Detox – Ontgift je lichaam in 3 stappen (met gratis dagmenu)

Laatste update op 12 maart 2024

Door de natuurlijke detox methode uit dit artikel te volgen krijg je krachtige antioxidanten, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren binnen die je lichaam helpen de gifstoffen af te voeren.

Dit heeft een positief effect op je gezondheid. Je hebt veel meer energie gedurende de dag en je krijgt een mooiere huid.

Wanneer je vaak last hebt van een onverklaarbaar futloos gevoel, adviseer ik je om de stappen verderop goed door te lezen. De opeenstapeling van gifstoffen spelen hierin een grote rol.

Het mooie is dat ons lichaam beschikt over een natuurlijk reinigingsproces waarmee de schadelijke stoffen uit ons lichaam worden verwijderd.

Ik laat je in dit artikel zien wat de beste manier is om je lichaam daarbij te ondersteunen. Wil je graag aan een detox beginnen? Lees dan eerst dit artikel door om daarin de juiste keuze te maken.

De verschillende soorten gifstoffen in jouw lichaam

Je lichaam wordt continue blootgesteld aan gifstoffen in je directe omgeving. Vaak zonder dat je het doorhebt, komen schadelijke stoffen via schoonmaakproducten, cosmetica, medicijnen en vervuilde lucht je lichaam binnendringen.

Daarbij komt nog eens dat de kwaliteit van ons voedsel sterk is aangetast. Ons voedsel is bespoten door verschillende chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zijn ze volgestopt met geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen en andere voedseladditieven.

Er zijn twee soorten gifstoffen:

 • Endogene toxines (van binnen)
 • Exogene toxines (van buiten)

Endogene toxines worden door het lichaam zelf aangemaakt tijdens het stofwisselingsproces. Tijdens dit proces komen er vrije radicalen vrij. Dit zijn kleine schadelijke deeltjes die via een natuurlijk ontgiftingsproces geneutraliseerd moeten worden.

Antioxidanten beschermen je cellen tegen vrije radicalen. Antioxidanten krijg je binnen door de juiste voeding en maakt je lichaam deels zelf aan. Door een slecht voedingspatroon zonder antioxidanten en door langdurige stress ben je minder goed beschermd tegen vrije radicalen. De vrije radicalen gaan oxideren en dit is schadelijk voor je gezondheid.

Exogene toxines zijn gifstoffen die voorkomen in pesticiden, BPA, kwik, lood, arseen, kleurstoffen, conserveermiddelen. Er zijn zo’n 80.000 soorten en ze veroorzaken schade en ongewenst vet als je lichaam deze gifstoffen niet kan opruimen.

De gevolgen van al deze opgehoopte gifstoffen

Wanneer deze gifstoffen zich lange tijd opbouwen kan het lichaam het niet zelf meer afvoeren. Dit resulteert in vermoeidheid, vetopslag op ongewenste plaatsen en een onverklaarbaar gevoel van niet lekker in je vel zitten.

Onderstaand lijstje is een opsomming van klachten die je kunt ervaren wanneer je lichaam langdurig is blootgesteld aan gifstoffen.

Fysieke klachten zijn:

 • Energietekort
 • Vaak hoofdpijn
 • Vaak last van misselijkheid
 • Doffe huid
 • Je vaak “niet lekker” voelen
 • Een laag libido

Mentale klachten zijn:

 • Stress
 • Stemmingswisselingen

Je kunt van veel klachten afkomen door gezond te eten en gifstoffen af te voeren.

Hieronder staat precies wat je nodig hebt om op een gezonde en natuurlijke manier te detoxen zonder hongergevoel of afzien.

Hoe je lichaam zichzelf probeert te ontgiften

Je lichaam is continu bezig om te ontgiften. Bepaalde vitamines en mineralen maakt het zelf aan. Andere heeft het nodig uit voeding.

Een van de meest krachtigste antioxidanten die je lichaam zelf kan aanmaken, is glutathion. Deze antioxidant is sterker dan andere antioxidanten en neutraliseert het gevaar van vrije radicalen, verbetert je immuunsysteem en vermindert ontstekingen.

Glutathion zorgt er zelfs voor dat andere antioxidanten hergebruikt kunnen worden. Het is een onmisbaar stofje als je wilt detoxen.

Het probleem is dat wij door ons voeding en leefpatroon vaak een tekort hebben aan glutathion.

Gebruik het dagmenu onderaan dit artikel om de glutathionproductie te bevorderen.

Hoe je vooral niet moet detoxen

Je kunt op meerdere manieren detoxen. De bekende methodes zijn sapkuren of vasten. Deze methodes zijn streng af te raden omdat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.

Ook krijg je met deze manier van detoxen behoorlijk veel klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en problemen met de stoelgang.

Dit zijn slechts korte termijn oplossingen die eerder schade aanrichten dan dat ze je beter maken.

Het beste is om het proces van detoxen in je lichaam zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen en zo goed mogelijk te ondersteunen.

Daarom beschrijf ik hieronder in 3 stappen de meest natuurlijke detox waarmee je niet alleen gifstoffen afvoert, maar je algemene gezondheid ook verbetert (dat is tenslotte het doel van een detox!).

Natuurlijk detoxen in 3 simpele stappen

Stap 1: Eet extra antioxidanten

Kies voor gezond eten. Elimineer enkelvoudige koolhydraten, geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen uit je dagelijkse voedingspatroon.

Vermijd:

Enkelvoudige koolhydraten (snelle suikers), zoals onder andere: witte pasta, witte rijst, wit brood, koek, snoep, suiker, ijs, bewerkte vleeswaren, bewerkte ontbijtgranen zoals cruesli en cornflakes, gezoete toetjes, ontbijtkoek, mueslirepen en andere verpakte tussendoortjes, frisdrank en vruchtensappen uit een pak.

Voedingsmiddelen uit: Pakjes, zakjes, kant & klaar maaltijden

(Overmatig) gebruik van cafeïne, alcohol en tabak.

Tip: Maak dagelijks een sapje van groenten met ontgiftende eigenschappen!
Tip: Maak dagelijks een sapje van groenten met ontgiftende eigenschappen!

Vervang door: 

Meervoudige koolhydraten: fruit, haver, wortels, peulvruchten en groentes.

Voedingsmiddelen die de glutathionaanmaak bevorderen zijn: avocado, broccoli, boerenkool, groene kool, spinazie, walnoten, asperges, witte kool, bloemkool, waterkers, knoflook, pompoen, kurkuma.

Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten, zaden en olijven.

Eiwitten: vlees, vis, zuivel, noten, zaden, peulvruchten en in mindere mate in groentes en fruit.

Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor biologische groenten en fruit als dit in je budget past. Niet alleen vanwege de pesticiden, maar ook omdat biologische producten een veel hogere voedingswaarde hebben.

Stap 2: Verminder stresshormonen

In tijden van stress en vermoeidheid wordt de glutathion in je lichaam snel verbruikt omdat er een grotere behoefte ontstaat. Bij langdurige stress is het dus moeilijk om glutathion continue aan te vullen.

Daarbij komt nog dat er door stresshormonen meer gifstoffen vrij komen die een oxiderend effect hebben op je lichaam.

De adviezen uit stap 1 dragen bij aan het verminderen van stresshormonen, maar belangrijker is om zoveel mogelijk stress te voorkomen.

Hieronder enkele tips die je helpen om je stresshormonen te verminderen:

Tip 1: Ontspanningsoefeningen

Verdiep je eens in yoga, mindfulness, meditatie en/of ademhalingstechnieken om te kijken of er iets voor jou tussen zit. Het is een goede manier om de dagelijkse stressreacties te verminderen.

Tip 2: Verminder de inname van cafeïne

Cafeïne zorgt voor het vrijkomen van adrenaline en bevordert daarmee de toename van stress. Ook heeft cafeïne een nadelig effect op je kwaliteit van slapen, wat ook weer een bron van stress is.

Tip 3: Zorg voor voldoende slaap (minimaal 7 à 8 uur)

Langdurige stress zorgt voor hoge waardes cortisol (stresshormoon) in je bloed. Een tekort aan slaap leidt tot een verminderd vermogen om het stresshormoon af te breken. Voldoende slaap is dus erg belangrijk om niet in die vicieuze cirkel te belanden van teveel stress en slaaptekort.

Daarbij houdt je lichaam in je slaap een volledige reiniging, het maakt nieuwe cellen en afweerstoffen aan. Bij een tekort aan slaap zal het lichaam dus de overtollige afvalstoffen in je weefsels gaan opslaan.

Stap 3: Beweeg minimaal 30 minuten per dag (bij voorkeur buiten)

Naast het feit dat beweging de aanmaak van glutathion versterkt, stimuleert het ook je darmen tot een snellere verwijdering van gifstoffen.

Intensieve beweging zorgt ervoor dat de gifstoffen via de huid naar buiten treden (door te zweten). Ben je niet in staat om intensieve trainingen te volgen, dan is een sauna bezoeken voor het uitzweten van gifstoffen ook een goede optie.

Om je ontgiftingsproces te ondersteunen is het niet per se noodzakelijk om intensief te trainen, maar om de bloedcirculatie soepel te laten verlopen is het aan te raden om elke dag in ieder geval 30 minuten te bewegen.

Bewegen kan heel laagdrempelig zijn, zoals bijvoorbeeld:

 • 30 minuten per dag wandelen
 • 30 minuten per dag fietsen
 • Ga vaker met de trap in plaats van met de lift
 • Baantjes zwemmen in een binnen- of buitenbad
 • Wandelen in het bos
 • Joggen

Wil je gaan beginnen met wat extra beweging, bouw het dan langzaam op en doe wat goed voelt voor je lichaam.

Ontvang het dagmenu en begin nu!

Bovenstaand artikel bevat erg veel informatie. Ik heb geprobeerd het zo kort mogelijk samen te vatten. Maar ik kan mij voorstellen dat het moeilijk is om het ook concreet te maken.

Ik heb voor jou een dagmenu samengesteld om je te laten zien hoe een gezond en gebalanceerd dagmenu eruit ziet. Het dagmenu is samengesteld uit het Leef Suikervrij programma.

Vul hieronder je email adres in en ontvang het dagmenu direct in je mailbox.

Deel

Print

25 reacties op “Detox – Ontgift je lichaam in 3 stappen (met gratis dagmenu)

 1. Michel zegt:

  Hallo,
  Met diabetes in de familie en zelf reuma klachten is dit het dieet voor mij. Als alleenstaande vind ik het wel een uitdaging om zoveel van mn eten zelf te bereiden. vanuit dit perspectief merk je wel hoe sterk de maatschappij op suiker gericht is.
  Over het ontgiften, hoe staat het met champignons en andere paddestoelen. Zijn dit juist gifbronnen, of een goede aanvulling op het dieet?

  • Vanessa Teune zegt:

   Beste Michel,

   Fijn dat het dieet zo goed voor je werkt!
   Champignons en paddenstoelen zijn een goede aanvulling op het dieet. Ze zijn een bron van eiwitten met weinig calorieën. Ook bieden ze vezels, kalium, vitaminen en antioxidanten. Uiteraard moet je de hoeveelheid binnen het menu in de gaten houden om toch koolhydraat beperkt te blijven eten. Je kunt deze voedingsbron bijvoorbeeld af en toe als vleesvervanger toevoegen.

   Succes en groetjes,
   Vanessa

 2. Michel zegt:

  Hallo,
  Ik heb een tijdje in een plastic fabriek gewerkt. Daar werden preforms verhit tot een plastic fles. Ik heb toen veel bpa binnen gekregen via de lucht, in mijn ogen en via het lichaam. Ik heb hier best veel gezondheidsproblemen door. Wat adviseert u mij nog meer te doen naast dit artikel om mijn lichaam zo goed mogelijk te ontgiften van de bpa. Ik hoor graag.

  • Vanessa Teune zegt:

   Beste Michel,

   Wat vervelend voor je dat je veel gezondheidsklachten hebt. Om je hierin te kunnen helpen heb ik wat meer gegevens nodig. Zou je wat meer over je klachten kunnen vertellen via info@leefpuurnatuur.nl? Dan denken we met je mee!

   Groetjes, Vanessa

  • Mirugia Margarita zegt:

   Ik leeft heel gezond ik vaste iedere dag ,ik begin met 12 uur middag met ontbijt smoothie met advocaten ,Spinazie en mango havermout melk en havermout en 2 uur 4 omelet 4 ei en 1 tomaat 4:30eet ik zalm of kop of karbonade met sperziebonen, broccoli pappen zoete aardappel ,en ik drink veel water eet ik weer tot andere dag weer. ik ben in overgang val geen kilo af ,wat denk u is de probleem
   Bedankt

 3. diana zegt:

  Hoi Venessa,
  Lekkere recepten heb je op je site staan zeg, ik heb er best veel uit geprint.
  Maar mijn vraag is; ik weeg nu 3 a’4 kilo te licht.
  Door de huis arts ben ik in het verleden behoorlijk uit gelachen. (omdat ik een allergie had, en last had van allerlei kwalen.)
  nu ga ik volgende week naar de huisarts hoor. ik wil een naar een lifestyle coach.
  Maar mijn vraag is als ik ga detoxen val ik dan nog meer af? en hoe zit het met koolydraatarm dieet en eiwitrijk en vetten. val ik nog meer af als ik deze recepten eet, mijn omgeving weten het allemaal zo goed.
  De reden dat ik niet eerder naar een dieetiste ben geweest, is dat ik reacties krijg dat ik meer brood, meer rijst, aardappels, en slagroom, gebak ect moet eten.
  Het liefst stoppen ze me helemaal vol met van alles. waar van 3 die zelf bij een diëtisten lopen zelf of kennen wel iemand die bij een diëtisten lopen.
  Ik wordt al ziek bij de gedachte, is het niet zo als je goed gezond leef dat ik dan van zelf weer op gewicht kom, ook met de menu’s die je hier neer zet? val ik toch niet af?
  Nu wil ik naar iemand die wat verder kijk naar me voeding alleen. Het zal ook vast de verhouding zijn tussen eiwit, vet en koolhydraten.
  kan je me tips geven? op internet lees ik vooral over afvallen. ik wil aankomen.
  gr Diana

  • Vanessa Teune zegt:

   Hoi Diana,
   Dank voor je bericht! Goed om te lezen dat je inspiratie haalt van de site.
   Ik vind het heel goed dat je blijft doorzoeken naar wat bij je past en waarmee je jouw doel kan bereiken. Door onbewerkt en puur te eten vermijd je suikers en andere chemische toevoegingen. Dat is superfijn voor je lichamelijk en geestelijk welzijn. Je kan er prima mee afvallen, maar het hoeft zeker niet. Er zijn meer mensen die meedoen omdat ze op een gezonde manier willen aankomen of bijvoorbeeld zwanger zijn. Dat kan prima. In dit artikel lees je hoe we dat aanpakken. https://www.leefpuurnatuur.nl/hoeveel-koolhydraten-per-dag/
   Jij valt dan in de koolhydraatrijke categorie. Zonder brood, taart etc. Maar koolhydraten uit goede en gezonde bronnen. Je kan ons ook altijd mailen via info@leefpuurnatuur.nl

   Groetjes Vanessa – LPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leef suikervrij programma

Al meer dan 12.000 tevreden klanten!

5/5

Al jaren de bewezen suikervrije methode waarmee je direct vet verliest, energieker wordt en een gezonder lichaam krijgt.

Gratis dagmenu

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het suikervrij dagmenu!

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.