Candida: zo bestrijd je deze vervelende schimmelinfectie

Laatste update op 11 maart 2024

Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. 

Wanneer deze schimmel actief is in het menselijk lichaam, kan hij vervelende klachten veroorzaken. Denk aan vermoeidheid, darmklachten en jeuk.

Omdat de klachten heel uiteenlopend zijn en ook een andere oorzaak kunnen hebben, wordt lang niet altijd ontdekt dat er sprake is van een schimmelinfectie.

Hierdoor zijn er ontzettend veel mensen die jarenlang doorlopen met actieve Candida, zonder dat ze het zich beseffen. 

Klachten zoals ‘onverklaarbare vermoeidheid’ houden daardoor langdurig aan, met als gevolg dat je lichaam letterlijk geen energie meer heeft om alle lichaamsprocessen draaiende te houden. Dit kan ervoor zorgen dat er extra klachten bij komen en dat bestaande klachten verergeren. 

Gelukkig is Candida heel gemakkelijk met de juiste voeding te bestrijden.

In dit artikel lees je:

 • Welke Candida-schimmel er in het menselijk lichaam voorkomt
 • Hoe Candida ontstaat
 • Wat de symptomen zijn van Candida
 • Voedingsmiddelen die helpen om Candida te bestrijden

Candida in het menselijk lichaam

Candida wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Het gist dat vaak bij mensen wordt aangetroffen is de Candida albicans [1]. 

Deze gistsoort is eigenlijk bij iedereen aanwezig en voelt zich het meest prettig in een warme en vochtige omgeving.

Candida leeft in het menselijk lichaam als een normale bewoner van de huid, mond, darm en de geslachtsdelen en vormt daar met de aanwezige bacteriën een goede balans.

Onder normale omstandigheden vormt Candida dan ook geen klachten. Pas als de lokale omstandigheden veranderen, kan Candida zich snel vermenigvuldigen en draden gaan vormen.

Vanaf dat moment is er sprake van een schimmelinfectie en kunnen er klachten ontstaan. Dit gebeurt vaak op de huid, in de vagina of in de mond. Deze klachten ontstaan doordat Candida dan kan doordringen tot in het weefsel van de huid of de slijmvliezen.

Candida syndroom: een Candida infectie in de darmen

Ook kan Candida in grotere aantallen voorkomen in de darmen. Dit veroorzaakt dan geen plaatselijke klachten zoals op de huid of in de slijmvliezen, maar zorgt het voor zeer uiteenlopende klachten zoals extreme vermoeidheid, lage bloedsuiker, hoofdpijn, depressiviteit en darmklachten.

Systemische Candidiasis of gegeneraliseerde Candida infectie

Wanneer Candida in het bloed terechtkomt, heet dit een gegeneraliseerde infectie of ‘Systemische candidiasis’. Deze vorm van Candida komt eigenlijk alleen voor bij ernstig zieke mensen, die tevens een sterk verminderde weerstand hebben. 

Oorzaken van een Candida infectie

Zoals hierboven vermeld komt het gist Candida albicans in bijna elk mensenlichaam van nature in en op het lichaam voor.

Een Candida infectie ontstaat wanneer het ‘klimaat’ van je lichaam verandert. Hierdoor krijgt Candida de kans zich te vermenigvuldigen.

Die klimaatverandering ontstaat in de meeste gevallen door een verstoring van de weerstand.

Zo’n verstoorde weerstand kan verschillende oorzaken hebben:

 • Gebruik van medicijnen die een negatief effect hebben op de weerstand
 • Ernstige ziekte
 • Langdurige stress
 • Hormonale disbalans
 • Ongezond eetpatroon

Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken die voor een Candida infectie kunnen zorgen:

Mond

Een Candida infectie in de mond (spruw) kan, naast een slechte weerstand, worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een slechte mondhygiëne, een slecht passend kunstgebit of medicijnen die geïnhaleerd worden [2].

Spruw komt vaak voor bij zuigelingen. Dit kan tijdens de geboorte ontstaan, als de moeder Candida in haar vagina heeft. Maar de Candida gist kan ook via een tepel, speen of vinger in de mond van de baby terechtkomen. Spruw is bijna altijd onschuldig en gaat vanzelf weer over.

Vagina

Vaginale schimmelinfecties door Candida hebben niet altijd een duidelijke oorzaak.

Vaak komt dit voor wanneer de vagina wordt gewassen met zeep, waardoor de natuurlijke PH-waarde wordt verstoord en de Candida zich kan vermenigvuldigen. 

Ook tijdens de zwangerschap komt een Candida infectie in de vagina geregeld voor. 

Huid

Een Candida infectie op de huid ontstaat bijna altijd in de huidplooien, omdat het daar warmer en vochtiger is. Op deze plekken kan Candida zich snel vermenigvuldigen. 

Darmen

Een Candida infectie in de darm kan ontstaan door een verstoorde darmflora. Wanneer er te weinig goede bacteriën in de darmen aanwezig zijn en er een lage diversiteit aan darmbacteriën is, neemt het aantal schimmels en gisten daar toe [3].

Ook een besmetting met darmparasieten kan ervoor zorgen dat het aantal schimmels in de darmen stijgt.

Tot slot zorgt een gebrek aan voedingsvezels ervoor dat de PH-waarde in de darmen daalt. De Candida gist vermenigvuldigt zich razendsnel wanneer de PH-waarde van je darmen te laag is.

Dit kun je onder andere voorkomen door voldoende (verschillende soorten) voedingsvezels te eten.

Symptomen van een infectie met Candida

De klachten die bij een infectie met Candida ontstaan zijn afhankelijk van de plaats van de infectie.

Mond

Bij een infectie van het mondslijmvlies en de slokdarm ontstaan vaak witte plekken op de tong, tegen de wangen en tegen het gehemelte.

Wanneer de infectie ook in de slokdarm zit, is het doorslikken van voedsel vaak erg pijnlijk.

Vagina

Bij een vaginale schimmelinfectie is het slijmvlies van de vagina en van de huid rondom de vagina geïrriteerd. Hierdoor kan een toename van vaginale afscheiding ontstaan. Deze afscheiding is vaak korrelig en wit. Ook kun je last hebben van hevige jeuk en een branderig gevoel

Huid

Een infectie van de huid komt vooral voor op warme en vochtige plekken op het lichaam. De huid is rood en vochtig en er ontstaan kleine blaasjes

Darmen

Een Candida infectie in de darmen kan verschillende klachten geven en is daardoor wat moeilijker te herkennen dan bovenstaande infecties.

De symptomen die bij een infectie met Candida in de darmen kunnen ontstaan zijn buikpijn, diarree, verstopping, hoofdpijn en vermoeidheid.

Systemische Candidiasis of gegeneraliseerde Candida infectie

Mensen met Systemische Candidiasis zijn al erg ziek als de Candida in het bloed terechtkomt. Daardoor is het niet altijd duidelijk welke klachten vanuit de Candida infectie zijn ontstaan. 

Symptomen en klachten Candida

Nog even alles overzichtelijk op een rijtje:

Mond

 • Witte plekken op de tong
 • Witte plekken tegen de wangen
 • Witte plekken tegen het gehemelte
 • Pijn bij het doorslikken van voedsel

Vagina

 • Geïrriteerde slijmvliezen
 • Geïrriteerde huid rondom vagina
 • Toename vaginale afscheiding
 • Korrelige en witte afscheiding
 • Hevige jeuk
 • Branderig gevoel

Huid

 • Rode, vochtige en/of jeukende huid(plooien)
 • Kleine blaasjes met vocht

Darmen

 • Buikpijn
 • Diarree
 • Verstopping
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid [4]

Diagnose Candida

Bij een lokale Candida infectie kan de huisarts op basis van de klachten de diagnose stellen. In enkele gevallen kan hij of zij een kweek afnemen voor verder onderzoek.

Een Candida infectie in de darmen is wat lastiger vast te stellen met een diagnose.

Candida voorkomen en bestrijden

Bijna alle huisartsen zullen een antischimmelmedicijn voorschrijven wanneer er sprake is van een Candida infectie. Afhankelijk van de plaats van de infectie wordt er een medicijn voorgeschreven in de vorm van tabletten, een drank, zalf of een infuus.

Spruw bij baby’s gaat in de meeste gevallen vanzelf over en daar zal dan ook niks voor worden voorgeschreven.

Candida bestrijden met voeding en een gezonde levensstijl

Veel alternatieve behandelaars adviseren een Candida dieet, of eigenlijk een ‘anti Candida dieet’. Tijdens dit dieet dien je zetmeelrijke en suikerrijke voeding zoveel mogelijk te vermijden, omdat er gedacht wordt dat deze de schimmel kunnen voeden. Dit kan inderdaad goed werken, maar let er op dat je hier niet in doorslaat.

Omdat er ook zetmeel in groenten zit en suiker in fruit, kan het gebeuren dat je voedingsstoffen tekort komt wanneer je dit Candida dieet (te) streng volgt.

Bovendien heeft je weerstand een grote invloed op het ontstaan en het in stand houden van een Candida infectie en zijn er naast voeding nog meer factoren die je weerstand kunnen verminderen.

Denk aan te weinig slaap, te weinig beweging en/of te veel stress. Alleen het volgen van een Candida dieet zal dus geen garantie bieden voor een gezond en Candidavrij leven. 

Daarom is het raadzaam om je algehele levensstijl aan te passen, waarbij je (ook) alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen en hoeveelheden binnenkrijgt en geraffineerde suikers vermijdt. 

Met behulp van het Leef Suikervrij Programma van Leef Puur Natuur krijg jij alle handvatten aangeboden om een start te maken aan jouw gezonde leefstijl. 

Voedingsmiddelen die Candida helpen te bestrijden

Niet alleen het vermijden van zetmeelrijk en suikerrijk eten helpt een infectie met Candida te bestrijden, ook juist het wél eten van bepaalde voeding kan hierin bijdragen.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat onderstaande voeding helpt de Candida schimmel rustig te krijgen en te houden:

Knoflook [5,6]

Knoflook bevat een antischimmelmiddel, genaamd allicine, waarvan is aangetoond dat het werkt tegen Candida gisten.

Kokosolie [7,8]

Kokosolie is rijk aan laurinezuur, dat bewezen Candida infecties bestrijdt.

Curcumine [9-11]

Uit diverse reageerbuisstudies blijkt dat curcumine de groei van Candida gisten kan doen verminderen.

Aloë vera [12]

Het drinken van Aloë vera-gel kan de groei van Candida in de mond verminderen en helpen om nieuwe infecties te voorkomen.

Granaatappel [13]

De plantaardige stoffen in granaatappel zijn heilzaam tegen Candida gisten.

Kombucha [14]

Kombucha-thee is rijk aan thee-polyfenolen en azijnzuur, waarvan is aangetoond dat ze beiden de Candida schimmel doden.

Overige manieren om Candida te voorkomen of te bestrijden

Naast het eten van de juiste voeding zijn er nog een aantal manieren om een infectie met Candida te voorkomen of te bestrijden:

 • Probeer minimaal 6-8 uur per nacht te slapen.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
 • Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
 • Houd je huid goed schoon en droog. Dep de huid droog in plaats van te wrijven en gebruik eventueel talkpoeder in de huidplooien en bij baby’s wat sudocrème. 
 • Was je vagina niet met zeep. Gebruik uitsluitend lauwwarm water.
 • Geef je borstvoeding? Was je handen en tepels dan voor iedere voeding met lauwwarm water. 
 • Kook spenen en flesjes dagelijks uit en bewaar deze op een droge en schone plaats.

CONCLUSIE

Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een te veel aan het gist Candida albicans.

Dit gist vermenigvuldigt zich met name wanneer het ‘klimaat’ in je lichaam verandert door een verminderde weerstand.

Deze verminderde weerstand kan onder andere ontstaan door medicijngebruik, het gebruik van antibiotica, slechte (suikerrijke) voeding, stress en een hormonale disbalans.

De schimmel wordt onder andere gevoed door suiker. Dus hoe meer suiker je eet, hoe sneller de schimmel groeit en hoe groter de kans wordt op een infectie.

Symptomen van Candida kunnen zijn: jeuk, roodheid, witte plekken in de mond, (extreme) vermoeidheid, hoofdpijn, depressiviteit en darmklachten.

De beste manier om Candida te voorkomen of te bestrijden is het verhogen van je weerstand door je voedingspatroon aan te passen, (geraffineerde) suiker te vermijden, goed te slapen, voldoende te bewegen en stress zoveel mogelijk te voorkomen. 

Deel

Print

Een reactie op “Candida: zo bestrijd je deze vervelende schimmelinfectie

 1. V. Jansen zegt:

  goed artikel. dank daarvoor. het verhogen van je weerstand helpt inderdaad maar bleek bij mij niet voldoende, ik had ook echt een reiniger nodig. via via bij de candiplex strong uitgekomen. daarna nooit meer problemen gehad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leef suikervrij programma

Al meer dan 12.000 tevreden klanten!

5/5

Al jaren de bewezen suikervrije methode waarmee je direct vet verliest, energieker wordt en een gezonder lichaam krijgt.

Gratis dagmenu

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het suikervrij dagmenu!

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Leef Puur Natuur STOPT

Eén laatste kans om toegang te krijgen tot ons levenswerk. Alles van 9 jaar Leef Puur Natuur met 93% korting.

2 fysieke boeken – 6 online programma’s – +1800 Recepten – 
9 E-books – +60 Weekmenu’s – Livesessies – Challenges – Boodschappenlijstjes en meer.

TOTALE WAARDE : €957,50,-
Nu eenmalig €67,-

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.