Er bestaat veel verwarring rondom aspartaam. Met dit artikel wil ik op basis van wetenschappelijk onderzoek laten zien of aspartaam schadelijk is voor je gezondheid.
Je leest hier alles over de werking van aspartaam en wat het effect van deze zoetstof is op je gezondheid. Ook vertel ik je wat onderzoekers ontdekten over aspartaam en waar je op moet letten als je boodschappen doet.
Wat is aspartaam?
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof, die 200 keer zoeter is dan suiker. Je vindt de stof niet alleen in light frisdrank, maar ook in ontbijtgranen en veel andere dagelijkse voedingsmiddelen.
Caloriearm
In vergelijking met suiker bevat aspartaam weinig calorieën. Daarom voegen fabrikanten de zoetstof toe aan veel producten. Dat zou namelijk beter zijn voor je gewicht. Verderop in dit artikel lees je of aspartaam inderdaad positieve effecten heeft op je gewicht.
Sterk bewerkt
Aspartaam bestaat uit stoffen die in ons lichaam en in de natuur voorkomen. De zoetstof is echter sterk bewerkt om de zoetkracht te verhogen, waardoor deze een onnatuurlijke samenstelling heeft gekregen. Zoals je zult zien, heeft dat allerlei effecten heeft op ons lichaam en onze gezondheid.
Hoe werkt aspartaam?
Als we aspartaam binnenkrijgen, geeft dat een zoete smaak op onze tong. Vervolgens breekt ons lichaam de zoetstof af tot asparaginezuur, fenylalanine en methanol. Dat zet in ons lichaam allerlei processen in gang.
Methanol
Methanol is in grote hoeveelheden giftig, maar ook kleine hoeveelheden methanol kunnen onze gezondheid ongunstig beïnvloeden. Vooral de vrije vorm van methanol is verre van gezond.
Asparaginezuur en fenylalanine
Asparaginezuur en fenylalanine zijn aminozuren die in de natuur voorkomen, alleen in een andere samenstelling als aspartaam. Eiwitrijke voeding bestaat voor slechts 5 procent uit deze aminozuren. Aspartaam bevat maar liefst voor de helft uit fenylalanine en voor 40 procent uit asparaginezuur [1].
Wat is het effect van aspartaam op onze gezondheid?
Aspartaam zit in light producten omdat de zoetstof nauwelijks calorieën bevat. Toch zijn er juist aanwijzingen dat kunstmatige zoetstoffen kunnen leiden tot gewichtstoename.
Aankomen door aspartaam
Ons lichaam reageert net zo op aspartaam als op suiker, namelijk met de aanmaak van insuline om de vermeende suikers als brandstof naar de cellen te vervoeren.
Als je aspartaam eet, krijgen je hersenen een seintje dat er zoet binnenkomt, terwijl de bekende hoeveelheid calorieën ontbreekt. Daardoor kan je lijf nog meer om zoet gaan vragen [2-5]. Daarnaast kun je last krijgen van spijsverteringsproblemen als je producten met aspartaam eet.
Spijsverteringsproblemen
Een bekende bijwerking van aspartaam is diarree. Ook kun je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van producten met aspartaam. De stof is namelijk giftig voor je darmen en werkt een gezonde darmwerking tegen, zoals blijkt uit onderzoek [6]. Maar niet alleen je darmen hebben onder aspartaam te lijden.
Is aspartaam schadelijk?
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken.
Aspartaam en insuline
Anders dan suiker zou aspartaam geen effect hebben op onze suikerspiegel. Toch blijkt dit niet het geval te zijn.
Leer- en gedragsproblemen
Verschillende onderzoekers ontdekten dat aspartaam een verband heeft met leer- en gedragsproblemen [19,20].
Aspartaam werkt als een stressor door het stresshormoon cortisol in ons bloed te verhogen en ervoor te zorgen dat ons lichaam extra vrije radicalen aanmaakt. Een hoge cortisolspiegel en overtollige vrije radicalen kunnen de hersenen kwetsbaarder maken voor oxidatieve stress, wat een nadelig effect kan hebben op ons gedrag en de werking van onze hersenen.
Naast leer- en gedragsproblemen vonden onderzoekers dat aspartaam ook kan leiden tot klachten als:
- Hoofdpijn
- Migraine
- Prikkelbaarheid
- Problemen met slapen
Wat betekent dit voor jou?
Vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s van aspartaam kun je de zoetstof beter vermijden. Als je medicijnen voor schizofrenie gebruikt of de erfelijke aandoening fenylketonurie (PKU) hebt, zou je in geen geval aspartaam binnen moeten krijgen.
Waar zit aspartaam in?
Aspartaam zit in veel producten, zoals:
- Ontbijtgranen
- Soep uit pak of blik
- Jam
- Zuivelproducten
- Vruchtendrank
- Frisdrank
- Snoep zonder suiker
- Suikervrij ijs
- Chocola
- Zoetjes
- Suikervrije kauwgom
Hoe kun je aspartaam herkennen?
Als je boodschappen doet, kun je het beste letten op termen als ‘zoetstof’ met daarna ‘aspartaam’ of ‘E 951’. Daarnaast is het handig om te weten dat aspartaam verkocht wordt onder de volgende merknamen:
- Canderel
- Natrena
- NutraSweet
- Equal
- Spoonful
Wat zijn gezonde alternatieven voor aspartaam?
- Kaneel
- Vanille (geen vanille-aroma)
- Pure stevia (zonder maltodextrine)
- Xylitol
- Banaanpoeder
- Kokosbloesemsuiker (met mate)
- Rauwe honing (met mate)
[1] Rycerz, K., & Jaworska-Adamu, J.E. (2013) Effects if aspartame metabolites on astrocytes and neurons. Fiola Neuropathologica, 51(1), 10-17. doi: 10.5114/fn.2013.34191.
[2] Hampton, T. (2008). Suger Substitutes Linked to Weight Gain. JAMA, 299(18), 2137-2138. doi: 10.1001/jama.299.18.2137.
[3] Rogers, P.J. et al. (1988). Uncoupling sweet taste and calories: comparison of the effects of glucose and three intense sweeteners on hunger and food intake. Physiology & Behavior, 43(5), 547-552. doi: 10.1016/0031-9384(88)90207-7.
[4] Yang, Q. (2010). Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings: Neuroscience 2010. Yale Journal of Biology & Medicine, 83(2), 101-108.
[5] Anton, S.D. et al. (2010). Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite, 55(1), 37-43. doi: 10.1016/j.appet.2010.03.009.
[6] Harpaz, D. (2018). Measuring Artificia Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel. Molecules, 23(10), 2454. doi: 10.3390/molecules23102454.
[7] Pisarik, P., & Kai, D. (2009). Vestibulocochlear toxicity in a pair of siblings 15 years apart secondary to aspartame: two case reports. Cases Journal, 2, 9237. doi: 10.1186/1757-1626-0002-0000009237.
[8] Roberts, H.J. (2004). Aspartame Disease. Texas Heart Institute Journal, 31(1), 105.
[9] Kuk, J.L., & Brown, R.E. (2016). Aspartame intake is associated with greater glucose intolerance in individuals with obesity. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 41(7), 795-798. doi: 10.1139/apnm-2015-0675.
[10] Collison, K.S. et al. (2012). Interactive effects of neonatal exposure to monosodium glutamate and aspartame on glucose homeostasis. Nutrition and Metabolism, 9(1), 58. doi: 10.1186/1743-7075-9-58.
[11] Vyas, A. et al. (2015). Diet drink consumption and the risk of cardiovascular events: a report from the Women’s Health Initiative. Journal of General Internal Medicine, 30(4), 462-468. doi: 10.1007/s11606-014-3098-0.
[12] Schernhammer, E.S. et al. (2012). Consumption of artificial sweetener- and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leukemia in men and women. The American Journal of Clinical Nutrition, 96(6), 1419-1428. doi: 10.3945/ajcn.111.030833.
[13] Kwon, S.-C. et al. (2018). Does formaldehyde have a causal association with nasopharyngeal cancer and leukaemia? Annals of Occupational and Environmental Medicine, 30, 5. doi: 10.1186/s40557-018-0218-z.
[14] Soffritti, M. et al. (2006). First Experimental Demonstration of the Multipotential Carcinogenic Effects of Aspartame Administered in the Feed of Sprague-Dawley Rats. Environmental Health Perspectives, 144(3), 379-385. doi: 10.1289/ehp.8711.
[15] Soffritti, M. et al. (2007). Life-Span Exposure to Low Doses of Aspartame Beginning during Prnatal Life Increases Cancer Effects in Rats. Environmental Health Perspectives, 115(9), 1293-1297. doi: 10.1289/ehp.10271.
[16] Soffritti, M. et al. (2010). Aspartame administered in feed, beginning prenatally through life span, induces cancers of the liver and lung in male Swiss mice. The American Journal of Clinical Medicine, 53(12), 1197-1206. doi: 10.1002/ajim.20896.
[17] Halldorsson, T. et al. (2010). Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women. The American Journal of Clinical Nutrition, 92(3), 626-633. doi: 10.3945/ajcn.2009.28968.
[18] Englund-Ögge, L. et al. (2012). Association between intake of artificially sweetened and sugar-sweetened beverages and preterm delivery: a large prospective cohort study1,2,3. The American Journal of Clinical Nutrition, 96(3), 552-559. doi: 10.3945/ajcn.111.031567.
[19] Chourhady, A.K., & Lee, Y.Y. (2018). Neurophysiological symptoms and aspartame: What is the connection? Nutritional Neuroscience, 21(5), 306-316. doi: 10.1080/1028415X.2017.1288340.
[20] Humphries, P. et al. (2008). Direct and indirect cellular effects of aspartame on the brain. European Journal of Clinical Nutrition, 62(4), 451-462. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602866.
41 reacties op “Aspartaam: schadelijk voor je gezondheid of niet?”
Aspartaam is veilig bevonden door LUMC leiden na mijn hartinfarct en revalidatie diëtiste wat kan ik nog geloven ?
Ik kan me voorstellen dat dit onduidelijk overkomt. De medische wereld kijkt op een andere manier naar bijwerkingen. Als iets weinig voorkomt of de kans op iets is vrij klein, dan wordt het gezien als goed genoeg. Ons uitgangspunt is om onbewerkt en zo veilig mogelijk voor de gezondheid te eten. Het liefst suikervrij omdat dit op de lange termijn, voor zoveel factoren in ons lichaam, veel gezonder is.
Groetjes, Vanessa – LPN
Dank voor de informatie. Zoals al gezegd, het product wordt veilig bevonden door de medische wereld echter kijken zij naar dergelijke kwesties op basis van statistiek. En ook al is een product in 99% van de gevallen veilig en “gezond”, is het goed om ook die ene % te benoemen. Puur om, ook bij veilig bevonden producten, het belang van dosering te benadrukken.
Inderdaad Lucas; daar heb je helemaal gelijk in!
Groetjes Vanessa-LPN
ik krijg overal jeuk van Aspartaam, dat is wel schadelijk!
Goeiemorgen. Ik slik dagelijks calcium en vitamine d. Sandoz. Zie op de verpakking dat daar ook aspartaam in zit. Weet u waarom? Is dat ergens goed voor of kan ik béter een ander merk nemen.
Hoi Thea,
Dat soort toevoegingen bij supplementen zijn feitelijk gewoon vulmiddel..dus je hebt het nergens voor nodig. Je kan beter een merk nemen waar geen vulmiddelen inzitten. Via de apotheek kun je daaraan geholpen worden.
Gr. Vanessa – LPN
Ik gebruik ook deze zuigtablet Sandoz, vitamine d3 en calcium. Zal ik maar stoppen. Is er een ander alternatief zonder aspartaam
Ik gebruik supplementen van Cellcare. Kost wat, maar is niet synthetisch en puur. Resultaat merk je snel.
ik krijg overal jeuk van Aspartaam, dat is wel schadelijk!
Ik lees heel vaak het woord “mogelijk”, dit snap ik omdat het niet 100% zeker is wat de effecten zijn van de zoetstoffen, echter kan ik ook begrijpen dat iedereen die dit leest hier overheen leest en denkt dat aspartaam schadelijk is. Soms zitten ook slordige fouten in het artikel. U schrijft: “Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die aspartaam gebruiken een hogere bloedsuikerspiegel hebben en minder goed reageren op het hormoon insuline (bron 9, 10).” terwijl wanneer je doorklikt (bron 9) de titel van het onderzoek duidelijk zegt: “Aspartame intake is associated with greater glucose intolerance in individuals with obesity” gaat dus over mensen die al obesitas hebben. Ik zeg niet dat alles wat jullie hebben geschrijven fout is, maar dit heeft zeker wel effect op de betrouwbaarheid/geloofwaardigheid van leefpuurnatuur in haar geheel.
Beste Kaan,
Dank voor uw reactie. Het artikel van de bron gaat enerzijds over het effect op mensen die al te kampen hebben met obesitas. In de andere bron(nen) komt ook naar voren dat ieder lichaam op aspartaam reageert alsof het suiker is en dus niet van de constante aanmaak van insuline afkomt en blijft schommelen in de bloedsuikerspiegel. Een blijvend probleem waarover we mensen willen informeren.
Groetjes, LPN
maar de vraag is dan: is frisdrank met suiker beter dan frisdrank met aspartaam?
Beste Freek,
Nee, beiden zijn ongezond.
Groet LPN
Maar ongezoete koffie is echt smerig. Dan maar liever suiker erin ipv aspartaam? Stevia is veel te bitter.
Wij raden beide natuurlijk af. Stevia is in kleine porties wel aan te raden. Als zoetstof in onze recepten gebruiken wij geregeld natuurlijke zoetmakers zoals kaneel, banaan, of (kleine hoeveelheden) rauwe honing.
Wat is de toegevoegde waarde van Aspartaam aan vitamine tabletten??
Vooral als daar twijfel bestaat over de gezondheid daarvan zou ik zeggen:
“when in doubt keep it out!”
Beste LPN leden, ik ben het eens met de stelling dat we gezond moeten eten. Maar het verbaast me dat iedere keer er de suiker zo nadrukkelijk in beeld komt, het meeste eten wordt omgezet in suikers, als je wilt afvallen kan je het beste kijken naar de calorieën. Sterker nog je hebt suiker nodig. Ook de vrije radicalen worden vaak genoemd, dat is terecht maar dat tegenhanger “de antioxidanten” die de taak hebben de vrije radicalen af te voeren komen niet in beeld.
Noem de gezonde alternatieven ook aub zoals tomaten die veel antioxidanten bevatten.
Hopelijk wordt mijn bijdrage op prijs gesteld, vriendelijke groeten,
Peter Geels
Dankjewel Peter,
Jouw belangrijke punten komen bij ons ook zeker aan bod; maar wellicht niet zo uitgebreid in dit artikel.
Maar we zitten helemaal op één lijn 🙂
Groet LPN
Graag uw aandacht voor deze systematic review en meta analyse over het effect van aspartaam op de aanmaak van insuline .https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28394643/ Het is zorgelijk dat u de verkeerde conclusies trekt uit de bronnen 9 en 10, de titel van deze artikelen brengt al duidelijk naar voren dat het hier gaat om mensen met obesitas en neonataal onderzoek. U betrekt dit op een gehele populatie, dit is foutief. Ik wil u adviseren de juiste bronnen te raadplegen en geen onjuiste conclusies te trekken en te delen alsof het goed onderzocht is.
Jullie vermelden dat aspartaam in het lichaam o.a. wordt omgezet in giftig methanol. Vermeld dan daarbij ook, dat dat tevens gebeurt bij het eten van vruchten en tomaten. De omzetting naar methanol ligt daarbij vele malen hoger.
Het klopt dat zowel bij aspartaam als bij vruchten en tomaten methanol vrijkomt maar er zit toch een groot verschil tussen de manier waarop het vrijkomt. Bij tomaten en vruchten komt methanol vrij die GEBONDEN is aan de vezel pectine waardoor de methanol verder geen kwaad aanricht. Bij aspartaam komt VRIJE methanol vrij die in de lever wordt omgezet in formaldehyde. Dat is een giftige stof die bewezen kankerverwekkend is.
Wat een vreselijk leugenachtige anti aspartaam-actie is dit artikel! Door wetenschappelijk onderzoek zo vooringenomen te citeren, wordt aspartaam op een wel heel erg onwetenschappelijke manier verantwoordelijke gehouden voor allerlei gezondheidsproblemen. Aspartaam is zo’n beetje de meest onderzochte zoetstof die er is en die vermeende gezondheidsschade is nooit direct aangetoond, behalve als je pku hebt. Aspartaam is dus juist een heel veilige zoetstof, want zeer goed onderzocht. Stop dus met deze anti-aspartaamacties!
Weet je wat het is!!! Ik vertrouw de wetenschap wel, maar niet degene die eraan verdienen.. Je kan er van uit gaan, dat 9 van de tien dingen, die de mens creëert, 20 jr later je ineens de melding krijgt, dat het kankerverwekkend is. Dit is en blijft een chemisch vervaardigd product en hoeft per definitie niet veilig te zijn… En als we heel eerlijk zijn, word je vergiftigd zodat anderen een paar knaken kunnen verdienen. Dat zie je als je op een verpakking kijkt, allemaal die e-nummers. Als het zo gezond is hoef je het niet te nummeren maar kun je letterlijk opsommen wat erin zit. Dat is ook de reden dat ik bijna niks uit blik,pot , of fris drink en alles zo vers als mogelijk bereid, ver suikerloos en zoutloos. Dat is de enige manier om te weten wat erin zit, zo gezond als mogelijk te eten. Alles wat chemisch vervaardigd word kan nooit gezond zijn, omdat het namelijk geen natuurlijk product is. Maar stel je nu eens voor dat, laten we zeggen 40% waar is van dit verhaal… Neem jij dan dat risico?
Ik ben juist heel erg blij met deze website. Want ik vind dat de makers hun conclusies goed onderbouwen, hetgeen ik niet van u kan zeggen. Met een paar zinnen een heel grondig en onderbouwd artikel afkraken, vind ik een nogal simpele en ongenuanceerde opstelling. Waarschijnlijk begrijpt u niet dat het grote economische consequenties heeft als aspartaam verboden wordt verklaard, waardoor veel landen en instituten dat niet zo snel zullen doen.
Dat aspartaam gevaarlijk is blijkt uit verschillende onderzoeken zoals uit:
http://www.mpwhi.com/hhc-dmartini2.htm.
Professor Erik Millstone heeft in zijn uitgebreide brief van 67 bladzijden aan de EFSA deze bekritiseerd voor haar misleidende opstelling en draagt vele bewijzen aan dat aspartaam onveilig is.
https://www.sussex.ac.uk/webteam/gateway/file.php?name=em-letter-to-efsa-on-aspartame-20feb2013.pdf&site=25.
Ondertussen zijn er al verschillende landen waar aspartaam verboden is verklaard of onder restricties staat, zoals Japan, Canada, de Filipijnen en Venezuela. Dat zal toch niet zijn omdat het zo veilig is.
Er gaan diverse verhalen rond op het internet dat aspartaam zeer giftig zou zijn. De zoetstof zou kunnen leiden tot kanker en zou zelfs dodelijk zijn, zoals gezegd wordt in dit artikel. Volgens het Voedingscentrum zijn dit soort verhalen gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.
Er zijn in 2006 en 2007 twee studies gepubliceerd door het Italiaanse Ramazzini Instituut, waarin staat dat proefdieren kanker zouden krijgen als gevolg van aspartaam. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) haalde de onderzoeken onderuit en concludeerde dat de ratten geen tumoren kregen van aspartaam, maar vanwege chronische ontstekingen aan de ademhalingsorganen. De ratten waren dus al ziek en daarnaast bleek ook de statistiek in het onderzoek niet helemaal te kloppen.
Ik ben een sterke voorstander van gezonde voeding en daarom altijd geïnteresseerd in dit soort artikelen. Wat ik erg jammer vindt is dat dit soort onzin verhalen nog steeds de ronde doen! Deze stof is bijna de meest onderzochte stof ter wereld. Jij haalt iedere keer 1 of 2 onderzoeken aan terwijl uit verzamelstudies met meer dan 600 studies is gebleken dat dit een onschuldige stof is die door alle instituten die er zijn op dit gebied ook als zodanig bestempeld worden. Uiteraard geldt voor alles dat bij te hoge doseringen stoffen schadelijk kunnen zijn, maar dat geld ook voor water. De stoffen die je hier boven noemt komen ook vrij (in hogere hoeveelheden) bij het eten van groente en fruit. Alleen voor mensen met fenylketonurie kan deze stof mogelijk een probleem opleveren. De echte boesdoeners zijn glucose en fructose. Ik ondersteun ook echt de oproep in je boek! Maar voor het grote publiek is aspartaam juist een heel goed alternatief voor suiker. Om dan te roepen dat suiker en aspartaam allebei ongezond zijn vindt ik dan ook erg ongenuanceerd.
Studies of niet, ik merk zelfs duidelijk dat ik slecht reageer op producten met aspartaam erin. Misschien moet overal bij vermeldt worden dat het voor een ieder persoon verschillend is. En zelf de effecten ondervinden ervan.
Hallo Lynda,
Dank voor je ophelderend bericht.
ik ken iemand, die een medicament tegen schizofrenie voorgeschreven heeft gekregen (ABILIFY) waar een paar mg apaspartam in zitten – 3 tot 6 mg per dag. De bedoeling is om tot de hoogste dosis te gaan, dus 6 mg per tablet, zoveel ik mij herinner tot 2 of 3 per dag.
Waarom zeg je dat men in geen geval aspartaam binnen zou moeten als men medicatie tegen schizofrenie gebruikt en nu zit het in dit middel zelfs in. Ik word hier doch wel ongerust van.
Hoi Birgit,
Goede vraag. De medicijnindustrie heeft zo eigen richtlijnen die inderdaad niet altijd stroken met wat wij als voedingsdeskundigen ergens van vinden. Jouw kennis kan natuurlijk wel altijd in overleg gaan met arts of apotheker of er ook een medicijn is waarbij het aspartaam niveau lager is. Mocht dat er niet zijn dan zou ik adviseren om in ieder geval, buiten de medicijnen, zoetstoffen zoveel mogelijk uit te sluiten binnen voeding. Dan zorg je alsnog goed voor je gezondheid. De medicijnen zijn gewoon nodig, dus dat is het belangrijkste.
Succes!
Ik had zo’n 30 jaar geleden alle klachten behorende bij teveel suiker gebruik. Toen dat kwartje viel og weggegaan op andere suikers, wist ik veel.
Ongeveer een maand later voelde ik mij vaak down. geen idee hoe dat kwam, er waren geen problemen en alles liep goed. Ik vroeg God in gebed wat er nu was.. waarom voelde ik mij zo? En soms krijg je direct antwoord op gebed: tien minuten later haalde ik de post uit de brievenbus en daarbij zat een folder van een vitamine winkel. Nog nooit van gehoord.. er stond een hele verhandeling in over aspartaam.. met daarin allerlei klachten die ik toen had.. vooral dat down voelen.. er ging mee en lichtje op.. Ik was al ongeveer een maand lang iedere dag aan de aspartaam.. in de koffie en noem maar op.. Ik ben acuut gestopt.. en daarmee verdween mijn depressieve gevoel meteen voorgoed.. nooit meer terug geweest!
Wauw, supergoede beslissing! Goed bezig!
Ik denk dat je eens de site van EFSA (European food safety authority) moet checken https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2013.3496. Dit is de hoogste bron van betrouwbaarheid op vlak van voedselveiligheid. Enkele bronnen die jij hebt geraadpleegd zijn gebaseerd op in vitro studies. Dit is niet hetzelfde als een studie op mensen, let daar mee op! Zeggen dat aspartaam schadelijk is voor de gezondheid klopt helemaal niet. Je zou al heel veel cola light moeten drinken bv om de schadelijke NOAEL te overschrijden en bijwerkingen ervan te ondervinden.
beste,
ik begrijp dat het voor veel mensen bijna onbegrijpelijk is dat een produkt als aspartaam schadelijk is,ik heb dit jaren gebruikt,steeds met de bedoeling niet te veel calorieën binnen te nemen,het gevolg,ik ben enkel verzwaard! 6 jaar geleden is me van een dermatoloog verteld dat ik nooit meer aspartaam mocht gebruiken,net vanwege de hoge omvorming tot formaldehyde,ik blijk daar,zonder ik het vroeger ooit geweten heb,zwaar allergisch voor te zijn! Mijn kortademigheid komt enkel voor als ik contact gehad heb met formaldehyde!!!
Hallo ik heb een antibiotica kuur voorgeschreven gekregen en in de bijsluiter staat dat er 29mg aspartaam per tablet in zit. Is dat veel en evt te veel om gezond te zijn ??
Dank !
Ik denk dat de benodigde werking van de antibiotica hierin de belangrijkste factor is. Wellicht bied de apotheek ook nog een variant aan met minder aspartaam, maar anders is het voor nu wat het is.
1/Bronverwijzingen on het vet, maar deze nergens te vinden… zo hoort het niet. Kortom onwetenschappelijk. 2/Moesten er echt zoveel nevenwerkingen zijn, dan zou de pers er bol van staan… niet zo. Besluit: dit artikel is totaal ongeloofwaardig.
Hi, heb je de literatuurlijst voor me? Ik zie wel de referentienummers staan, maar geen bijbehorende lijst.
Precies boven de sectie ‘Conclusie’ vind je een knop met ‘+ Referenties’. Wanneer je daarop klikt, verschijnt de literatuurlijst.
Hoi, als je op Referenties klikt, verspringt de pagina naar boven en verschijnt de lijst dus niet. Wellicht een systeemfout.
Dat is vreemd. Bij mij gebeurt dit niet. Ik ga nakijken wat hier verkeerd gaat!