EFSA

Als je bekend bent met kruidensupplementen als kurkuma of ashwagandha, zul je de naam van de EFSA ongetwijfeld eens voorbij hebben zien komen. Deze organisatie is namelijk dé autoriteit die bepaalt wat je in Europa over deze stoffen mag beloven en wat niet.

Op deze pagina lees je alles wat je nog niet wist over deze belangrijke organisatie.

Wat is de EFSA?

De EFSA is de European Food Safety Authority, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. De EFSA is in 2002 opgericht en doet wetenschappelijk onderzoek voor de Europese Unie over voedselveiligheid en duurzaamheid. Op deze manier verzekert de EFSA dat de beslissingen van de EU over voedsel gebaseerd zijn op recente en correcte wetenschappelijke kennis.

De adviezen van de EFSA wegen zwaar mee in de besluitvorming over voedselveiligheid in Europese landen. Zo ook in Nederland, stelt het Voedingscentrum.

Het hoofdkantoor van de EFSA bevindt zich in Parma, in Italië.

Wat doet de EFSA?

De EFSA voorziet Europa van kennis en adviezen als het aankomt op voedselveiligheid en duurzaamheid. Ze maken bijvoorbeeld adviezen over E-nummers en toetsen de veiligheid van nieuwe technieken voor voedselproductie.

Focusonderwerpen van de EFSA zijn de veiligheid van voedsel, diervoeding, dierenwelzijn en biodiversiteit. Ook hebben ze als taak het inschatten van risico’s in de voedselproductieketen. Per onderwerp heeft de EFSA een panel van experts opgericht. Deze experts komen uit heel Europa. 

De EFSA deelt haar adviezen niet alleen met andere experts. Ze maken hun conclusies namelijk openbaar voor iedereen in Europa. 

EFSA en supplementen

Binnen de voedingssupplementensector houdt de EFSA bezig met een aantal dingen. Dit zijn onder andere:

Het beoordelen van nieuwe ingrediënten en toevoegingsmiddelen in supplementen: Wanneer over een nieuwe stof een beoordeling aangevraagd wordt, komt het op de QPS-lijst (qualified presumption of safety). Als een voedingsstof op deze lijst staat, betekent het dat de EFSA bezig is met het beoordelen van de veiligheid en werkzaamheid van de stof. 

Het vastleggen van toegestane gezondheidsclaims:
Je mag geen dingen beloven over supplementen die niet door de EFSA zijn goedgekeurd. Nadat een nieuw ingrediënt bij de EFSA is ingediend, begint een lang en rigoureus onderzoek naar de werkzaamheid ervan. Pas als de EFSA akkoord heeft gegeven, mogen verkopers en producenten een gezondheidsclaim maken over het ingrediënt. 

Het onderzoeken van gezonde maximale doseringen van voedingssupplementen:
De EFSA maakt adviezen over de maximaal toegestane doseringen van vitaminen en voedingssupplementen. Dit doen ze in overleg met verschillende nationale organisaties, zoals de Gezondheidsraad in Nederland.

Contactinfo EFSA

Via Carlo Magno 1A
43126 Parma – Italië
Telefoon: +39 0521 036 111
E-mail: info@efsa.europa.eu