Buikvet verbranden: Waarom het zo belangrijk is en hoe je buikvet verliest

Laatste update op 8 augustus 2024

Buikvet verbranden doe je niet alleen om er goed uit te zien in een bikini of t-shirt. Buikvet verbranden doe je vooral voor een goede gezondheid.

Buikvet is namelijk ontzettend ongezond. Vooral van vet dat zich rond je organen bevindt – zogenoemd visceraal vet – kun je allerlei gezondheidsproblemen krijgen.

In dit artikel lees je hoe je aan buikvet komt en wat je ertegen kunt doen. Zodat jij niet alleen een mooie strakke buik krijgt, maar ook werkt aan een betere gezondheid.

Hoe je aan buikvet komt

Er zijn verschillende manieren waarop je aan buikvet komt. Hieronder zetten we ze op een rijtje, zodat jij kunt zien wat de oorzaak is van zichtbaar of onzichtbaar vet in je buikstreek:

Alcohol

Het bekende bierbuikje heeft niet voor niets die benaming gekregen. Ons lichaam slaat de overtollige calorieën uit alcohol namelijk op als vet in onze buikstreek. Ook zijn er aanwijzingen dat alcohol onze vetverbranding kan verstoren. Dit zit de verbranding van buikvet in de weg [1-3].

Suikerhoudende voedingsmiddelen

Veel dagelijkse voedingsmiddelen bevatten suiker, waardoor we al snel behoorlijk wat van dit witte goedje binnenkrijgen. Er zijn behoorlijk wat onderzoeken die een verband laten zien tussen toegevoegde suiker en buikvet [4-6].

Toegevoegde suiker bestaat vooral uit fructose. Als je veel fructose binnenkrijgt, wordt je lever overladen met deze stof en kan dit orgaan niets anders doen dan de fructose omzetten in vet [7].

Een onderzoek bij mensen met (ernstig) overgewicht laat dit treffend zien. Zij hadden aanzienlijk meer buikvet gekregen nadat ze 10 weken lang drankjes hadden gedronken die gezoet waren met fructose [8].

Fruitsap

Niet alleen sap met toegevoegde suikers is een probleem als het om buikvet gaat. Ook fruitsap bevat behoorlijk wat suikers, die de kans op buikvet vergroten [9].

Zo zit er in appelsap evenveel suiker als frisdrank [10,11]. Drink je regelmatig vruchtensap, dan kan dit dus ook de oorzaak zijn van het vetrandje op je buik.

Tekort aan eiwitten

Misschien heb je zelf al eens gemerkt dat je langer vol zit na een omelet dan na een boterham met jam. Dat komt doordat eiwitten je lange tijd een verzadigd gevoel geven, waardoor je daarna minder eet. Andersom werkt het echter ook.

Krijg je te weinig eiwitten binnen, dan heb je sneller honger en eet je meer. De kans op buikvet neemt daardoor toe. Dat blijkt ook uit dieronderzoek. Verschillende studies tonen aan dat het hormoon neuropeptide Y toeneemt als je te weinig eiwitten binnenkrijgt [12-14]. Op zijn beurt zet dit hormoon aan tot overeten en stimuleert het je lichaam om vet op te slaan in het gebied rondom je buik.

Transvetten

Niet alle vetten maken vet, maar transvetten wel. Dat blijkt tenminste uit dieronderzoeken [15,16]

Te weinig beweging

Het is bekend dat beweging belangrijk is voor een gezond gewicht. Daarnaast is bewegen ook van belang om buikvet tegen te gaan. Op de bank zitten leidt immers tot meer vet in de buikstreek, zo laat een groot Amerikaans onderzoek ons zien [17]. Een ander onderzoek toont aan dat je bijna twee keer zoveel risico loopt om ernstig buikvet te krijgen als je dagelijks meer dan drie uur televisie kijkt [12].

Verkeerde darmbacteriën

Ook de samenstelling van je darmflora heeft effect op het ontstaan van buikvet. Zo blijkt de darmflora van mensen met overgewicht vaker darmbacteriën te bevatten die de opname van calorieën uit voeding bevorderen [18,19]. Krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam deze overtollige energie op als vet. De buikstreek is daarvoor de meest aangewezen plaats.

Stress en slaaptekort

Stress en slaaptekort zijn twee boosdoeners als het om buikvet gaat. Heb je last van stress, dan maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan. Op zijn beurt bevordert dit hormoon de opslag van buikvet [20,21].

Onderzoek onder mannen met ernstig overgewicht toont aan dat degenen met slaapapneu meer last hebben van buikvet dan degenen zonder slaapproblemen [22]. Daarnaast ontdekten onderzoekers dat vrouwen die ’s nachts vijf uur of minder slapen, 32% meer kans hebben om 15 kilo aan te komen dan vrouwen die ten minste 7 uur per nacht slapen [23]. Afhankelijk van de plek waar je lichaam dat overtollige gewicht opslaat, kan slaaptekort dus ook een reden zijn dat je last hebt van buikvet.

Tekort aan vezels

Een dieet dat rijk is aan bewerkte koolhydraten en arm is aan vezels, kan een oorzaak zijn van buikvet. Dat blijkt uit onderzoek naar het effect van een dergelijk eetpatroon op de aanwezigheid van buikvet.

Toen onderzoekers bij bijna 3.000 mensen nagingen welk eetpatroon zij volgden en hoeveel buikvet zij hadden, bleek dat de mensen die bewerkte granen aten meer vet in de buikstreek hadden dan mensen die vooral volkoren granen nuttigden [24].

Hormonen en genen

Dat je meer vet vasthoudt in je buik, kan voor een deel erfelijk zijn. Uit onderzoek naar genetische aanleg blijkt dat sommige mensen nu eenmaal meer vet opslaan in hun buikgebied dan anderen [25-27].

Ook tijdens en na de overgang kun je last krijgen van buikvet. Doordat je lichaam minder oestrogeen produceert, gaat je stofwisseling trager. Ook slaat je lichaam eerder vet op in de buikstreek [28] dan op andere plaatsen in je lijf [29].

Dat hormonen en genen kunnen bijdragen aan het ontstaan van buikvet, betekent nog niet dat je er niets aan kunt doen.

Hoe verlies je buikvet

Buikvet lijkt misschien lastig te bestrijden, maar dat is het niet. Er zijn talloze dingen die je kunt doen tegen zichtbaar en onzichtbaar buikvet. Het beste combineer je al deze mogelijkheden tot een gezonde leefstijl:

Tip 1: Eet minder koolhydraten

Eén van de meest effectieve manieren om buikvet kwijt te raken, is minder koolhydraten eten. Er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat een koolhydraatarm dieet effectiever is in de aanpak van buik- en orgaanvet dan een vetarm dieet [36,37].

Om buikvet aan te pakken, zou het voldoende moeten zijn om bewerkte koolhydraten te laten staan. Voorbeelden van producten met bewerkte koolhydraten zijn:

  • Witbrood
  • Witte pasta
  • Witte rijst
  • Ontbijtgranen

Tip 2: Vermijd toegevoegde suikers

Zoals we eerder zagen, zorgen producten met toegevoegde suiker voor buikvet doordat ze je lever overladen met fructose. Als je (meer) buikvet wilt voorkomen, eet je het beste geen producten meer waaraan suiker is toegevoegd.

Lees de ingrediëntenlijst goed door op suiker en laat ook producten liggen die dextrose, maltodextrine en glucose-fructosestroop bevatten. Dat zijn namelijk ook suikers.

Voorbeelden van producten met toegevoegde suiker:

  • Snoep
  • Koekjes
  • Frisdrank
  • Koffie, thee en water met een smaakje
  • Yoghurtdrankjes
  • Vleeswaren
  • Worst
  • Ketchup
  • Pindakaas
  • Vruchtenyoghurt

Omdat fruitsap eveneens veel fructose bevat, kun je dit drankje ook het beste vermijden als je buikvet wilt voorkomen. Drink als je dorst hebt vooral water en ongezoete thee en koffie. Vooral groene thee is een goede keuze, want deze helpt je om buikvet te verbranden [38].

Wil je water met een smaakje, dan kun je limoen- of citroensap toevoegen.

Vers fruit kun je wel blijven eten als je buikvet wilt voorkomen. Vruchten bevatten naast natuurlijke suikers namelijk ook vezels. Deze voorkomen dat je lichaam wordt overladen met suikers. Ook smoothies van vers fruit zijn een prima keuze. Hierin vind je namelijk dezelfde vezels als in vers fruit.

Tip 3: Voeg meer eiwit toe aan je dieet

Er zijn directe aanwijzingen dat eiwitrijk eten buikvet vermindert [40,41]. Niet alleen neemt je eetlust af als je meer eiwitten eet [42,43]. Ook gaat je stofwisseling in de versnelling [44,45]. Hierdoor lukt het je beter om buikvet te verbranden.

Eiwitten vind je vooral in:

  • Eieren
  • Noten
  • Zaden en pitten
  • Vlees
  • Vis
  • Zeevruchten
  • Peulvruchten

Tip 4: Voeg gezonde vetten toe aan je dieet

Gezonde vetten zijn je beste vriend in je strijd tegen buikvet. Deze kunnen namelijk helpen om buik- en orgaanvet te verminderen [46-48]. Zet dus regelmatig vette vis op het menu en overweeg een supplement met omega 3-vetzuren.

Ook kokosolie kan helpen om buikvet te verminderen [36,49].

Kies daarom deze gezonde olie voor bakken en braden. Dan voorkom je bovendien dat je ongezonde transvetten binnenkrijgt. Om dezelfde reden vermijd je het beste gefrituurde etenswaren en margarines die transvetten bevatten.

Tip 5: Eet meer vezels

Vezels zijn belangrijk als het gaat om buikvet verbranden. Vooral oplosbare vezels zijn cruciaal als je buikvet wilt kwijtraken. Dit zijn vezels die in je darmen een dikke gel vormen. Een vijfjarige studie laat zien dat je buikvet met 3,7% kan verminderen als je dagelijks 10 gram oplosbare vezels binnenkrijgt [50].

De beste manieren om vezels binnen te krijgen, is door veel groenten en fruit te eten. Ook peulvruchten en sommige volkoren granen zijn goede bronnen van vezels. Denk aan quinoa, boekweit en havermout.

Tip 6: Kom in beweging

Beweging is een effectieve manier om buikvet te verbranden. Vooral krachttraining, cardiofitness, wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima manieren om buikvet kwijt te raken [51-53]. Er zijn aanwijzingen dat een combinatie van cardio en krachttraining het meest effectief is in de strijd tegen buikvet [54].

Neem dus toch dat abonnement op de sportschool, pak wat vaker de fiets, ga iedere dag een blokje om of spreek af om wekelijks te gaan zwemmen. Ook hardlopen is erg goed om buikvet kwijt te raken. Anders dan je misschien zou denken, zijn buikspieroefeningen vooral geschikt om de spieren van je buik sterker te maken. Je verliest er helaas geen buikvet mee.

Tip 7: Drink niet te veel

We zagen al dat alcohol bijdraagt aan het ontstaan van een bierbuikje. Als je een buikje wilt voorkomen, is het natuurlijk het beste is om helemaal niet te drinken. Wil je toch af en toe genieten van een glaasje, neem er dan water bij. Als je wijn drinkt, kun je deze verdunnen met bruiswater om minder alcohol binnen te krijgen.

Tip 8: Verminder stress

Heb je een stressvolle baan of gebeuren er stressvolle dingen in je leven? Zorg dan zoveel mogelijk voor ontspanning. Hierdoor voorkom je dat het stresshormoon cortisol vrijkomt en je lichaam stimuleert om buikvet aan te maken. Effectieve manieren om te ontspannen zijn yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen.

Tip 9: Eet probiotische voeding

Gunstige darmbacteriën kunnen je helpen om buikvet te verminderen, dus voeg deze vooral toe aan je dieet. Denk bij probiotische voeding aan zuurkool, yoghurt en kombucha. Vooral Lactobacillus bacteriën schijnen effectief te zijn om buikvet kwijt te raken. Denk hierbij aan:

  • Lactobacillus fermentum [55]
  • Lactobacillus amylovorus [55]
  • Lactobacillus gasseri [56,57]

Tip 10: Zorg voor voldoende slaap

Slaap is ontzettend belangrijk in de strijd tegen buikvet. Zorg ervoor dat je per nacht ten minste zeven uur slaapt en let ook op de kwaliteit van je slaap. Drink hiervoor na 16.00 uur geen cafeïne meer, want dat kan je tot zes uur erna wakker houden.

Voor een goede nachtrust kun je er het beste voor zorgen dat je minstens een uur voor het slapengaan niet meer aan blauw licht wordt blootgesteld. Dit verstoort namelijk de aanmaak van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor een goed slaapritme.

Deel

Print

31 reacties op “Buikvet verbranden: Waarom het zo belangrijk is en hoe je buikvet verliest

  1. daniel claeys zegt:

    sorry geen vrouw maar man voor mij niet gemakkelijk ik ben aleen en heb diabetes 2 zou voeding bestaan voor mensen zoals ik? of heeft het geen zin door dat ik dat gezondheid probleem heb? dank alvast de heer claeys

  2. Jonckheere Patrick zegt:

    Ben man en kan enkel nog traag wandellen en fietsen wegens voetletsel dus sport algemeen uitgesloten kan ik buikvet verbranden enkel met gezond eten maar hoelang duurt het enkel buikvet te verliezen?ben wnhopig.180 cm 95 kg krijg 15 kilo er niet af.

    • Vanessa Teune zegt:

      Hi Patrick,
      Door koolhydraatarm te eten en toegevoegde suikers te vermijden kan je, mits je het goed volgt en dagelijks 2 liter water drinkt, ongeveer 5 kg per maand verliezen. Bij de aanschaf van het programma zit ook onze ondersteuning dus dan motiveren je natuurlijk ook wekelijks online.
      Dit eetpatroon zal echt helpen.
      Groet, LPN

  3. Petra zegt:

    Ik begrijp dat afvallen mogelijk is door koolhydraat-arm te eten. Maar wat me enigszins verontrust is dat de hormoonhuishouding verandert door proteïnerijke voeding. En rond de 40 is dat net wat ik probeer te vermijden. Hoe ziet u dat juist? Bovendien kan dit de nieren schade toebrengen als je langer dan een maand een dieet volgt dat hoog in proteïnen is. Kan u dit even uitleggen, want uw weekschema spreekt me alvast erg aan.

  4. Jenny Treffers zegt:

    Lynda ik heb diabetes type 2 en heb er moeite mee om buikvet kwijt te raken weeg 84 kg zou graag naar 70 kg willen maar moeilijk doe alles ervoor om te af vallen maar niks wat moet ik hiervoor doen we eten al veel verse groenten maar er gebeurt niks Gr Jenny

  5. anke zegt:

    ik kan geen krachttraining doen vanwege artrose en reumatische pijnen
    daarentegen loop ik extra een keer de trap op en doe bijna alles nog in grote tuin
    daarna ben ik afgebrand en heb zeer pijnlijke enkels en polsen
    lopen kan ik ook niet ver door hernia operatie die te laat uitgevoerd is en waardoor ik spier en zenuw te lang bekneld zijn geweest. hooguit 2,5 km ik zit aan top diabetes 2 medicijnen
    moet misschien toch gaan spuiten
    wat is het beste

    • Vanessa Teune zegt:

      Beste Anke,
      Wat heb je veel op je bord qua fysieke klachten; wat naar voor je. Maar, je kan al werken aan een verbetering van jouw vitaliteit, gewicht en energie. Wanneer je suikervrij gaat eten met ons voedingspatroon ga je je lichaam voeden ipv vullen, leer je met welke gezonde ingrediënten je goed kan eten en verminder je gewicht èn het risico op meer medicatie.
      Mocht je interesse hebben in een inkijkexemplaar van ons programma dan kun je dat aanvragen via info@leefpuurnatuur.nl bij mijn collega Charel.
      Sterkte!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerlijk productadvies

Eerlijk, wetenschappelijk onderbouwd en deskundig advies over supplementen.

Schrijf je in

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang eerlijk advies over voeding & producten.

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.