Voedingscentrum

Denk je aan de Schijf van Vijf, dan denk je aan het Voedingscentrum. Maar wat doet deze organisatie eigenlijk nog meer? En hoe komen ze tot hun adviezen? 

Wat is het voedingscentrum?

Het voedingscentrum is een Nederlandse organisatie met als doel het informeren van consumenten over gezonde voeding. Dit doen ze al sinds 1941, en aan de hand van informatiecampagnes en adviezen.

Het werk van het voedingscentrum wordt volledig gefaciliteerd door overheidsgeld. Hierdoor staan ze onbuigzaam tegenover invloeden vanuit de voedingsindustrie. Het Voedingscentrum baseert haar adviezen op de onderzoeken van de Gezondheidsraad en de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Het hoofdkantoor van het Voedingscentrum bevindt zich in Den Haag. 

Wat doet het Voedingscentrum?

Het voedingscentrum heeft dezelfde missie als de gezondheidsraad, maar met een andere doelgroep. De gezondheidsraad richt zich namelijk specifiek op beleidsmakers, terwijl het Voedingscentrum zich toespitst op:

  • Consumenten. Voor deze groep zet het Voedingscentrum informatiecampagnes op en maakt het recepten voor verschillende gezondheidsdoelen, van afvallen tot duurzamer eten. Een van de bekendste bedenksels van het Voedingscentrum is de Schijf van Vijf. Daarmee probeert het Voedingscentrum mensen bewust te maken van hoeveel voedingsstoffen ze per dag zouden moeten binnenkrijgen.
  • Professionals binnen de gezondheidssector. Dit is de tweede belangrijke doelgroep van het Voedingscentrum. Voor deze mensen creëert het Voedingscentrum informatiebanken en factsheets over onderwerpen als zwangerschap en afvallen.

Als laatste houdt het Voedingscentrum op hun website een uitgebreide encyclopedie bij met informatie over specifieke voedingsstoffen en gezondheidsvragen.

Voedingscentrum en supplementen

Het Voedingscentrum biedt informatie over vitaminen, mineralen en andere stoffen die je lichaam in meer of mindere mate nodig heeft. Ze adviseren over supplementgebruik en geven tips om meer van een bepaalde stof binnen te krijgen via je voeding.

Het Voedingscentrum heeft geen regelgevende of controlerende rol. Ze zijn enkel gericht op het informeren en motiveren van mensen tot het aannemen een gezondere levensstijl.

Je kunt bij het Voedingscentrum terecht voor toegankelijke en onafhankelijke informatie over gezondheid. Toch zijn we bij Leef Puur Natuur van mening dat de adviezen van het Voedingscentrum niet altijd volstaan in het realiseren van een écht gezond eetpatroon zoals wij die nastreven op onze website.

De informatie op Leef Puur Natuur is niet bedoeld om het Voedingscentrum tegen te spreken. Je kunt het zien als aanvulling. Wij geloven in minder koolhydraten en minder suikers dan aangeraden staat in de Schijf van Vijf. Daarom vind je op onze website alleen maar suikervrije en koolhydraatarme recepten.

Contactinfo Voedingscentrum

Bezuidenhoutseweg 105
2594 AC Den Haag
Telefoon: 070 306 8880
E-mail: professionals@voedingscentrum.nl