Je BMI berekenen doe je om erachter te komen of je een gezond gewicht hebt. Er is een handige formule om je BMI te berekenen, voor zowel mannen als vrouwen. Weet je je BMI, dan weet je ook of je actie moet ondernemen om een gezond gewicht te krijgen. Lees hieronder alles over BMI.
Wat is BMI?
BMI is de afkorting van Body Mass Index. Het is de verhouding tussen je lengte en gewicht. Op deze manier kun je zien of je een gezond gewicht hebt voor je lengte of dat je te zwaar of te licht bent.
Waarom is het handig om je BMI te weten?
Een hoog BMI kan een indicatie zijn van een teveel aan lichaamsvet. Bij een laag BMI is meestal het omgekeerde het geval.
Voor wie is de BMI geschikt?
Het berekenen van je BMI is handig als indicator voor een gezond gewicht voor mannen en vrouwen tussen 20 en 65 jaar die niet intensief sporten of aan bodybuilding doen.
Zo bereken je je BMI
Je BMI bereken je door het product van je gewicht maal een correctiefactor te delen door je lengte tot de 2,5de macht. Dit is een vernieuwde formule met een nauwkeuriger resultaat.
Zo ziet de rekenformule eruit:
BMI = 1,3 x gewicht (in kg) / lengte2,5 (in m)
Een rekenvoorbeeld. Stel dat je 1,75 meter lang bent. Je weegt 75 kilo.
De formule is dan:
1,3 x 75 : 1,75 tot de 2,5de macht = 24
Dat reken je als volgt uit:
1,3 x 75 = 97,5
1,75˄2,5 = 4,05
97,5: 4,05 = 24,07
Nog een rekenvoorbeeld. Stel dat je 1,50 lang bent en 55 kilo weegt.
De formule is dan:
1,3 x 55 : 1,50 tot de 2,5de macht = 25,9
Als laatste een rekenvoorbeeld voor iemand die 1,85 m lang is en 80 kilo weegt.
De formule is dan:
1,3 x 80: 1,85 tot de 2,5de macht = 22,3
De rekenmethode is hetzelfde voor mannen, vrouwen en kinderen, ongeacht leeftijd, leefstijl of afkomst. Hoe je je BMI vervolgens uitlegt, kan wel verschillen.
BMI berekenen sporter
Voor sporters is het niet mogelijk om door middel van de Body Mass Index te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dat komt doordat deze rekenformule geen rekening houdt met lichaamssamenstelling.
Dat de Body Mass Index geen rekening houdt met lichaamssamenstelling, betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen spieren en vet. Spieren wegen echter meer dan vet. Daardoor kunnen sporters op een hoog BMI uitkomen, terwijl ze in feite weinig lichaamsvet hebben. Ben je een (kracht)sporter of atleet, dan meet je het beste je vetpercentage.
Dit zegt je BMI over je gewicht
Als je tussen de 20 en 65 jaar oud bent en een Nederlandse afkomst hebt, zegt je BMI het volgende over jou:
*Bij een te hoog BMI is het belangrijk om ook je tailleomtrek te meten. Dit geeft een indicatie van de hoeveelheid vet rond je middel.
Voor mensen met een andere afkomst dan de Nederlandse, gelden andere grenswaarden omdat zij een andere lichaamsbouw hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval met mensen die uit de volgende gebieden komen:
- Zuid-Azië, zoals India, Bangladesh en Sri Lanka
- Sub-Sahara-Afrika, zoals Kenia en Zuid-Afrika
Vanaf een BMI van 23 is bij hen al sprake van overgewicht. Mogelijk geldt hetzelfde voor mensen uit deze gebieden:
- Noord-Afrika, zoals Marokko, Tunesië en Egypte
- Suriname
Bij de uitleg van de BMI wordt alleen onderscheid gemaakt in afkomst. Het kan een nadeel zijn dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen, vrouwen, sporters en ouderen. Daarover later meer. Eerst gaan we kijken wat een gezond BMI is voor mannen en vrouwen.
Gezond BMI voor mannen
Een gezond BMI voor mannen ligt tussen 18,5-24,9 BMI-punten. Daar plaatsen we meteen een kleine kanttekening bij. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, gelden deze BMI-waarden namelijk alleen voor volwassen mannen met een Nederlandse afkomst.
Ben je als man naar Nederland gekomen vanuit een Zuid-Aziatisch of een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara, dan heb je tot 23 BMI-punten een gezond gewicht. Dat geldt ook als je ouders of voorouders uit één van deze gebieden komen. Mogelijk geldt hetzelfde als jij of je voorouders uit Noord-Afrika of Suriname afkomstig zijn.
Gezond BMI voor vrouwen
Een gezond BMI voor vrouwen is hetzelfde als dat voor mannen, oftewel tussen 18,5-24,9 BMI-punten. Dat geldt trouwens alleen voor volwassen vrouwen met een Nederlandse afkomst. Als jij of je voorouders uit Zuid-Azië of Sub-Sahara Afrika komen, heb je tot 23 BMI-punten een gezond BMI. Mogelijk geldt hetzelfde als jij je wortrels hebt liggen in Suriname of Noord-Afrikaanse landen, zoals Marokko.
Nog even over BMI en geslacht
Vrouwen hebben van nature meer vetweefsel dan mannen. Mannen daarentegen hebben over het algemeen meer spieren. Als een man en een vrouw dezelfde BMI hebben, kan het dus zijn dat ze niet dezelfde verhouding aan vet en spieren in hun lichaam hebben.
Voor wie is de Body Mass Index geen goede indicator?
We zagen al dat de Body Mass Index geen goede indicator is voor sporters. De reden hiervoor is dat ze veel meer spiermassa hebben dan de gemiddelde volwassene, waardoor hun BMI te hoog kan uitkomen, terwijl ze gewoon gezond zijn.
Ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven is de Body Mass Index geen goede graadmeter. Voor mensen boven de 65 jaar geldt hetzelfde. Zij hebben vaak een lagere botdichtheid en minder spieren, zodat hun BMI een vertekend beeld kan geven.
BMI op oudere leeftijd
Op oudere leeftijd verliezen de meeste mensen spier- en botmassa. Hun gewicht wordt dan in grote mate bepaald door de hoeveelheid vet die ze in hun lichaam hebben. Ook al heb je als oudere een normale BMI, dan nog kun je een te ongezonde hoeveelheid lichaamsvet hebben.
Overigens heb je op oudere leeftijd vaak een hogere Body Mass Index omdat veel ouderen in gewicht aankomen naarmate hun leeftijd toeneemt:
- 70 jaar:
- Mannen: +0,7 BMI
- Vrouwen: +1,6 BMI
- 80 jaar:
- Mannen +1,4 BMI
- Vrouwen + 2,6 BMI
Dit zegt je BMI over je gezondheid
We zagen al in de tabel staan dat je bij een BMI tussen 18,5 en 24,9 een gezond gewicht hebt. Je loopt dan geen verhoogd risico op het krijgen van gezondheidsproblemen.
Bij een BMI dat lager is dan 18,5 loop je wel een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, net als bij een BMI van 25 of hoger.
Gezondheidsproblemen bij een BMI <18,5
Als je weinig vet- en spiermassa hebt, kun je last krijgen van de volgende gezondheidsklachten:
- Vermoeidheid
- Zwakte
- Verminderde weerstand
- IJzertekort
Gezondheidsproblemen bij een BMI >25
Bij een te hoog BMI tors je meer gewicht mee dan gezond voor je is, waardoor je last kunt krijgen van je rug en knieën.
Als je een BMI van 25 of hoger hebt, loop je hierdoor meer risico op het krijgen van de volgende klachten:
- Hoofdpijn
- Kortademigheid
- Slaapproblemen
Dit kun je doen als je een ongezonde BMI hebt
Als je een te laag BMI hebt, kun je het beste naar je huisarts of een diëtist gaan om te kijken hoe je op een gezonde manier kunt aankomen. Met een gezond gewicht loop je immers minder kans op gezondheidsklachten.
Heb je een te hoog BMI, dan is het belangrijk dat je gaat afvallen om je rug en knieën te ontlasten en het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen. Dit kun je doen door minder suiker en ongezonde koolhydraten te eten. Lees hier hoe je dit het beste aanpakt.
Daarnaast is het ook aan te raden om meer te bewegen om een gezond BMI te krijgen. Bij een BMI van 40 of hoger is het belangrijk dat je onder begeleiding afvalt.