Suiker is de veroorzaker van veel ziekten en gezondheidsklachten. Het is mijn missie om iedereen bewust te maken van de gevolgen van suiker, zodat de hoeveelheid suiker dat wij in Nederland eten drastisch wordt afgenomen.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de gemiddelde Nederlander circa 122 gram suiker eet per dag, dit komt neer op ongeveer 30 suikerklontjes [1].
Dit is veel! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker is maximaal 25 gram.
Je kunt je dus voorstellen dat die overige 87 gram suiker die je extra binnenkrijgt geen positief effect heeft op je gezondheid.
In dit artikel zet ik lichamelijke gevolgen van suiker voor je op een rijtje, compleet met wetenschappelijke onderbouwing en links naar de onderzoeken. Lees, bekijk de onderzoeken en oordeel zelf.
Wat betekent suikervrij?
Voordat ik verder ga met de gevolgen van suiker wil ik eerst duidelijk maken dat 100% suikervrij eten niet mogelijk is.
Suikervrij staat voor: Het vermijden van alle geraffineerde suikers en sterk bewerkte producten.
Ons lichaam heeft nou eenmaal suiker nodig in de vorm van glucose om energie te krijgen, maar het is belangrijk dat je weet wat de verschillen zijn.
De reden dat we zoveel suiker eten is omdat het in circa 70% van alle producten in de supermarkt is verwerkt [2].
Een deel eet je bewust, zoals koekjes, snoep, cake etc., maar een deel eet je ook onbewust, zoals sladressing, soepen, vleeswaren etc.
Een goede reden om te weten waarom je beter geen geraffineerde suiker meer kunt eten.
Gevolgen van suiker
1. Overgewicht
Verschillende studies brengen suikers, in verschillende vormen, in verband met overgewicht [3-9]. Vooral geraffineerde suikers (zoals glucose-fructosestroop of suikerhoudende drankjes) zijn slecht voor je gezondheid en kunnen gewichtstoename veroorzaken als je ze in grote hoeveelheid consumeert.
2. Vermoeidheid
Onderzoek laat zien dat suiker eerst leidt tot een energiepiek, waardoor je energiepeil al snel daalt. Dit kan leiden tot vermoeidheid.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderzoekers adviseren om minder suiker te eten bij het chronisch vermoeidheidssyndroom [10-12].
3. Hoge bloeddruk
Niet alleen zout heeft invloed op onze bloeddruk. Dat ook suiker een hoge bloeddruk tot gevolg kan hebben, laten meerdere onderzoeken uit 2007 en 2010 zien [4,15].
Andere onderzoekers leggen het verband uit tussen suiker en een hoge bloeddruk. Ze stellen dat suiker op twee manieren invloed heeft op onze bloeddruk [16]:
- Een hoge inname van toegevoegde suikers leidt tot obesitas, wat op zijn beurt een bloeddruk verhogend effect heeft.
- Suikerhoudende drankjes hebben een direct verhogend effect op onze bloeddruk.
Suiker lijkt niet alleen bij volwassenen tot een hoge bloeddruk te leiden. Onderzoekers ontdekten dat kinderen met een hoge bloeddruk de meeste suikerhoudende drankjes drinken [17].
4. Verslaving
Dat suiker verslavend is, blijkt uit diverse onderzoeken [18-20].
Ook toont dit onderzoek uit 2005 de verslavende werking van suiker aan. In het onderzoek zetten de onderzoekers een groep ratten op een dieet van suiker. De dieren gingen hierdoor steeds meer suiker eten. Volgens dit onderzoek uit 2018 reageren zowel mensen als dieren hetzelfde op suiker als op drugs [19,20].
5. Problemen met je spijsvertering
Als je suiker eet, kun je last krijgen van je maag en darmen doordat je nieren meer magnesium afvoeren. Dit toont dr. C. Dean aan in haar boek The Magnesium Factor. Ook blijkt uit onderzoek een negatief effect van suiker op je darmen [11,21].
6. Hoog cholesterol en triglyceriden
Studie wijst uit dat suiker een negatieve invloed heeft op ons cholesterol [24,25].
Als je verzadigde vetten vervangt door koolhydraten, stijgt bovendien de hoeveelheid triglyceriden in je bloed. Dat vonden onderzoekers toen ze de resultaten van 50 jaar onderzoek met elkaar vergeleken.
7. Slaapproblemen
Onderzoek uit 2016 laat zien dat suiker kan leiden tot slaapproblemen. Hieruit blijkt dat de kwaliteit van je slaap achteruitgaat als je vaak suikerhoudende dranken drinkt. Hetzelfde onderzoek toont aan dat je diepe slaap korter is en je ’s nachts vaker wakker wordt wanneer je veel suiker eet [34].
Meerdere onderzoeken naar het effect van suikerhoudende drankjes op de slaapduur laten zien dat je korter slaapt als je drankjes met veel suiker nuttigt. Bij kinderen vonden onderzoekers eveneens dat de consumptie van frisdrank leidt tot een korte slaapduur [35-37].
8. Huidproblemen en huidveroudering
Suikerconsumptie kan leiden tot huidproblemen, zoals acne. Volgens onderzoekers komt dit doordat je meer van het hormoon insuline in je bloed krijgt als je suiker eet. Insuline verhoogt de talgproductie en heeft nog andere effecten die acne kunnen veroorzaken [38].
Daarnaast heeft suiker een negatief effect op de ouder wordende huid [39,40].
9. Hoofdpijn
Zoals dr. C. Dean in The Magnesium Factor laat zien, kun je van suiker hoofdpijn krijgen doordat je nieren meer magnesium afvoeren.
10. Lage weerstand
Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat suiker leidt tot een lagere weerstand [48,49].
Door het eten van suiker verandert de samenstelling van onze darmflora. Aangezien 80% van ons immuunsysteem zich in onze darmen bevindt, heeft dit een groot effect op onze weerstand.
11. Gaatjes en tandvleesproblemen
We weten al langer dat suiker zorgt voor gaatjes, maar onderzoeken bevestigen dit. Ook heeft je tandvlees te lijden onder het eten van te veel suiker [64,65].
Voor de gezondheid van je tanden zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) minder dan 5% van het totaal aantal calorieën dat je per dag eet, uit suikers moeten bestaan. Dit geldt zowel voor natuurlijke als toegevoegde suikers.
Onderzoekers zien inderdaad weinig gaatjes bij mensen die minder dan 5% van hun dagelijkse energiebehoefte uit suiker halen. Het aantal gaatjes is zelfs minder dan bij mensen die zich houden aan de richtlijn van maximaal 10% suiker per dag [66].
Wat betekent dit voor jou?
Deze informatie is niet bedoeld om je bang te maken, maar alleen om je wetenschappelijk bewijs te geven van wat een teveel aan suiker kan veroorzaken.
Gelukkig heb jij zelf in de hand hoeveel suiker je eet op een dag en kun je de risico’s op deze gevolgen behoorlijk verkleinen.
Wil je weten hoe jij het eten van suiker kunt verminderen? Lees dan hier mijn artikel over suikervrij eten voor praktische tips die je direct kunt toepassen.
[1] Diabetes Fonds (z.d.). Hoeveel suiker eten we? Geraadpleegd via: Diabetes Fonds.
[2] Foodwatch (2017). Onderzoeksmethode: Ultra-processed foods in de supermarkt. Geraadpleegd via: Foodwatch.
[3] Bray, G.A. et al. (2004). Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. The American Journal of Clinical Nutrition, 79(4), 537-543. doi: 10.1093/ajcn/79.4.537.
[4] Johnson, R.J. et al. (2007). Potential role of sugar (fructose) in the epidemic of hypertension, obesity and the metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular disease. The American Journal of Clinical Nutrition, 86(4), 899-906. doi: 10.1093/ajcn/86.4.899.
[5] Payne, A.N. et al. (2012). Gut microbial adaptation to dietary consumption of fructose, artificial sweeteners and sugar alcohols: implications for host-microbe interactions contributing to obesity. Obesity Reviews, 13(9), 799-809. doi: 10.1111/j.1467-789x.2012.01009.x.
[6] Spreadbury, I. (2012). Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, 5, 175-189. doi: 10.2147/dmso.s33473.
[7] DiNicolantonio, J.J., & Berger, A. (2016). Added sugars drive nutrient and energy deficit in obesity: a new paradigm. Open Heart, 3(2), e000469. doi: 10.1136/openhrt-2016-000469.
[8] Delli Bovi, A.P. et al. (2017). Obesity and Obesity Related Diseases, Sugar Consumption and Bad Oral Health: A Fatal Epidemic Mixtures. Translational Medicine @ UniSa, 16, 11-16.
[9] He, B. et al. (2018). Sugar-Sweetened Beverages Consumption Positively Associated with the Risks of Obesity and Hypertriglyceridemia Among Children Aged 7–18 Years in South China. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis, 25(1), 81-89. doi: h10.5551/jat.38570.
[10] Thayer, R.E. (1987). Energy, tiredness, and tension effects of a sugar snack versus moderate exercise. Journal of Personality and Social Psychology, 52(1), 119-125. doi: 10.1037//0022-3514.52.1.119.
[11] Dean, C. (z.d.). Dr. Carolyn Dean MD ND. Geraadpleegd via: Dr. Carolyn Dean.
[12] Campagnolo, N. et al. (2017). Dietary and nutrition interventions for the therapeutic treatment of chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis: a systematic review. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 30(3), 247-259. doi: 10.1111/jhn.12435.
[13] Basu, S. et al. (2013). The relationship of sugar to population-level diabetes prevalence: an econometric analysis of repeated cross-sectional data. PLOS ONE, 8(2), e57873. doi: 10.1371/journal.pone.0057873.
[14] Macdonald, I.A. (2015). A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. European Journal of Nutrition, 55(S2), 17-23. doi: 10.1007/s00394-016-1340-8.
[15] Ferder, L. et al. (2010). The role of high-fructose corn syrup in metabolic syndrome and hypertension. Current Hypertension Reports, 12(2), 105-112. doi: 10.1007/s11906-010-0097-3.
[16] He, F.J., & MacGregor, G.A. (2015). Salt and sugar: their effects on blood pressure. Pflügers Archiv, 467(3), 577-586. doi: 10.1007/s00424-014-1677-x.
[17] D’Aniello, R. et al (2015). Emerging pathomechanisms involved in obesity. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 60(1), 113-119. doi: 10.1097/mpg.0000000000000559.
[18] Avena, N.M. et al. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 32(1), 20-39. doi: 10.1016/j.neubiorev.2007.04.019.
[19] Rada, P. et al. (2005). Daily bingeing on sugar repeatedly releases dopamine in the accumbens shell. Neuroscience, 134(3), 737-744. doi: 10.1016/j.neuroscience.2005.04.043.
[20] DiNicolantinio, J.J. et al. (2018). Sugar addiction: is it real? A narrative review. British Journal of Sports Medicine, 52(14), 910-913. doi: 10.1136/bjsports-2017-097971.
[21] Kruis, W. et al. (1991). Effect of diets low and high in refined sugars on gut transit, bile acid metabolism, and bacterial fermentation. Gut, 32(4), 367-371. doi: 10.1136/gut.32.4.367.
[22] Racine, A. et al. (2016). Dietary Patterns and Risk of Inflammatory Bowel Disease in Europe: Results from the EPIC Study. Inflammatory Bowel Diseases, 22(2), 345-354. doi: 10.1097/mib.0000000000000638.
[23] Spooren, C.E.G.M. et al. (2013) Review article: the association of diet with onset and relapse in patients with inflammatory bowel disease. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 38(10), 1172-1187. doi: 10.1111/apt.12501.
[24] Te Morenga, L.A. et al. (2014). Dietary sugars and cardiometabolic risk: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(1), 65-79. doi: 10.3945/ajcn.113.081521.
[25] Cullen, P. (2000). Evidence that triglycerides are an independent coronary heart disease risk factor. American Journal of Cardiology, 86(9), 943-949. doi: 10.1016/s0002-9149(00)01127-9.
[26] DiNicolantonio, J.J. et al. (2016). The Evidence for Saturated Fat and for Sugar Related to Coronary Heart Disease. Progress in Cardiovascular Diseases, 58(5), 464-472. doi: 10.1016/j.pcad.2015.11.006.
[27] DiNicolantonio, J.J., & OKeefe, J.H. (2017). Added sugars drive coronary heart disease via insulin resistance and hyperinsulinaemia: a new paradigm. Open Heart, 4(2), e000729. doi: 10.1136/openhrt-2017-000729.
[28] Yang, Q. et al (2014). Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Internal Medicine, 174(4), 516-524. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.13563.
[29] Narain, A. et al (2016). Soft drinks and sweetened beverages and the risk of cardiovascular disease and mortality: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Clinical Practice, 70(10), 791-805. doi: 10.1111/ijcp.12841.
[30] Szanto, S., & Yudkin, J. (1969). The effect of dietary sucrose on blood lipids, serum insulin, platelet adhesiveness and body weight in human volunteers. Postgraduate Medical Journal, 45(527), 602-607. doi: 10.1136/pgmj.45.527.602.
[31] Benn, M. et al. (2012). Nonfasting Glucose, Ischemic Heart Disease, and Myocardial Infarction: A Mendelian Randomization Study. Journal of American College of Cardiology, 59(25), 2356-2365. doi:10.1016/j.jacc.2012.02.043.
[32] Brown, C.M. et al. (2008). Sugary drinks in the pathogenesis of obesity and cardiovascular diseases. International Journal of Obesity, 32(S6), S28-S34. doi: 10.1038/ijo.2008.204.
[33] Vos, M. et al (2017). Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation, 135(19), e1017-e1034. doi: 10.1161/cir.0000000000000439.
[34] St-Onge, M.-P. et al. (2016). Effects of Diet on Sleep Quality. Advances in Nutrition, 7(5), 938-949. doi: 10.3945/an.116.012336.
[35] Prather, A.A. et al. (2017). Short and sweet: Associations between self-reported sleep duration and sugar-sweetened beverage consumption among adults in the United States. Sleep Health, 2(4), 272-276. doi: 10.1016/j.sleh.2016.09.007.
[36] Sampasa-Kanyinga, H. et al. (2018). Sleep duration and consumption of sugar-sweetened beverages and energy drinks among adolescents. Nutrition, 48, 77-81. doi: 10.1016/j.nut.2017.11.013.
[37] Chaput, J.-P. et al. (2018). Sleep patterns and sugar-sweetened beverage consumption among children from around the world. Public Health Nutrition, 21(13), 2385-2393. doi: 10.1017/s1368980018000976.
[38] Katta, R., & Desai, S.P. (2014). Diet and Dermatology. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 7(7), 46-51.
[39] Danby, F.W. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clinical Dermatology, 28(4), 409-411. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.018.
[40] Nguyen, H.P., & Katta, R. (2015). Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin. Skin Therapy Letter, 20(6), 1-5.
[41] Donaldson, M.S. (2004). Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet. Nutrition Journal, 3, 19. doi: 10.1186/1475-2891-3-19
[42] Slattery, M.L. et al. (1997). Dietary sugar and colon cancer. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 6(9), 677-685.
[43] Seely, S., & Horrobin, D.F. (1983). Diet and breast cancer: the possible connection with sugar consumption. Medical Hypotheses, 11(3), 319-327. doi: 10.1016/0306-9877(83)90095-6.
[44] Tasavska, N. (2012). Sugars in diet and risk of cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study. International Journal of Cancer, 130(1), 159-169. doi: 10.1002/ijc.25990.
[45] Hodge, A.M. (2018). Consumption of sugar-sweetened and artificially sweetened soft drinks and risk of obesity-related cancers. Public Health Nutrition, 21(9), 1618-1626. doi: 10.1017/s1368980017002555.
[46] Alpay, K. et al. (2010). Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia, 30(7), 829-837. doi: 10.1177/0333102410361404.
[47] Kokavec, A. (2014). Dietary therapy could be an important factor in the prevention of headache symptoms in migraine (without aura): A case study. Food and Public Health, 4(2), 15-22. doi: 10.5923/j.fph.20140402.01.
[48] Myles, I.A. (2014). Fast food fever: reviewing the impacts of the Western diet on immunity. Nutrition Journal, 13, 61. doi: 10.1186/1475-2891-13-61.
[49] Yu, S. et al. (2018). A high-sugar diet affects cellular and humoral immune responses in Drosophila. Experimental Cell Research, 368(2), 215-224. doi: 10.1016/j.yexcr.2018.04.032.
[50] Berentzen, N.E. et al. (2015). Associations of sugar-containing beverages with asthma prevalence in 11-year-old children: the PIAMA birth cohort. The Eurpoean Journal of Clinical Nutrition, 69(3), 303-308. doi: 10.1038/ejcn.2014.153.
[51] Park, S. et al. (2016). Association of sugar-sweetened beverage intake frequency and asthma among U.S. adults, 2013. Preventive Medicine, 91, 58-61. doi: 10.1016/j.ypmed.2016.08.004.
[52] Barros, R. et al. (2015). Dietary patterns and asthma prevalence, incidence and control. Clinical & Experimental Allergy, 45(11), 1673-1680. doi: 10.1111/cea.12544.
[53] Hanson, C. et al. (2014). Influence of diet and obesity on COPD development and outcomes. International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease, 9, 723-733. doi: 10.2147/COPD.S50111.
[54] Varraso, R. et al. (2015). Alternate Healthy Eating Index 2010 and risk of chronic obstructive pulmonary disease among US women and men: prospective study. BMJ, 350, h286. doi: 10.1136/bmj.h286.
[55] Maersk, M. et al. (2012). Satiety scores and satiety hormone response after sucrose-sweetened soft drink compared with isocaloric semi-skimmed milk and with non-caloric soft drink: a controlled trial. The European Journal of Clinical Nutrition, 66(4), 523-529. doi: 10.1038/ejcn.2011.223.
[56] Jensen, T. et al. (2018). Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Hepatology, 68(5), 1063-1075. doi: 10.1016/j.jhep.2018.01.019.
[57] Weber, K.S. et al. (2018). Habitual Fructose Intake Relates to Insulin Sensitivity and Fatty Liver Index in Recent-Onset Type 2 Diabetes Patients and Individuals without Diabetes. Nutrients, 10(6), 774. doi: 10.3390/nu10060774.
[58] Sanchez-Villegas, A. et al. (2018). Added sugars and sugar-sweetened beverage consumption, dietary carbohydrate index and depression risk in the Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) Project. The British Journal of Nutrition, 119(2), 211-221. doi: 10.1017/s0007114517003361.
[59] Guo, X. et al. (2014). Sweetened Beverages, Coffee, and Tea and Depression Risk among Older US Adults. PLOS ONE, 9(4), e94715. doi: 10.1371/journal.pone.0094715.
[60] Knüppel, A. et al. (2017). Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study. Scientific Reports, 7, 6287. doi: 10.1038/s41598-017-05649-7.
[61] Moreira, P.I. (2013). High-sugar diets, type 2 diabetes and Alzheimer’s disease. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 16(4), 440-445. doi: 10.1097/mco.0b013e328361c7d1.
[62] Chatterjee, S. et al. (2016). Type 2 Diabetes as a Risk Factor for Dementia in Women Compared With Men: A Pooled Analysis of 2.3 Million People Comprising More Than 100,000 Cases of Dementia. Diabetes Care, 39(2), 300-307. doi: 10.2337/dc15-1588.
[63] Pase, M.P. et al. (2017). Sugary beverage intake and preclinical Alzheimer’s disease in the community. Alzheimer’s & Dementia, 13(9), 955-964. doi: 10.1016/j.jalz.2017.01.024.
[64] Najeeb, S. et al. (2016). The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update. Nutrients, 8(9), 530. doi: 10.3390/nu8090530.
[65] Lula, E.C.O. et al. (2014). Added sugars and periodontal disease in young adults: an analysis of NHANES III data. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(4), 1182-1187. doi: 10.3945/ajcn.114.089656.
[66] Moynihan, P. (2016). Sugars and Dental Caries: Evidence for Setting a Recommended Threshold for Intake. Advances in Nutrition, 7(1), 149-156. doi: 10.3945/an.115.009365.
2 reacties op “Wetenschappelijke onderzoeken over suiker”
Er wordt naar “bronnen” verwezen. Waarom staan die er niet bij?
Hoi,
De bronnen zijn aan te klikken. De getallen zijn doorlinkjes naar de online wetenschappelijke artikelen.
Groetjes Leef Puur Natuur