Suikervrij eten: probeer dit om minder suikers binnen te krijgen

Laatste update op 8 augustus 2024

Wil je graag beginnen met een suikervrij dieet? Lees dan dit artikel om te leren hoe je dit het beste kunt aanpakken.

De suikervrije methode uit dit artikel helpt je om van hoofdpijn, vermoeidheid en darmklachten af te komen. Door te minderen met suiker kun je ook ongewenst lichaamsvet proberen te verliezen.

Ik geef je een 3-stappenplan om een eetpatroon zonder suiker zo makkelijk mogelijk te maken. Je leest in dit artikel ook welke zoetstoffen je het beste kunt gebruiken ter vervanging van suiker. Het gebruik van de verkeerde zoetstoffen kan hoofdpijn veroorzaken.

Maar eerst wil ik je meer vertellen over wat suikervrij eten inhoudt en waarom het zo belangrijk is om de stap naar een suikervrij leven te zetten.

Wat is een suikervrij dieet?

Het is niet mogelijk om 100% suikervrij te eten, aangezien ons lichaam suiker in de vorm van glucose nodig heeft om energie te krijgen.

Suikervrij eten gaat om het vermijden van geraffineerde suikers en bewerkte producten.

In ongeveer 75% van alle bewerkte producten in de supermarkt wordt gebruik gemaakt van geraffineerde suikers. Zelfs wanneer een product wordt bestempeld als ‘gezond’ of ‘natuurlijk’, dan zit deze vaak nog vol met suiker.

Geraffineerde suikers worden gewonnen uit mais, suikerbiet en suikerriet. Door het raffinageproces in de fabriek worden alle vitaminen, mineralen en vezels die van nature aanwezig zijn verwijderd. Doordat deze verwijderd worden, is er niets voedzaams meer over en heeft je lichaam er niets meer aan. De geraffineerde suikers (het eindproduct) worden ook wel lege, enkelvoudige koolhydraten genoemd.

Natuurlijke suiker is ook gewoon suiker, maar het verschil is dat de vitaminen, mineralen en vezels nog aanwezig zijn. Tijdens het suikervrije dieet eet je natuurlijke suikers die te vinden zijn in fruit en groentes.

Waarom suikervrij eten?

Het eten van te veel suiker veroorzaakt grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat er te veel glucose (oftewel suiker) in je bloed zit, wat niet verbrand kan worden. Er ontstaat een overschot aan glucose en je lichaam reageert daar op door extra insuline aan te maken.

Bij hoge insulinewaardes door het eten van te veel suiker maak je ongewenst lichaamsvet aan. Dit komt doordat insuline suikers opslaat in je vetcellen.

Dit veroorzaakt niet alleen overgewicht, maar leidt ook tot [1,2]:

  • Vermoeidheid
  • Een lage weerstand
  • Constante behoefte aan suiker
  • Spijsverteringsklachten
  • Slaapproblemen

Suiker onttrekt vitamines en mineralen uit je lichaam

Geraffineerde suikers bevatten geen voedingsstoffen. Omdat er vitaminen en mineralen nodig zijn voor de verwerking van suiker, onttrekt je lichaam deze uit zijn reserves om de suikers alsnog te kunnen verwerken.

Hierdoor ontstaat een vitaminetekort en dit kan op lange termijn veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Eén van de mineralen die je nodig hebt om suiker te verwerken is magnesium.

Het eten van suiker zorgt ervoor dat je nieren extra magnesium afvoeren [4,5]. Dit kan leiden tot hoofdpijn, migraine, vermoeidheid en maag- en darmklachten.

Door de adviezen uit dit artikel op te volgen, krijg je alle vitamines, mineralen, vezels en vele andere voedingsstoffen binnen, waardoor je een energiek en gezond lichaam krijgt.

Suikervrij eten in 3 stappen

Hieronder volgt het 3-stappenplan waarmee je makkelijk kunt stoppen met suikers. Onderaan het artikel kun je nog een gratis dagmenu downloaden om te zien hoe een suikervrije dag eruit ziet.

Stap 1: Creëer een suikervrije omgeving

Door een suikervrije leefomgeving te creëren, kom je niet snel in de verleiding om suiker te eten. Zorg voor een leefomgeving zonder suiker door zoveel mogelijk suikerrijke producten uit jouw huis te verwijderen.

Vermijd: snoep, koek, chips, chocolade, frisdrank, vruchtensappen, sauzen, kant-en-klare maaltijden en vrijwel alle verpakte producten en tussendoortjes uit de supermarkt.

Vermijd ook de enkelvoudige koolhydraten: wit brood, witte pasta, witte rijst, aardappelen, pizza en fast food in het algemeen.

Hoe herken je geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers hebben veel verschillende schuilnamen. Laat je niet op het verkeerde been zetten door bewerkte producten te kopen die zijn gezoet met ‘natuurlijke suikers’ of gevaarlijke zoetstoffen.

Lees altijd de ingrediëntenlijst van een product. Staat er een vorm van suiker bij de ingrediënten, dan is het altijd een geraffineerde suiker.

Hieronder een lijst met de meest voorkomende suikers:

Suiker Kandij Druivensuiker
Dextrose Glucosestroop Maltodextrine
Basterdsuiker Siroop Geleisuiker
HFCS Invertsuiker Karamel
Fructose Kristalsuiker Vanillesuiker
Fructosestroop Melasse Sacharose
Bruine suiker Rietsuiker Sucrose

Deze lijst met namen hoef je natuurlijk niet te onthouden. Er is een handig ezelsbruggetje om de schuilnamen van suiker te onthouden.

Schuilnamen voor suiker
Het woord eindigt op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose, etc.)
Het woord eindigt op stroop, siroop, honing of nectar
Het woord ‘suiker’ komt erin voor

Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Als er op een verpakking ‘100% suikervrij’ staat, betekent dat vaak dat er gebruik is gemaakt van kunstmatige zoetstoffen om het product toch nog een zoete smaak te geven. Dit is onder andere het geval bij de meeste lightproducten. Deze kunstmatige zoetstoffen zijn ongezond en schadelijk voor je lichaam. Hieronder vind je een lijst met kunstmatige zoetstoffen die je het beste kunt vermijden bij een suikervrij dieet.

Vermijd deze zoetstoffen:

  • Aspartaam
  • Acesulfaam-k
  • Sucralose
  • Glucose-fructosestroop (HFCS)
  • Maisstroop

Stap 2: Eet natuurlijke voeding

In stap 1 heb je geleerd welke producten, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen we vanaf nu gaan vermijden. In deze stap leer je welke gezonde, suikervrije alternatieven er zijn.

De voeding die in deze stap wordt beschreven bevat natuurlijke suikers en is rijk aan vitamines, mineralen en essentiële voedingsstoffen. Deze zorgen ervoor dat je lichaam in optimale vorm kan presteren.

Een gezond dagmenu bestaat uit de drie macronutriënten:

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten

Gezonde koolhydraten vind je in: groente, fruit, haver, peulvruchten, boekweit, quinoa, bruine rijst of zilvervliesrijst.

Gezonde vetten vind je in: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten, zaden en olijven.

Gezonde eiwitten vind je in: vlees (vooral wild en gevogelte), wild gevangen en vette vis, zuivel (vooral rauwe, ongepasteuriseerde zuivel), noten, zaden, peulvruchten en eieren.

Volgens de orthomoleculaire voedingsleer zijn onderstaande regels de juiste verhoudingen voor een uitgebalanceerde maaltijd:

  • Koolhydraten: 40%
  • Eiwitten: 30%
  • Vetten: 30%

Om dit in perspectief te plaatsen, adviseer ik je om het dagmenu te downloaden. Het dagmenu bevat koolhydraten, eiwitten en vetten in de juiste verhoudingen.

Gebruik de juiste zoetstoffen

Als je het suikervrije dieet volgt, zal je merken dat je vanzelf minder behoefte hebt aan suiker. Tijdens het afbouwen van suiker adviseer ik je om voor de juiste zoetstoffen te kiezen. In stap 1 staat een overzicht van zoetstoffen die af te raden zijn.

Onderstaande zoetstoffen komen van een natuurlijk product, maar let er wel op dat je sommige met mate neemt:

  • Pure stevia (zonder maltodextrine)
  • Xylitol
  • Kaneel
  • Banaanpoeder
  • Kokosbloesemsuiker (met mate)
  • Rauwe honing (met mate)

Kies voor gezonde snacks

De kans is groot dat je in de eerste week trek hebt in iets zoets. Dit kun je oplossen door gezonde tussendoortjes zonder suiker binnen handbereik te hebben.

Om te voorkomen dat je naar suikerrijke tussendoortjes uit de supermarkt grijpt, adviseer ik je om altijd gezonde snacks zonder suiker in huis te hebben.

Gezonde snackopties zijn:

  • Handje rauwe, ongezouten noten
  • Snackgroentes (wortel, bleekselderij, radijsjes, etc.) met hummus
  • Olijven (op waterbasis)
  • Een stuk fruit
  • Stukje pure chocolade (minimaal 75% cacao)
  • Een halve avocado
  • Rijstwafel met suikervrij beleg
  • Gekookt eitje

Vind hier meer snackrecepten voor onderweg.

Stap 3: Bereid je mentaal voor

Eten zonder suiker zal in het begin niet makkelijk zijn. De eerste drie dagen moet je lichaam echt even wennen aan een eetpatroon zonder suiker.

Cold turkey afkicken van suiker kan een aantal ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen. Het kan zijn dat je een versterkte drang naar suiker hebt en/of moeheid, futloosheid, hoofdpijn of spierpijn ervaart.

Mocht je last krijgen van één of meer van deze klachten, ga dit dan niet met iets zoets oplossen. Een zoete smaak wekt een positief gevoel op in je brein, en dat is niet de oplossing om te stoppen met suikers. Je brein wordt voor de gek gehouden en dit gevoel verdwijnt vanzelf wanneer je er niet aan toegeeft.

Je lichaam gaat echt wennen aan je nieuwe, suikervrije dieet. Het afkicken van geraffineerde suikers geeft je leven zoveel positieve voordelen. Houd dit in je achterhoofd wanneer je gaat beginnen aan een suikervrij dieet.

Veel succes!

Deel

Print

276 reacties op “Suikervrij eten: probeer dit om minder suikers binnen te krijgen

    • Lynda zegt:

      Hoi Wilma,

      Ik zou met crackers uit de supermarkt oppassen. Daar worden vaak ook geraffineerde suikers aan toegevoegd. Kies voor zo natuurlijk mogelijk en lees op de etiketten wat er aan toegevoegd is. Probeer zo nodig zelf crackers te maken van bijvoorbeeld lijnzaad en havermout. (dit is veel lekkerder :)).

      Een anders alternatief is (quinoa) rijstwafels.

      Succes, groetjes Lynda

  1. Marjan zegt:

    Beste Lynda,

    Hoe zit het met ruwe rietsuiker? Is dit onbewerkt en mag het dan wel met mate? Het zit nl. verwerkt in de soyamelk die ik gebruik.

  2. Leonie zegt:

    Hoi Lynda,

    Ik heb 2 vraagjes. Wordt het eten van volkorenbrood ook afgeraden bij dit ‘suikervrije’ dieet? Verder vroeg ik mij af hoe ik het etiket van bepaalde producten moet lezen. Soms staat hier: koolhydraten, waarvan suikers (….). Betekent dit dat de ‘waarvan suikers’ de geraffineerde suikers zijn en de rest complexe koolhydraten?

    Groetjes,
    Leonie

    • Lynda zegt:

      Hoi Leonie,

      Het eten van volkorenbrood raad ik tijdens het suikervrije dieet ook af. Je lichaam heeft even een reset nodig van alle enkelvoudige koolhydraten.

      Op een etiket kun je het beste altijd eerst even kijken naar de ingrediënten lijst. Staat er suiker tussen, dan is het altijd geraffineerd. De koolhydraten waarvan suikers bestaan dan waarschijnlijk uit geraffineerde suikers, of een mix met natuurlijke suikers. Staat er op de ingrediënten lijst geen suiker (of een schuilnaam ervan), dan is het in de voedingswaarde tabel de natuurlijke suiker dat staat weergegeven.

      De overige koolhydraten kunnen dan uit polyolen (zoetstoffen) of zetmeel bestaan. Het is dus een beetje lastig in te schatten wat het precies is. Het beste is om een product te eten waar zo min mogelijk ingrediënten in zit. :).

      Groetjes Lynda

  3. Corrie zegt:

    Hallo Lynda,

    Is het suikervrije dagmenu geschikt voor mensen die niet tegen gluten en melkproducten kunnen? Of moet ik dan alles aanpassen? Bijna alle glutenvrije producten uit de winkel zitten juist vol gestopt met suiker. Hierdoor lukt het mij nog niet om ook de suiker te vermijden. Ik kan echt niet tegen gluten, melkproducten een heel klein beetje. Ook glutenvrije haver verdraag ik niet helaas. Komt dit veel voor in het menu?

  4. mariska zegt:

    Is dit ook een beetje te doen zonder enige vorm van noten? Zie zo vaak amandelmeel staan of noten als tussendoortje bij suikervrij/koolhydraatarm eten…

    • Lynda zegt:

      Hoi Mariska.,

      Het is ook goed te doen zonder noten hoor. Het komt inderdaad wel vaak voor omdat je met noten een goede bron van vetten binnen krijgt, dat je extra nodig hebt wanneer je koolhydraatarm eet. Dit kun je ook prima uit andere bronnen halen, zoals avocado, vette vis, eieren en pitten/zaden.

      Groetjes Lynda

    • Lynda zegt:

      Hoi Angelique,

      Fijn te horen dat het in begrijpelijke taal is uitgelegd :). Ik heb nog geen instagram, maar dat wordt eigenlijk eens tijd!

      Dus blijf het in de gaten houden, ik zal ermee aan de slag gaan!

      Groetjes Lynda

  5. Karin heemskerk zegt:

    Hai ik zou graag suikervrij dieet willen proberen om van mijn chronische vermoeidheid af te komen.
    Wil graag simpel en suikervrij eetschema.
    Hoop dat je me hierbij kan helpen..

    Mvg karin

    • Lynda zegt:

      Hoi Karin,

      Als je onderaan het artikel je e-mailadres invult dan krijg je een gratis dagmenu met daarin allerlei tips om suikervrij te eten. Zo weet je precies wat je wel en niet kunt eten.

      Je zou er ook voor kunnen kiezen om het Leef Suikervrij programma te volgen, dan eet je 21 dagen lang zonder suiker.

      Met vriendelijke groet, Lynda

  6. Irene zegt:

    Ik ben gisteren begonnen met de 21 dagen suikervrij eten, maar door jou Lynda was ik al eerder suikervrij gaan eten. Alleen de maand augustus zijn we met vakantie geweest en dan was het even moeilijk.
    Maar de recepten voor suikervrij eten zijn geweldig en ik taal verder niet naar zoetigheid. Heerlijke recepten voor lekkere alternatieven.
    Dus ik ben heel enthousiast.
    Petje af!!!!
    groetjes Irene

    • Lynda zegt:

      Hoi Irene,

      Wat leuk en goed om te horen! Bedankt voor je compliment :).

      Ik zou het leuk vinden om te horen hoe het na de 21 dagen gaat. Als je vragen erover hebt hoor ik het ook graag.

      Succes!

      Groetjes Lynda

  7. Sharda Paltan zegt:

    Hoi
    Ik wil alle suiker producten vermijden ivm overgangsklachten en natuurlijk is het fijn om een paar kilo’s kwijt te raken.

    Ik ben vandaag begonnen.

    Groet,
    Shar

  8. Anne zegt:

    Hoi Lynda,

    Mijn man was nogal enthousiast en heeft het 3-weken-menu aangeschaft nadat hij e.e.a. geprobeerd heeft aan recepten. Ik wil ook wel meedoen, maar moet het dan veelal zelf maken omdat we vaak gescheiden leven ivm zijn baan maar ik weet niet goed hoe ik de kinderen mee ga krijgen. Het zijn echte snoepers en moeilijke eters, hoewel mijn dochters wel rauwe groenten lusten. Heb je wat tips?
    Groetjes, Anne

    • Lynda zegt:

      Hoi Anne,

      Wat goed dat je man eraan is begonnen en dat jij ook mee wilt doen.

      Ik kan mij voorstellen dat het op deze manier lastig is. Mail mij even op info@leefpuurnatuur.nl hoe het voedingspatroon van jou en je kinderen er op dit moment uitziet. Dan kunnen we samen even kijken naar een passende oplossing.

      Groetjes Lynda

  9. Mariël zegt:

    Hoi Lynda,

    Ik heb mijn emailadres ingevuld en ontvang graag de suikervrije recepten. Ben zeer benieuwd of het een beetje te doen is. Het lijkt me best veel tijd kosten maar ik wil er graag emergie in steken om minder suiker te gaan gebruiken.

    Groetjes Mariël

    • Lynda zegt:

      Hoi Mariel,

      Wat goed! Als je er eenmaal je weg in hebt gevonden is het heel goed te doen.

      Door minder suiker te eten, krijg je ook meer energie. Dit motiveert alleen maar meer om ermee door te gaan. 🙂

      Groetjes Lynda

  10. Kurt zegt:

    Ik eet elke dag een eetlepel honing van imker. Is dit een slechte suiker? Vandaag werd mijn vermoeden bevestigd door wetenschappers dat suiker kankercellen kweken en agressief doen groeien……

    • Lynda zegt:

      Hoi Kurt,

      Rauwe honing van de imker is een onbewerkte vorm van suiker. Dit kun je dus gerust nemen (mits met mate). Het bevat zelfs bepaalde voedingsstoffen die de groei van kanker kunnen remmen.

      Groetjes Lynda

  11. Eric zegt:

    Hoi Lynda,

    hoe gaat het met je?
    Wat een mooie site zeg! Ik ben altijd in voor een probeersel voor mijn o zo problematische huid dus graag wil ik ook zo’n proef van je. Baat het niet, schaadt het niet.
    Je bent trouwens weinig verandert zeg! Hoop dat alles goed met je gaat maar ik denk het wel toch….. net verhuist, leuke vriend…. ik word goed op de hoogte gehouden.
    Doe het rustig aan en misschien zie ik je nog eens.
    Hartelijke groet Eric

    • Lynda zegt:

      Hoi Eric,

      Wat leuk van je te horen :).

      Het gaat inderdaad goed! Met jou ook?

      Stuur mij anders even een mailtje naar info@leefpuurnatuur.nl met wat specifieke informatie over je huidproblemen. Dan kan ik nog wel wat extra tips en informatie daarvoor geven.

      Groetjes Lynda

    • Lynda zegt:

      Hoi Karin,

      Om echt suikervrij te eten is het aan te raden geen brood te eten. In het programma vind je daar prima alternatieven voor :). Je zal zien dat het minder moeilijk is dan je denkt.

      Groetjes Lynda

  12. bieke zegt:

    hoi,
    ik ben steevast een suiker verslaafd iemand. Door altijd heel veel te sporten is mijn gewicht steeds ok gebleven tot ik een blessure kreeg die me langdurig in de sofa heeft doen settelen. Helaas is hierdoor mijn gewicht, spiermassa & vetmassa niet meer onder controle gebleven met de nodige gevolgen. Sporten zit er voor mij niet meer in, dus wil ik nu van start gaan met eerst af te vallen en nadien mijn aangepaste voedingsgewoonte te blijven hanteren. Heb me alvast ingeschreven voor de “leef suikervrij programma” en voor mezelf heb ik het doel “vandaag over één jaar wil ik in een gezond lichaam zitten” dat medisch getest zal worden. Nu zijn mijn enige valkuilen; gezin met pubers dat wel alles kan eten (ook de ongezonde dingen die zij altijd gewoon zijn) en mijn werkomgeving (chocolade bedrijf) het laatste zal de moeilijkste discipline zijn vrees ik.
    Hebben jullie tips hoe ik hier mee om kan gaan ???

  13. Aike zegt:

    Hoi, een goeie week en een paar dagen bezig met het suikervrije dieet schema en 4kg kwijt, ik zondig af en toe nog eens met een zero frisdrank, het bewegen erbij is me tot hier toe nog niet gelukt maar dringt al behoorlijk in mijn hoofd 🙂 Het is lekker, afwisselend en ik denk eraan om het volledige schema te bestellen. Geen hongergevoel én ik voel me alvast een pak fitter, gezonder en zelfzekerder! Bedankt voor de tips!!

    • Lynda zegt:

      Wow Aike,

      Wat goed om te horen. :).

      Dat kan alleen maar extra motiveren om door te gaan.

      ALs je er vragen over hebt dan hoor ik het graag.

      Groetjes Lynda

  14. Tineke zegt:

    Hallo Lynda, ik ben 3 en een halve week geleden begonnen met 21 dagen suikervrij dieet. Na 8 dagen al 3kilo kwijt, dat ging heel snel, maar nu gaat het heel langzaam 1.2 kilo in twee en een halve week. Dit valt toch wel tegen, heb je misschien nog tips waardoor het goed blijft gaan. Ik voel mij trouwens wel veel beter, kan het ook goed volhouden ook al vind ik de diner recepten geen succes die gebruik ik dan ook haast niet en verzin ik zelf suikervrije recepten. En mag ik nu ook weer af en toe brood en oude dertig plus kaas want dat mis ik erg? Je bonusrecepten zijn trouwens erg lekker zoals de wortelcake.
    Groetjes Tineke

  15. Marloes Andreas zegt:

    Hoi Lynda,
    Wat een super leuke handige site heb je! Dank je daarvoor.
    Ik ben op dag 9 van geen suiker meer eten, de eerste 5 dagen waren een hel. Alle ontwenningsverschijnselen waren aanwezig tezamen met een dosis chagarijnigheid van mijn kant naar iedereen in mijn omgeving. Geschrokken van hoeveel suiker er eigenlijk in veel producten zit. Vanaf dag 7 werd het voor mij makkelijker. Zelfs wanneer mijn vriend naast mij een pak m&ms opeet. Ik ga zeker wat van je recepten uitproberen.
    Groetjes,
    Marloes

  16. Corine zegt:

    Beste lynda,

    Ik vind je info heel nuttig. Vraag me alleen af hoe het gaat na die 21 dagen. Ik lust graag brood en wil dit zeker eten. Dus als je dan terug (in beperkte mate) brood eet kom ik waarschijnlijk terug aan. Ik eet ook veel (suikervrije) granola en fruit met yoghurt. Heb je ook tips die voor lange tijd haalbaar zijn om het verloren gewicht niet terug aan te komen?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Groetjes Corine.

    • Lynda zegt:

      Hoi Corine,

      Wanneer je 21 dagen lang suikervrij en gezond eet dan raak je hier zo aan gewend dat je niet snel terugvalt. Er staat in het Leef Suikervrij programma veel informatie, recepten en productoverzichten die je altijd weer kunt nalezen als je het even niet meer weet.

      Het is belangrijk gevarieerd te blijven eten. En als je toch een boterham wil, zorg er dan voor dat dit niet ten koste gaat van het aantal groente op een dag, maar schap een andere koolhydraatbron op die dag. (zoals bijvoorbeeld rijst bij het diner). Je vindt daarin zeker je weg.

      Groetjes Lynda

  17. Simone zegt:

    Dag Linda,

    Ik eet eigenlijk zonder er veel mee bezig te zijn aardig “suikervrij” Om het beter te doen, zou ik brood moeten vervangen. Maar ik heb een vraag: aan brood wordt sinds jaren zout met jodium toegevoegd. Ter bevordering van de volksgezondheid. Hoe compenseer je dat? Of zien we straks weer mensen met een “krop” in de hals? Volkoren brood is toch ook gezond?

    • Lynda zegt:

      Hoi Simone,

      Goed dat je daar bewust over bent.

      Er zijn andere bronnen van jodium die gezonder zijn. Denk dan aan zeewier, kabeljauw, garnalen, eieren etc.

      Als je daar goed op let dan hoef je zeker geen brood te eten voor jodium.

      Groetjes Lynda

  18. Renee Fontaine zegt:

    Lynda,

    Wij zijn net gestart met deze methode en willen nu ook voor het 21 dagen programma gaan.
    Mijn man moet zijn lunch meenemen (broodje dashboard). Brood is dan makkelijk maar kan niet toegepast worden. Hoe los ik dit op?

    • Vanessa Teune zegt:

      Hi Renée,

      Wat goed dat jullie zijn begonnen! Je kunt het beste kiezen voor de volgende gerechtjes die je met één hand kan eten:
      *Smoothie met een plak:
      *Zelfgemaakt bananenbrood (uit boek)
      *Zelfgemaakte Havermoutcrackers (uit boek)
      *Pompoen walnotenbrood (uit boek)
      *Wortelcake (uit boek)
      *Omelet opgerold
      *Ei groentemuffins
      *Bakje rauwkost
      *Boekweitpannenkoeken opgerold
      *Gebakken groenten in een omelet gevouwen
      *Rijstwafel met notenpasta
      *Bakje noten
      *Gazpacho to go
      *Stuk ontbijtpizza (uit boek)

      Succes onderweg voor je man en een fijne dag!
      Groetjes, Vanessa

  19. Marianne zegt:

    Nu 3 weken bezig en zelfs ook in onze vakantie. De eerste twee weken is Mn man 5 kg en ik 4,5 kg afgevallen… nu staan we beetje stil maar gaan gewoon door!

  20. Anna zegt:

    Lynda,
    Ben nu twee weekjes bezig en in totaal 3,5 kg afgevallen. Bevalt mij / ons prima: we eten lekker!
    Wel valt mij op dat ik sinds kort meer haaruitval heb dan voorheen.

    Is dit jou bekend?
    Wat kan ik hier aan doen?

    • Vanessa Teune zegt:

      Hi Anna,

      Dank voor je bericht en fijn dat het jullie zo goed bevalt. Haaruitval bij het volgen van dit voedingspatroon is niet gebruikelijk. Wat vervelend voor je.. Hebben er recent nog andere veranderingen plaatsgevonden in je leven? Heb je stress gehad of veel hormoonschommelingen..?
      Je kunt ook altijd je vragen kwijt bij ons via info@leefpuurnatuur.nl
      Dan kunnen we misschien nog wat meer doorvragen en wat verder met je meedenken.
      Groetjes, Vanessa – LPN

  21. Simone zegt:

    Hai,
    Ik leef inmiddels 23 dgn suikervrij. De eerste 14 dgn ben ik 2,2 kg afgevallen en nu al 9 dgn helemaal niets. Ik moet ook niet ongesteld worden oid. Hoe kan dat ?
    Ik eet ongeveer 1500 calorieën per dag, sport 3 a 4 keer per week (waarbij ik 600 calorieën per keer verbrand). Ik houd me strak aan het menu, weeg alles af en steggel niet.
    Hoe kan het dat ik al 9 dgn geen gram verlies ?

    • Vanessa Teune zegt:

      Hi Simone,

      Ik kan mij voorstellen dat het frustreert terwijl je zo je best doet!
      Je kan op de dagen dat je zo goed sport (chapeau) echt wat meer gaan eten. Dan blijft je verbranding en de lichamelijke processen op orde.
      In dit artikel lees je er meer over: https://www.leefpuurnatuur.nl/hoeveel-koolhydraten-per-dag/
      Denk aan een portie zilvervliesrijst, havermout of zoete aardappel. Op de andere dagen eet je volgens programma. Dat gaat echt schelen. Daarnaast ook niet vergeten veel te drinken. Je lichaam is druk met de verwerking van veel extra vezels en kan daarin wel wat hulp gebruiken. 2 liter per dag, buiten het sporten met bijbehorend waterdrinken om.

      Succes en je kan ons ook altijd mailen via info@leefpuurnatuur.nl
      Groet LPN

  22. Liesbet zegt:

    Hallo, ik heb mij al 3 keer aangemeld om het dagmenu te ontvangen.
    Ik ben zeer geïnteresseerd, maar dit is toch even een tegenvaller. Kunnen jullie even kijken waar het misloopt,

    • Vanessa Teune zegt:

      Hoi Liesbet,
      Goed dat je het laat weten. Het is waarschijnlijk in je spamfolder terechtgekomen. Ik heb je nu ook apart een mail verzonden met het menu. Hopelijk ontvang je het snel.
      Groet, LPN

  23. Annelies zegt:

    goedendag,
    ik heb mij al een aantal keer aangemeld voor het dagmenu maar krijg het niet binnen. Het zit niet in mijn spamfolder. Zou je er even naar kunnen kijken? ik zou het heel graag willen ontvangen.
    Groet,
    Annelies

    • Vanessa Teune zegt:

      Wat vervelend dat het niet lukt. Ik zie dat het menu 5 uur geleden aan je is verzonden.
      Ik heb het net ook apart nog eens gemaild. Hopelijk komt het binnen?
      Groet, Vanessa-LPN

  24. Bas van den Berg zegt:

    Hallo,
    ik ben een fanatieke fietser. In de zomer 300 tot 500 km per week. In de winter probeer ik ook nog tot 100 km per week te komen. Ik fiets ook tochten van 150 km+. Ik neem altijd wat graanrepen en wat mini Marsreepjes voor onderweg. Daar zit natuurlijk veel suiker in. De vraag is nu: is suiker ook schadelijk als je het direct verbrand? Bij een toch van 150 km verbruik je al gauw zo’n 2500 kcal.?

    • Vanessa Teune zegt:

      Hoi Bas,

      Het gaat eigenlijk in eerste instantie niet om de kcal als je het hebt over suiker. Suiker heeft namelijk heel weinig kcal.
      De verbranding van snelle suikers (geraffineerde/toegevoegde suikers zoals in graanrepen, ontbijtkoek, taart en snoep/koek) levert je kortstondig energie op. Jij verbrandt die direct weer dus daarmee voorkom je wel dat de niet gebruikte energie wordt opgeslagen in je cellen als vet. Dat is natuurlijk gunstig MAAR.. het levert je maar heel kortstondig energie op. Na de piek volgt al vrij snel een dal en heb je energiegebrek/zware benen bijvoorbeeld. Dat komt door de heftige schommeling in je bloedsuikerspiegel.
      Daarom adviseren we tijdens het sporten het nemen van langzamer verterende koolhydraten. Denk aan havermoutrepen/banaan/bananenbrood bijvoorbeeld.

      Ik hoop dat dit zo helder op je overkomt; anders hoor ik het graag.
      Groet LPN

  25. Aniek zegt:

    Hoi, ik eet vanaf dit jaar geen vlees meer en beperkt vis (ben ik ook aan het afbouwen). Ik heb zeker interesse om suikervrij te eten maar ben bang dat mijn eetpatroon erg beperkt wordt of met te ingewikkelde recepten om wel aan de juiste en voldoende voedingsstoffen te komen? Hebben jullie ook vegatarische dagschema’s? Groetjes aniek

      • Janty zegt:

        Hoi!
        Ik volg het programma sinds een week en vind het heerlijk!
        Ik sport (kracht training & bootcamp) elke dag en merk dat ik dan soms echt wel te weinig eet, beetje licht in mijn hoofd + gammel. Is dit iets waar je in de eerste weken “doorheen moet”? Of is het juist handig om dan misschien net voor of na de work-out wat extra’s te nemen?
        Groetjes!

        • Vanessa Teune zegt:

          Voorin het programma staat een stukje over het toevoegen van koolhydraten. Je moet op de sportdagen inderdaad extra koolhydraten toevoegen aan de hoofdmaaltijden. Dan heb je er geen last meer van. Denk aan havermout-zilvervliesrijst en zuurdesembrood bijvoorbeeld.

  26. Beppie zegt:

    Suikervrij leven spreekt mij aan. Ik verwacht dat ik daar thuis geen problemen mee ga krijgen, maar als ik naar mijn moeder ga dan kan ik een koekje (stroopwafel, gevulde speculaas) niet overslaan. Mag je dan ook nooit meer een gebakje bij een feest? Bijvoorbeeld als mijn dochter gaat trouwen (over een half jaar) dan wil je natuurlijk ook een stuk van de bruidstaart. En wat mag nog binnen het dieet aan alcohol? Helemaal niets, of soms toch nog een glaasje?

    • Vanessa Teune zegt:

      Hallo Beppie,

      Als je doorlopend dit gezonde voedingspatroon volgt dan kan een enkel koekje, stukje taart of glaasje wijn geen kwaad. Je wilt ook blijven genieten.

      Succes! Groet LPN

  27. Laura zegt:

    Hoi Lynda! Een vraagje: zou je de nieuw op de markt verschenen kikkererwten-, rode linzen- en erwtenpasta aanraden als vervanger voor witte pasta? Aangezien deze pasta 100% gemaakt is van bijvoorbeeld rode linzenbloem – en dus van peulvruchten – zou je zeggen dat dit perfect is voor het suikervrije dieet. Ik vraag me alleen af of er daadwerkelijk minder suiker in zit/of deze soort pasta niet alsnog een hoge glykemische index heeft. Ik kijk uit naar je reactie! Groetjes, Laura

    • Vanessa Teune zegt:

      Hoi Laura,
      Deze pasta variant is zeker een beter alternatief dan de witte bloem pasta met het oog op de koolhydraten. Probeer er toch met mate van te nemen, het blijft een vrij koolhydraatrijk product. Pastasaus met courgetti is dan het gezondste alternatief.
      Gr. LPN

  28. corrie zegt:

    ik wilde graag het boek bestellen maar is niet gelukt ging iets fout ik heb echt een suiker verslaving en wil er van af heb al eens geprobeerd maar viel terug nu staat ik er helemaal achter zou je me kunnen zeggen wat ik moet doen groetjes corrie

  29. Bionda Koevoets zegt:

    Hoi ik mag geen suiker, zuivel en vette snacks eten.Wat Jan ik als vervangers nemen voor zuivelproducten
    Welke kruiden mag ik wel eten? Ik moet voorzichtig zijn met peper, chili en sambal
    Hoeveel calorieën moet je minimaal innemen voor het suikervrije dieet
    Groetjes Bionda

    • Vanessa Teune zegt:

      Je kan plantaardige ‘zuivel’ nemen zoals amandelmelk-notenyoghurt-haver fraîche bijvoorbeeld. Je kan wat sojasaus, knoflook of verse kruiden gebruiken als smaakmakers. Kaneel voor zoet en wat kerrie of tijm voor hartig bijvoorbeeld.
      Wij gaan uit van 1500 kcal gemiddeld.

  30. Pieter zegt:

    Hallo, ik heb in een boek gelezen dat het verwarmen van olijfolie niet goed is. Klopt dit? Hij raadt kokosolie of vet aan. Olijfolie wel voor koude gerechten. Wat is jullie mening hierover?

    • Vanessa Teune zegt:

      Gewone olijfolie kan verhit worden, extra vierge olijfolie niet. Het is raadzaam om hoge baktemperaturen (zoals met wokken) te gaan voor kokosolie omdat dat een hogere verhittingsgraad kan hebben.

  31. Anne zegt:

    Blij dit
    Te kunnen lezen en ook eindelijk weet wat gezond eten inhoudt ….. dankjewel. Hiervoor. Nooit te laat om. Mij n eetgewoonten te veranderen 👍😃🍀🫶

    • Charel zegt:

      Nee, die laten we in het geheel buiten beschouwing en gebruiken we niet. We zoeten dingen met fruit, kaneel en af en toe rauwe honing, cacao of wat vanille. Qua zoetstof gebruiken we heel zelden weleens pure stevia (in vloeibare vorm).

  32. Berry zegt:

    Gisteren het recept voor de banaan-speculaaspannenkoekjes ontvangen en vandaag meteen gemaakt. Het resultaat: overheerlijk!! Dit recept wordt bij ons een blijvertje. we hebben wel een dubbele portie gemaakt, anders is het te weinig voor 2 personen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerlijk productadvies

Eerlijk, wetenschappelijk onderbouwd en deskundig advies over supplementen.

Schrijf je in

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang eerlijk advies over voeding & producten.

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.