Gezondheidsraad

Op deze pagina vind je informatie over de Gezondheidsraad, een Nederlands adviesorgaan over de gezondheidszorg en volksgezondheid. Je leest hier hoe ze te werk gaan om de veiligheid van gezondheidsproducten te waarborgen.

Wat is de gezondheidsraad?

De gezondheidsraad is een Nederlandse organisatie die al meer dan 100 jaar bestaat. Het werd opgericht in 1902 met de aanname van de Gezonheidswet, die stelde dat er een centraal toezicht op de gezondheidszorg moest komen.

Dit is nog steeds de rol van De Gezondheidsraad: om te fungeren als onafhankelijk adviesorgaan op het gebied van volksgezondheid en gezondheidszorg. Ze richten zich hierin specifiek op de regering, het parlement en beleidsmakers. 

Essentieel voor de Gezondheidsraad is dat ze geen bestuurlijke rol aannemen. Ze kunnen niet afdwingen dat hun adviezen door de regering worden nageleefd. Zo blijft de onafhankelijkheid van de Gezondheidsraad in stand.

Hoe gaat de gezondheidsraad te werk?

In de Gezondheidsraad zitten zo’n honderd benoemde leden, naast de voorzitter en vicevoorzitter. Deze leden worden geselecteerd op hun deskundigheid en ervaring. Ze vormen samen een groot multidisciplinair gezelschap, van medische professionals en voedingsdeskundigen tot ethici en beleidsexperts.

Elk lid stapt in de Gezondheidsraad voor een termijn van vier jaar. Deze termijn kan één keer verlengd worden.

De raad brengt gezamenlijk een advies uit aan de overheid, maar doet niet al haar onderzoek zelf. Hiervoor zijn een aantal vaste en tijdelijke commissies in het leven geroepen. Deze commissies zorgen ervoor dat de raad haar beslissing kan baseren op recent en goed onderbouwd wetenschappelijk onderzoek. 

De Gezondheidsraad wordt vaak door ministers gevraagd om advies over bepaalde onderwerpen, maar kan ook er zelf voor kiezen om een probleem aan de kaak stellen.

Over haar werkwijzen is de Gezondheidsraad enorm transparant. Je leest er namelijk alles over op hun website.

Wat doet de gezondheidsraad?

Het adviseren van de overheid over gezondheid neemt verschillende vormen aan. De onderwerpen worden verdeeld in verschillende grote thema’s, waaronder:

  • Leefomgeving: Denk hierbij aan advies over blootstelling aan asbest of PFAS.
  • Voeding: De Gezondheidsraad adviseert over algemene voedingsaanbevelingen en aanbeloven dagelijkse hoeveelheden.
  • Preventie en screening: Hier gaat het om advies over vaccinaties en bevolkingsonderzoeken.
  • Zorg: Alles wat te maken heeft met de gezondheidszorg.
  • Arbeidsomstandigheden: In deze categorie gaat het specifiek over blootstelling aan gevaarlijke stoffen en omstandigheden op het werk.

Gezondheidsraad en supplementen

Binnen het thema voeding adviseert de Gezondheidsraad over supplementen en supplementgebruik. Zo helpen ze bij het uitlichten van gevaarlijke toevoegingen en denken ze mee over aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van voedingsstoffen.  

De Gezondheidsraad voorziet hiermee andere organisaties, zoals het Voedingscentrum en de NVWA, van belangrijke informatie. 

Eens in de zoveel tijd heroverweegt de Gezondheidsraad haar adviezen over gezonde dagelijkse hoeveelheden van voedingsstoffen. Deze publiceren ze in een openbaar document dat ze de Richtlijn goede voeding noemen. De meest recente hiervan werd gepubliceerd in 2015.

Gezond leven

Door het harde werk van de Gezondheidsraad kunnen we in Nederland vertrouwen op correcte en onafhankelijke kennisgeving over onze gezondheid. 

Bij LeefPuurNatuur willen we nog een stapje verder gaan. Je kunt onze adviezen beschouwen als aanvulling op de officiële richtlijnen voor voedingsstoffen en supplementgebruik. Wij geloven in minder koolhydraten en suikers dan volgens de richtlijn gezonde voeding wordt aanbevolen. Daardoor vind je op LeefPuurNatuur alleen maar suikervrije en koolhydraatarme recepten, en een meer holistische kijk op je gezondheid.

Contactinfo Gezondheidsraad

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV  Den Haag
E-mail: info@gr.nl