5/5
20.000+ tevreden klanten!

al meer dan 20.000 mensen gingen jou voor!

Candida: zo bestrijd je deze vervelende schimmelinfectie

Deel

Print

Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. 

Wanneer deze schimmel actief is in het menselijk lichaam, kan hij vervelende klachten veroorzaken. Denk aan vermoeidheid, darmklachten en jeuk.

Omdat de klachten heel uiteenlopend zijn en ook een andere oorzaak kunnen hebben, wordt lang niet altijd ontdekt dat er sprake is van een schimmelinfectie.

Hierdoor zijn er ontzettend veel mensen die jarenlang doorlopen met actieve Candida, zonder dat ze het zich beseffen. 

Klachten zoals ‘onverklaarbare vermoeidheid’ houden daardoor langdurig aan, met als gevolg dat je lichaam letterlijk geen energie meer heeft om alle lichaamsprocessen draaiende te houden. Dit kan ervoor zorgen dat er extra klachten bij komen en dat bestaande klachten verergeren. 

Gelukkig is Candida heel gemakkelijk met de juiste voeding te bestrijden.

In dit artikel lees je:

 • Welke Candida-schimmel er in het menselijk lichaam voorkomt
 • Hoe Candida ontstaat
 • Wat de symptomen zijn van Candida
 • Hoe je Candida (met voeding) kunt voorkomen of bestrijden
 • Voedingsmiddelen die helpen om Candida te bestrijden

Candida in het menselijk lichaam

Candida wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Het gist dat vaak bij mensen wordt aangetroffen is de Candida albicans [1]. 

Deze gistsoort is eigenlijk bij iedereen aanwezig en voelt zich het meest prettig in een warme en vochtige omgeving.

Candida leeft in het menselijk lichaam als een normale bewoner van de huid, mond, darm en de geslachtsdelen en vormt daar met de aanwezige bacteriën een goede balans.

Onder normale omstandigheden vormt Candida dan ook geen klachten. Pas als de lokale omstandigheden veranderen, kan Candida zich snel vermenigvuldigen en draden gaan vormen.

Vanaf dat moment is er sprake van een schimmelinfectie en kunnen er klachten ontstaan. Dit gebeurt vaak op de huid, in de vagina of in de mond. Deze klachten ontstaan doordat Candida dan kan doordringen tot in het weefsel van de huid of de slijmvliezen.

Candida syndroom: een Candida infectie in de darmen

Ook kan Candida in grotere aantallen voorkomen in de darmen. Dit veroorzaakt dan geen plaatselijke klachten zoals op de huid of in de slijmvliezen, maar zorgt het voor zeer uiteenlopende klachten zoals extreme vermoeidheid, lage bloedsuiker, hoofdpijn, depressiviteit en darmklachten.

Door alternatieve behandelaars wordt dit ook wel het ‘Candida syndroom’ genoemd. 

Vaak worden voedselintoleranties en voedselallergieën in verband gebracht met het Candida syndroom. 

Systemische Candidiasis of gegeneraliseerde Candida infectie

Wanneer Candida in het bloed terechtkomt, heet dit een gegeneraliseerde infectie of ‘Systemische candidiasis’. Deze vorm van Candida komt eigenlijk alleen voor bij ernstig zieke mensen, die tevens een sterk verminderde weerstand hebben. 

Oorzaken van een Candida infectie

Zoals hierboven vermeld komt het gist Candida albicans in bijna elk mensenlichaam van nature in en op het lichaam voor.

Een Candida infectie ontstaat wanneer het ‘klimaat’ van je lichaam verandert. Hierdoor krijgt Candida de kans zich te vermenigvuldigen.

Die klimaatverandering ontstaat in de meeste gevallen door een verstoring van de weerstand.

Zo’n verstoorde weerstand kan verschillende oorzaken hebben:

 • Gebruik van medicijnen die een negatief effect hebben op de weerstand
 • Ernstige ziekte
 • Gebruik van antibiotica
 • Langdurige stress
 • Hormonale disbalans
 • Veelvuldig gebruik van suiker, fastfood, alcohol en/of kant-en-klaarproducten
 • Overgewicht
 • Gebruik van de anticonceptiepil

Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken die voor een Candida infectie kunnen zorgen:

Mond

Een Candida infectie in de mond (spruw) kan, naast een slechte weerstand, worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een slechte mondhygiëne, een slecht passend kunstgebit of medicijnen die geïnhaleerd worden [2].

Spruw komt vaak voor bij zuigelingen. Dit kan tijdens de geboorte ontstaan, als de moeder Candida in haar vagina heeft. Maar de Candida gist kan ook via een tepel, speen of vinger in de mond van de baby terechtkomen. Spruw is bijna altijd onschuldig en gaat vanzelf weer over.

Vagina

Vaginale schimmelinfecties door Candida hebben niet altijd een duidelijke oorzaak.

Vaak komt dit voor wanneer de vagina wordt gewassen met zeep, waardoor de natuurlijke PH-waarde wordt verstoord en de Candida zich kan vermenigvuldigen. 

Ook tijdens de zwangerschap en bij diabetespatiënten komt een Candida infectie in de vagina geregeld voor. 

Huid

Een Candida infectie op de huid ontstaat bijna altijd in de huidplooien, omdat het daar warmer en vochtiger is. Op deze plekken kan Candida zich snel vermenigvuldigen. 

Darmen

Een Candida infectie in de darm kan ontstaan door een verstoorde darmflora. Wanneer er te weinig goede bacteriën in de darmen aanwezig zijn en er een lage diversiteit aan darmbacteriën is, neemt het aantal schimmels en gisten daar toe [3].

Doordat bij mensen met chronische darmziekten, zoals Colitis Ulcerosa, de darmflora minder gevarieerd is, is bij hen het aantal Candida cellen sterk verhoogd. Hierdoor hebben zij een grotere kans op een Candida infectie. 

Ook een besmetting met darmparasieten kan ervoor zorgen dat het aantal schimmels in de darmen stijgt.

Tot slot zorgt een gebrek aan voedingsvezels ervoor dat de PH-waarde in de darmen daalt. De normale PH-waarde (zuurtegraad) van de darm is van 6.0 tot 6.8. Een te hoge PH-waarde duidt op rotting. Een te lage PH-waarde op gisting. De Candida gist vermenigvuldigt zich dus razendsnel wanneer de PH-waarde van je darmen te laag is.

Dit kun je onder andere voorkomen door voldoende (verschillende soorten) voedingsvezels te eten.

Symptomen van een infectie met Candida

De klachten die bij een infectie met Candida ontstaan zijn afhankelijk van de plaats van de infectie.

Mond

Bij een infectie van het mondslijmvlies en de slokdarm ontstaan vaak witte plekken op de tong, tegen de wangen en tegen het gehemelte.

Wanneer de infectie ook in de slokdarm zit, is het doorslikken van voedsel vaak erg pijnlijk.

Vagina

Bij een vaginale schimmelinfectie is het slijmvlies van de vagina en van de huid rondom de vagina geïrriteerd. Hierdoor kan een toename van vaginale afscheiding ontstaan. Deze afscheiding is vaak korrelig en wit. Ook kun je last hebben van hevige jeuk en een branderig gevoel

Huid

Een infectie van de huid komt vooral voor op warme en vochtige plekken op het lichaam. Dit is bij mensen met overgewicht vaak in de huidplooien en bij baby’s in de liezen (luieruitslag). De huid is rood en vochtig en er ontstaan kleine blaasjes

Darmen

Een Candida infectie in de darmen kan verschillende klachten geven en is daardoor wat moeilijker te herkennen dan bovenstaande infecties.

De symptomen die bij een infectie met Candida in de darmen kunnen ontstaan zijn buikpijn, diarree, verstopping, hoofdpijn, extreme vermoeidheid, lage bloedsuikerspiegel en depressiviteit. 

Systemische Candidiasis of gegeneraliseerde Candida infectie

Mensen met Systemische Candidiasis zijn al erg ziek als de Candida in het bloed terechtkomt. Daardoor is het niet altijd duidelijk welke klachten vanuit de Candida infectie zijn ontstaan. 

Via het bloed kan de gist ook in organen zoals de nieren en de lever terechtkomen en daar een infectie veroorzaken. Vaak ontstaan er dan ernstige klachten zoals hoge koorts. 

Symptomen en klachten Candida

Nog even alles overzichtelijk op een rijtje:

Mond

 • Witte plekken op de tong
 • Witte plekken tegen de wangen
 • Witte plekken tegen het gehemelte
 • Pijn bij het doorslikken van voedsel

Vagina

 • Geïrriteerde slijmvliezen
 • Geïrriteerde huid rondom vagina
 • Toename vaginale afscheiding
 • Korrelige en witte afscheiding
 • Hevige jeuk
 • Branderig gevoel

Huid

 • Rode, vochtige en/of jeukende huid(plooien)
 • Kleine blaasjes met vocht

Darmen

 • Buikpijn
 • Diarree
 • Verstopping
 • Hoofdpijn
 • Extreme vermoeidheid of chronisch vermoeidheidssyndroom [4]
 • Lage bloedsuiker
 • Depressiviteit

Systemische Candidiasis

 • Erg ziek voelen
 • Hoge koorts

Diagnose Candida

Bij een lokale Candida infectie kan de huisarts op basis van de klachten de diagnose stellen. In enkele gevallen kan hij of zij een kweek afnemen voor verder onderzoek.

Een Candida infectie in de darmen is wat lastiger vast te stellen met een diagnose. Een alternatieve behandelaar zoals een mesoloog kan bevestigen of er sprake is van een actieve Candida schimmel. 

Candida voorkomen en bestrijden

Bijna alle huisartsen zullen een antischimmelmedicijn voorschrijven wanneer er sprake is van een Candida infectie. Afhankelijk van de plaats van de infectie wordt er een medicijn voorgeschreven in de vorm van tabletten, een drank, zalf of een infuus.

Spruw bij baby’s gaat in de meeste gevallen vanzelf over en daar zal dan ook niks voor worden voorgeschreven.

Echter, wanneer jij het vermoeden hebt dat je een Candida infectie hebt, raden wij aan om eerst eens naar leefstijl, en dan met name je voeding, te kijken. Medicijnen zijn lang niet altijd noodzakelijk. 

Candida bestrijden met voeding en een gezonde levensstijl

Voeding met veel zetmeel en suiker voedt de schimmel. Wanneer jij dit regelmatig eet, breidt de Candida schimmel zich steeds verder uit. Als gevolg hiervan kan er een infectie ontstaan.

Door zetmeelrijke en suikerrijke voeding zoveel mogelijk te laten staan, wordt (of blijft) de Candida rustig en verdwijnen in de meeste gevallen je klachten. 

Veel alternatieve behandelaars adviseren een Candida dieet, of eigenlijk een ‘anti Candida dieet’. Dit kan inderdaad goed werken, maar let er op dat je hier niet in doorslaat.

Tijdens dit dieet dien je zetmeelrijke en suikerrijke voeding zoveel mogelijk te vermijden.

Maar omdat er ook zetmeel in groenten zit en suiker in fruit, kan het gebeuren dat je voedingsstoffen tekort komt wanneer je dit Candida dieet (te) streng volgt.

Bovendien heeft je weerstand een grote invloed op het ontstaan en het in stand houden van een Candida infectie en zijn er naast voeding nog meer factoren die je weerstand kunnen verminderen.

Denk aan te weinig slaap, te weinig beweging en/of te veel stress. Alleen het volgen van een Candida dieet zal dus geen garantie bieden voor een gezond en Candidavrij leven. 

Daarom is het raadzaam om je algehele levensstijl aan te passen, waarbij je (ook) alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen en hoeveelheden binnenkrijgt en geraffineerde suikers vermijdt. 

Een suikervrije leefstijl helpt niet alleen tegen het voorkomen of bestrijden van een infectie met Candida, het zorgt er tevens voor dat je afvalt en/of overgewicht voorkomt, je meer energie krijgt, je een beter humeur hebt en over het algemeen gewoon lekkerder in je vel zit.

Met behulp van het Leef Suikervrij Programma van Leef Puur Natuur krijg jij alle handvatten aangeboden om een start te maken aan jouw gezonde leefstijl. 

Voedingsmiddelen die Candida helpen te bestrijden

Niet alleen het vermijden van zetmeelrijk en suikerrijk eten helpt een infectie met Candida te bestrijden, ook juist het wél eten van bepaalde voeding kan hierin bijdragen.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat onderstaande voeding helpt de Candida schimmel rustig te krijgen en te houden:

Knoflook [5,6]

Knoflook bevat een antischimmelmiddel, genaamd allicine, waarvan is aangetoond dat het werkt tegen Candida gisten.

Kokosolie [7,8]

Kokosolie is rijk aan laurinezuur, dat bewezen Candida infecties bestrijdt.

Curcumine [9-11]

Uit diverse reageerbuisstudies blijkt dat curcumine de groei van Candida gisten kan doen verminderen.

Aloë vera [12]

Het drinken van Aloë vera-gel kan de groei van Candida in de mond verminderen en helpen om nieuwe infecties te voorkomen.

Granaatappel [13]

De plantaardige stoffen in granaatappel zijn heilzaam tegen Candida gisten.

Kombucha [14]

Kombucha-thee is rijk aan thee-polyfenolen en azijnzuur, waarvan is aangetoond dat ze beiden de Candida schimmel doden.

Overige manieren om Candida te voorkomen of te bestrijden

Naast het eten van de juiste voeding zijn er nog een aantal manieren om een infectie met Candida te voorkomen of te bestrijden:

 • Probeer minimaal 6-8 uur per nacht te slapen.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
 • Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
 • Houd je huid goed schoon en droog. Dep de huid droog in plaats van te wrijven en gebruik eventueel talkpoeder in de huidplooien en bij baby’s wat sudocrème. 
 • Was je vagina niet met zeep. Gebruik uitsluitend lauwwarm water.
 • Geef je borstvoeding? Was je handen en tepels dan voor iedere voeding met lauwwarm water. 
 • Kook spenen en flesjes dagelijks uit en bewaar deze op een droge en schone plaats.

CONCLUSIE

Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een te veel aan het gist Candida albicans.

Dit gist vermenigvuldigt zich met name wanneer het ‘klimaat’ in je lichaam verandert door een verminderde weerstand.

Deze verminderde weerstand kan onder andere ontstaan door medicijngebruik, het gebruik van antibiotica, slechte (suikerrijke) voeding, stress en een hormonale disbalans.

De schimmel wordt onder andere gevoed door suiker. Dus hoe meer suiker je eet, hoe sneller de schimmel groeit en hoe groter de kans wordt op een infectie.

Symptomen van Candida kunnen zijn: jeuk, roodheid, witte plekken in de mond, (extreme) vermoeidheid, hoofdpijn, depressiviteit en darmklachten.

De beste manier om Candida te voorkomen of te bestrijden is het verhogen van je weerstand door je voedingspatroon aan te passen, (geraffineerde) suiker te vermijden, goed te slapen, voldoende te bewegen en stress zoveel mogelijk te voorkomen. 

Een reactie op “Candida: zo bestrijd je deze vervelende schimmelinfectie

 1. V. Jansen zegt:

  goed artikel. dank daarvoor. het verhogen van je weerstand helpt inderdaad maar bleek bij mij niet voldoende, ik had ook echt een reiniger nodig. via via bij de candiplex strong uitgekomen. daarna nooit meer problemen gehad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leef suikervrij programma

Al meer dan 12.000 tevreden klanten!

5/5

Al jaren de bewezen suikervrije methode waarmee je direct vet verliest, energieker wordt en een gezonder lichaam krijgt.

Gratis dagmenu

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het suikervrij dagmenu!

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.