijn dat de winderigheid en krampen/opgeblazen bij pds toeneemt in het begin bij zelfgemaakte waterkefir?
Dat kan inderdaad. Het is bij PDS alleen wel heel lastig om te zeggen wat wel en niet gang baar is. Het is heel erg persoonlijk wat voor jou wel of niet een negatief effect heeft qua pds klachten. Mocht het na 2 weken niet verminderen dan is kefir niet geschikt voor je.
ik heb in mei kefir gekregen en gebruik het iedere dag. het is twee maznden gegroeid, maar groeit sinsdien niet meer. ik merk wel dat ik steeds meer last krijg van duizeligheid wat ik ook hier en daar lees in verband met kefir. is mijn kefir niet meer goed?
Dat zou inderdaad kunnen want het niet meer groeien is wel een signaal dat iets niet klopt. Dan zou ik voor de zekerheid deze kefir wegdoen, een pauze inlassen van 1 maand en dan weer opnieuw gaan kweken. Check in de tussentijd goed hoe het staat met de duizeligheid.
Succes!
Helpt verse Water Kefir tegen artrose ?
M.v.g.
Nee, waterkefir is erg gezond en bevordert een goede darmwerking, wat de gehele gezondheid ondersteund, maar is niet specifiek geschikt tegen artrose.
als je kefir van volle melk maakt, hoe kan het dan dat het toch goed is voor je cholestrolgehalte?
is waterkefir ook goed voor je cholesteolgehalte?
en hoe zit het met botontkalking, ik snap dat de melk hier veel voor doet, maar waterkefir ook?
De melksuikers en vetten worden tijdens de fermentatie deels afgebroken, vandaar. Waterkefir is ook goed inderdaad. Om botontkalking tegen te gaan is een gevarieerd eetpatroon met voldoende vitamines, calcium en mineralen geschikt. Dat is niet alleen zuivel, maar ook peulvruchten en vlees/vis bijvoorbeeld.
Sinds 1/2 maanden gebruiken ik waterkefir en krijg enorm veel pijnlijke puisten op mijn hoofd, waar ik eerder nooit last van had. Is dit normaal en zo ja, wanneer houdt dit op..
Dat is lastig te beoordelen. Meestal als iets een tijdelijke reactie is moet het na 2 weken afnemen.. 1 glas per dag is ook wel maximaal.
Anders even langs de huisarts voor de zekerheid.
welke is de ene waarschuwing?
Eigenlijk alles wat staat onder het kopje ‘Waar kun je het beste op letten als je kefir wil gaan gebruiken?’
Wanneer je bovenaan de pagina klikt op het vijfde kopje, kom je hierbij terecht.
Wij gebruiken -bloemkooltjes- kefir en voelen ons daar goed bij. Mijn vrouw is er jaren geleden mee begonnen ivm slechte stoelgang in de eerste dagen van onze vakantie. Nam daarvoor Yakult, maar kennis wees ons op kefir.
Een vriendin van ons gebruikt milde kefir van de Plus (wordt in De Lutte geproduceerd) ze had veel last van psoriasis en die is zienderogen afgenomen nadat ze de kefir is gaan gebruiken.
Ik drink tegenwoordig ook ‘Mild Gefermenteerde Kefir Naturel’ (Gewoon uit de Supermarkt.) en het klopt wel inzake psoriasis. (Tot mijn grote verbazing.) De plekken worden minder rood en krijgen een lichtere kleur. Of dit nu voor mij het begin van genezing is moet nog blijken maar het is (voor mij dan) wel het eerste voedingsmiddel waar de plekken op reageren. Al wist ik al wel dat psoriasis van binnen zit en smeren meer een symptoombestrijding is. Ik blijft het nu wel drinken voorlopig. Je kunt het ook mooi mengen met een siroop als je dat zou willen.
Hallo ik heb ook kefir gebruikt. Ik heb ook last van spastische darmen. En ik krijg er een opgeblazen buik van en mijn darmen gaan te keer. Ik heb het nu 1.5 week en echt maar een klein beetje iedere ochtend. In de hoop dat het afneemt. Maar helaas het blijft zo. Is het dan wel geschut voor mij. Ik had mijn hoop er op gelegd. Groetjes
Dan is het helaas naar alle waarschijnlijkheid niet zo passend. Je kan wellicht eens kijken of een plantaardige variant beter gaat.
Geachte,
Onlangs kocht ik in de plaatselijke biowinkel een zakje Kefir ferment van de firma Lactoferm,Beverlo,België.
Volgens de bijsluiter bevat het zakje de zuivere kefirflora,getrokken uit de gekende bloemetjes in gevriesdroogde vorm.
Goed voor bereiding met 1 liter melk .Ik ben nu hiermee een 15 dagen bezig en ik moet zeggen dat er wel degelijk bloemkoolachtige verdikkingen gevormd worden !De smaak is ook lekker.
Mijn vraagje was of deze bereiding aan de gewenste kwaliteitsnormen voldoet?
Met vriendelijke groet
Dat gaat inderdaad helemaal goed! Er zijn ook leuke online fora die informatie delen over hun bereiding van kefir. Wellicht ook leuk en informatief om eens op te zoeken.
Kan je zwaarder worden van de kefir?
Dat kan, maar wel om de goede redenen. Het versterkt en verstevigt namelijk onder andere je botten. Deze worden hierdoor dus zwaarder, maar dat is iets goeds!
Mag je de kefir in poedervorm in een yoghurt maker maken of is dat te warm ?
Dat durf ik zo specifiek niet te zeggen; je kan eens zoeken op fora van hobby kefirmakers. Wellicht staat het daar. Onder dit artikel staan ook veel liefhebbers van kefir met hun vragen.
hallo,
ik heb al jaren kefir poeder starter voor melk gemaakt door het bedrijf “the ferment company” en te koop bij ekoplaza, ik citeer het etiket ;
“biologische gevriesdroogde kefir, gevriesdroogde kefir micro-organismen lactobacillus, lactococcus, leuconostoc, saccharomyces” einde citaat.
is dit goede melkkefir of ook een fopspeen van de industrie ?
mvg, ben.
Hoi Ben, dit zijn de juiste ingrediënten om als starter te gebruiken, dus dat kan geen kwaad en je wordt niet genept.
Ik gebruik tegenwoordig rauwboost biokefir. Koop ik bij plus supermarkt, per liter 3 euro. Supergezond, vooral de combi van rauwemelk met kefir. Na openen 4 dagen gebruiken. Ik voel me sindsdien supervitaal, en geen maag en darmklachten meer. En t smaakt heerlijk fris.
Goedemiddag.
Ik lees net dat kefir van plantaardige melk gemaakt zou kunnen worden.
Volgens mij kan dit helemaal niet, want kefir heeft lactose nodig om te fermenteren en te groeien
Nee hoor, het is prima mogelijk om plantaardige melk te gebruiken! 🙂
goeie avond,
2 weken geleden kreeg ik kefir en moest er zelf melk aan toevoegen.
Hoe lang moet ik wachten om het te gebruiken?
klopt het dat het erg zuur is?
Kan ik de kefir ook met water bereiden? Of is dat speciale kefir?
vr.gr. Ria
Je kan kefir met water en melk maken en het is aan de zure kant, maar je moet de kefir ook voeden met suikers zodat daarmee de fermentatie wordt opgestart. Je kan er een dadel indoen bijvoorbeeld. Na 2 weken is het dan wel goed, maar google gerust nog even voor een recept. Houd de temperatuur zo stabiel mogelijk.
Hallo, wat een interessant artikel, bedankt. Ik heb direct een pak Arla Biologische Kefir gekocht. Kunt u mij over deze Kefir van Arla uw mening geven aub?
Hi Joss. Wat je het beste kunt doen om te kijken of deze kefir binnen onze levensstijl past, is het te vergelijken met wat er in dit artikel staat. Zo weet je zeker of het een goede optie is of niet!
Ik ben benieuwd naar de referenties.
Als ik op +referenties klik, zie ik geen referenties.
Dat is erg vreemd, bij mij lukt het wel. Ik ga kijken waar het aan ligt. Bekijk je dit artikel op je telefoon of op je laptop op computer?
Ik krijg helaas ook geen referenties te zien, wanneer ik op +referenties klik. Kunnen jullie mij deze referenties eventueel mailen?
Wij zijn inmiddels op de hoogte van dit probleem. Het lijkt erop dat het te maken heeft met de browser die je gebruikt. Ik gebruik namelijk Safari en heb dit probleem niet, collega’s die Google Chrome gebruiken hebben dit probleem helaas wel. Ik heb je in ieder geval een mail gestuurd!