In probiotica zitten levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die de gezonde bacteriën in je darmen ondersteunen [8,14].
Dankzij deze levende micro-organismen kunnen probiotica bijdragen aan een gezonde balans van je darmflora.
In dit artikel lees je wanneer je probiotica het beste kunt slikken, zodat ze levend de darmen bereiken (precies waar je ze wilt hebben).
Inhoud:
- Wanneer probiotica innemen
- Bijwerkingen probiotica
- Soorten probiotica
- Welke probiotica zijn het beste
- Waar is probiotica goed voor
1. Wanneer probiotica innemen
Voor of na de maaltijd?
Je lichaam moet probiotica goed kunnen opnemen en de bacteriën moeten het overleven als ze je spijsverteringskanaal passeren.
In principe zijn alle bacteriën in probiotica bestand tegen de verschillende omstandigheden in je maag en darmen [28,39].
Zo suggereert een onderzoek ook dat de bacteriestam Saccharomyces boulardii het met of zonder maaltijd goed overleeft in je maag [38].
Aan de andere kant blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de bacteriestammen Lactobacillus en Bifidobacterium juist het beste overleven als je ze 30 minuten voor de maaltijd inneemt [38].
Het advies van fabrikanten van probiotica verschilt daarom ook. Sommigen raden aan het middel op een lege maag in te nemen en anderen adviseren juist om het met voedsel in te nemen.
Het is daarom belangrijk om de bijsluiter van de door jou gekochte probiotica goed door te lezen.
Maakt het uit wat je eet?
Sommige voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam probiotica beter opneemt.
Zoals vezels.
Daarnaast stimuleren vezels de groei van de bacteriën in probiotica, wat bevorderlijk is voor de gezondheid van je darmen [13].
Enkele vezelrijke voedingsmiddelen zijn:
- Groenten, zoals artisjokken, asperges en broccoli
- Fruit, zoals bananen, appels en perziken
- Peulvruchten, zoals kikkererwten en zwarte bonen
- Volle granen, zoals haver en quinoa
- Noten, zoals amandelen en pistachenoten [10]
Vezelrijke recepten vind je hier.
Ook suggereert een onderzoek dat een kleine hoeveelheid vet ervoor zorgt dat bacteriën in je spijsverteringskanaal makkelijker overleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nemen van een paar ongezouten noten [38].
Een ander onderzoek laat zien dat Lactobacillus-probiotica glucose nodig hebben [9]. Zo zou je voedsel kunnen nuttigen als fruit en honing.
Volg het gebruiksadvies op van de bijsluiter van je probiotica of je het voor, tijdens of na de maaltijd moet nemen. Neem probiotica met de stammen Lactobacillus en Bifidobacterium 30 minuten voor de maaltijd in.
2. Bijwerkingen probiotica
Vervelende symptomen rondom je spijsvertering
Als je probiotica voor de eerste keer gebruikt, kan je tijdelijk last krijgen van gasvorming of een opgeblazen gevoel.
Het is niet precies bekend waarom sommige mensen deze bijwerkingen ervaren, maar het verdwijnt meestal na een paar weken [40].
Over het algemeen geldt: begin met een lage dosis probiotica om de kans op bijwerkingen te verkleinen, en verhoog deze dosis geleidelijk over een aantal weken.
Dan heeft je lichaam tijd om zich aan te passen.
Blijven de bijwerkingen zich na deze periode aanhouden? Raadpleeg dan een arts.
Wees extra alert op het gebruik van probiotica:
1. Als je een histamine-intolerantie hebt
Sommige bacteriestammen in probiotica kunnen histamine produceren in je spijsverteringskanaal.
Histamine is een stof die je lichaam normaal gesproken aanmaakt als je immuunsysteem een gevaar opmerkt [26,31,34].
Mensen met een histamine-intolerantie hebben problemen met dit afbreken. Je bloedvaten worden wijder wat voor ongemakken kan zorgen als roodheid en zwelling.
Ook kan je allergische symptomen ervaren zoals jeuk, tranende ogen, een loopneus of ademhalingsproblemen [18,20,24,30].
Hoe voorkom je dit?
Je kan ervoor kiezen om probiotica met histamineproducerende bacteriestammen te vermijden. Zoals [12,36]:
- Lactobacillus buchneri
- Lactobacillus helveticus
- Lactobacillus hilgardii
- Streptococcus thermophilus
2. Bij bepaalde allergieën of intoleranties voor ingrediënten
Als je last hebt van allergieën of intoleranties voor bepaalde ingrediënten, is het aan te raden de etiketten van probiotica goed door te lezen.
Sommige probiotische supplementen bevatten bijvoorbeeld zuivel, eieren, soja of gist [16,27].
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met een lactose-intolerantie tot 400 mg lactose in medicijnen of supplementen kunnen verdragen.
Toch zijn er meldingen bekend van lactose-intoleranten die nadelige effecten hebben ondervonden van probiotica die lactose bevatten [17,29,32].
3. Als je infectie gevoelig bent
In zeldzame gevallen kunnen de bacteriën en gisten in probiotica in de bloedbaan belanden en infecties veroorzaken. Dit kan voorkomen bij mensen die hiervoor gevoelig zijn [6,22,23].
Degenen met een vergroot risico zijn bijvoorbeeld mensen met:
- Een verzwakt afweersysteem
- Langdurige ziekenhuisopname
- Een katheter
- Recente operaties
Het risico op een infectie is heel laag, niet ernstig en meestal goed te behandelen met antibiotica [5,15,19].
Probiotica zijn meestal veilig, maar kunnen klachten geven rondom je spijsvertering. Let ook extra op bij allergieën en intoleranties.
3. Soorten probiotica
Om te kunnen begrijpen hoe je probiotica kan gebruiken, is het van belang om de verschillende soorten te weten.
Probiotica bevatten bacteriestammen met elk zijn eigen werking. Soms worden verschillende stammen gecombineerd in probiotica om de juiste werking te bieden.
Op die manier kunnen ze onder andere de bescherming van je darmen verbeteren.
De meest voorkomende bacteriestammen in probiotica zijn [2]:
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus delbrueckii
- Bifidobacterium bifidum
- Bifidobacterium animalis
- Escherichia coli
- Enterococcus faecium
- Enterococcus hirae
- Saccharomyces cerevisiae
- Saccharomyces boulardii
4. Welke probiotica zijn het beste
Waar moet je op letten bij het kopen van probiotica?
Met zoveel verschillende soorten probiotica, kan het lastig zijn om te bepalen welke het meest geschikt is.
Terwijl de juiste kwaliteit probiotica je beter gaan helpen om het gewenste resultaat te behalen [11].
In dit artikel vind je de top 7 beste probiotica van dit moment.
Hieronder vind je ook enkele tips die je kunnen helpen bij je keuze.
Tip 1: Let op de vorm
Je kan probiotica nemen in verschillende vormen: tabletten, capsules en poeders. Tabletten worden gemaakt met hoge temperaturen. De kwetsbare bacteriën in de tabletten kunnen hier niet tegen en gaan daardoor verloren.
Daarom kan je het beste kiezen voor capsules of poeders [4].
Tip 2: Check het aantal stammen
Het is aan te raden om minimaal 8 verschillende stammen in je probiotica te hebben. Probiotica werken namelijk beter als ze uit meer verschillende stammen bestaan [21,35].
Tip 3: Kies zorgvuldig effectieve bacteriestammen
Goedkopere bacteriestammen krijg je ook binnen met je voeding. Daarom kan je het beste probiotica kiezen met goed onderzochte bacteriestammen.
Deze hebben een groter positief effect op je gezondheid.
Tip 4: Ga de veiligheid na
Veiligheid is, naast kwaliteit, een van de belangrijkste criteria voor het kiezen van de juiste probiotica [11].
Het is daarom belangrijk om te achterhalen of de bacteriestammen in je probiotica veilig zijn. Deze zijn te herkennen aan een cijfer achter de naam [7].
Tip 5: Let op de aanwezigheid van vezels
Zoals eerder benoemd, zorgen vezels ervoor dat je darmen probiotica beter kunnen opnemen [13]. Kies daarom voor probiotica die vezels bevatten.
Bij het kiezen van probiotica zijn kwaliteit en veiligheid de belangrijkste zaken om op te letten. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal stammen en de aanwezigheid van vezels.
5. Waar is probiotica goed voor
Je darmflora helpt je niet alleen met het verteren van voedsel, maar zorgt onder andere ook voor een gezond immuunsysteem, hart en vitale hersenen [33].
Er zijn wel duizend soorten darmbacteriën in je darmflora. De meesten zijn gunstig voor je lichaam, maar een verstoring van deze balans kan schadelijk zijn voor je gezondheid [37].
Probiotica kunnen dankzij de levende micro-organismen ondersteuning bieden aan een goede balans van je darmflora. Dat doen ze onder andere door het voorkomen van de groei van schadelijke bacteriën en het versterken van je darmwand [8,14,28].
Probiotica kunnen je darmflora helpen gezond te houden of te herstellen door het toevoegen van gunstige bacteriën.
[1] Aoun et al., (2020). The Influence of the Gut Microbiome on … in Adults and the Role of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics for …. Preventive Nutrition And Food Science, 25(2), 113–123. doi: 10.3746/pnf.2020.25.2.113.
[2] Azad, A. K. et al. (2018). Probiotic species in the modulation of gut microbiota: An overview. BioMed Research International, 2018, 1–8. doi: 10.1155/2018/9478630.
[3] Balakrishnan, B., & Taneja, V. (2018). Microbial modulation of the gut microbiome for treating …. Expert Review Of Gastroenterology & Hepatology, 12(10), 985-996. doi: 10.1080/17474124.2018.1517044.
[4] Baral, K. C. et al. (2021). Advancements in the pharmaceutical applications of probiotics: dosage forms and formulation technology. International Journal of Nanomedicine, Volume 16, 7535–7556. doi: 10.2147/IJN.S337427.
[5] Borriello, S. P. t al. (2003). Safety of probiotics that contain lactobacilli or bifidobacteria. Clinical …/Clinical … (Online. University of Chicago. Press), 36(6), 775–780. doi: 10.1086/368080.
[6] Cassone, M. et al. (2003). Outbreak of Saccharomyces cerevisiae Subtype boulardii Fungemia in Patients Neighboring Those Treated with a Probiotic Preparation of the Organism. Journal of Clinical Microbiology, 41(11), 5340–5343. doi: 10.1128/jcm.41.11.5340-5343.2003.
[7] Chavda, V. P. et al. (2020). A glance to the patent world of probiotics. In Springer eBooks (pp. 329–367). doi: 10.1007/978-981-15-8214-1_15.
[8] Ciorba, M. A. (2012). A gastroenterologist’s guide to probiotics. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 10(9), 960–968. doi: 10.1016/j.cgh.2012.03.024.
[9] Corcoran, B. M. et al. (2005). Survival of probiotic lactobacilli in acidic environments is enhanced in the presence of metabolizable sugars. Applied and Environmental Microbiology, 71(6), 3060–3067. doi: 10.1128/AEM.71.6.3060-3067.2005.
[10] Dewulf, E. et al. (2012). Insight into the prebiotic concept: lessons from an exploratory, double blind intervention study with inulin-type fructans in … women. Gut, 62(8), 1112–1121. doi: 10.1136/gutjnl-2012-303304.
[11] Doron, S., & Snydman, D. R. (2015). Risk and safety of probiotics. Clinical …/Clinical … (Online. University of Chicago. Press), 60(suppl_2), S129–S134. doi: 10.1093/cid/civ085.
[12] Gezginç, Y. et al. (2013). Biogenic amines formation in Streptococcus thermophilus isolated from home-made natural yogurt. Food Chemistry, 138(1), 655–662. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.10.138.
[13] Gibson, G. R. (2004). Fibre and effects on probiotics (the prebiotic concept). Clinical Nutrition Supplements, 1(2), 25–31. doi: 10.1016/j.clnu.2004.09.005.
[14] Hill, C. et al. (2014). The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature Reviews. Gastroenterology & Hepatology, 11(8), 506–514. doi: 10.1038/nrgastro.2014.66.
[15] Husni, R. et al. (1997). Lactobacillus bacteremia and endocarditis: Review of 45 cases. Clinical …/Clinical … (Online. University of Chicago. Press), 25(5), 1048–1054. doi: 10.1086/516109.
[16] Hwang, J. et al. (2009). PROBIOTIC GASTROINTESTINAL ALLERGIC REACTION CAUSED BY SACCHAROMYCES BOULARDII. Annals of Allergy, Asthma, & Immunology, 103(1), 87–88. doi: 10.1016/S1081-1206(10)60154-8.
[17] “Inactive” ingredients in pharmaceutical products: Update (Subject review). (1997). Pediatrics, 99(2), 268–278. doi: 10.1542/peds.99.2.268.
[18] Izquierdo-Casas, J. et al. (2017). Low serum diamine oxidase (DAO) activity levels in patients with …. Journal of Physiology and Biochemistry, 74(1), 93–99. doi: 10.1007/s13105-017-0571-3.
[19] Karpa, K. D. (2007). Probiotics for …: Putting It into Perspective. Annals of Pharmacotherapy/the Annals of Pharmacotherapy, 41(7–8), 1284–1287. doi: 10.1345/aph.1K228.
[20] Kovacova-Hanuskova, E. et al. (2015). Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia Et Immunopathologia, 43(5), 498–506. doi: 10.1016/j.aller.2015.05.001.
[21] Kwoji, I. D. et al. (2021). Multi-Strain Probiotics: Synergy among Isolates Enhances Biological Activities. Biology, 10(4), 322. doi: 10.3390/biology10040322.
[22] Ledoux, D. et al. (2006). Lactobacillus acidophilus bacteraemia after use of a probiotic in a patient with …. International Journal of STD & AIDS, 17(4), 280–282. doi: 10.1258/095646206776253507.
[23] Lherm, T. et al. (2002). Seven cases of fungemia with Saccharomyces boulardii in …. Intensive Care Medicine, 28(6), 797–801. doi: 10.1007/s00134-002-1267-9.
[24] Maintz, L., & Novak, N. (2007). Histamine and histamine intolerance. the American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1185–1196. doi: 10.1093/ajcn/85.5.1185.
[25] Matenchuk et al., (2020). Sleep, circadian rhythm, and gut microbiota. Sleep Medicine Reviews, 53, 101340. doi: 10.1016/j.smrv.2020.101340.
[26] Marina, C. (2012). Histamine in two component system-mediated bacterial signaling. Frontiers in Bioscience, 17(1), 1108. doi: 10.2741/3976.
[27] Martín‐Muñoz, M. et al. (2012). Anaphylactic reaction to probiotics. Cow’s milk and hen’s egg allergens in probiotic compounds. Pediatric Allergy and Immunology, 23(8), 778–784. doi: 10.1111/j.1399-3038.2012.01338.x.
[28] McFarland, L. V. (2015). From yaks to Yogurt: The history, development, and current use of probiotics. Clinical …/Clinical … (Online. University of Chicago. Press), 60(suppl 2), S85–S90. doi: 10.1093/cid/civ054.
[29] Montalto, M. et al. (2008). Low‐dose lactose in drugs neither increases breath hydrogen excretion nor causes gastrointestinal symptoms. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 28(8), 1003–1012. doi: 10.1111/j.1365-2036.2008.03815.x.
[30] Mušič, E. et al. (2013). Serum diamine oxidase activity as a diagnostic test for histamine intolerance. Wiener Klinische Wochenschrift, 125(9–10), 239–243. doi: 10.1007/s00508-013-0354-y.
[31] Pessione, E. (2012). Lactic acid bacteria contribution to gut microbiota complexity: lights and shadows. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 2. doi: 10.3389/fcimb.2012.00086.
[32] Petrini, L. et al. (1997). Lactose intolerance following antithyroid drug medications. Journal of Endocrinological Investigation, 20(9), 569–570. doi: 10.1007/BF03348021.
[33] Proctor, L.M. (2014). The Integrative Human Microbiome Project: Dynamic Analysis of Microbiome-Host Omics Profiles during Periods of …. Cell Host & Microbe, 16(3), 276–289. doi: 10.1016/j.chom.2014.08.014.
[34] Pugin, B. et al. (2017). A wide diversity of bacteria from the human gut produces and degrades biogenic amines. Microbial Ecology in Health and Disease, 28(1), 1353881. doi: 10.1080/16512235.2017.1353881.
[35] Puvanasundram, P. et al. (2021). Multi-strain probiotics: Functions, effectiveness and formulations for aquaculture applications. Aquaculture Reports, 21, 100905. doi: 10.1016/j.aqrep.2021.100905.
[36] Rossi, F. et al. (2011). Quantitative Analysis of Histidine Decarboxylase Gene (hdcA) Transcription and Histamine Production by Streptococcus thermophilus PRI60 under Conditions Relevant to Cheese Making. Applied and Environmental Microbiology, 77(8), 2817–2822. doi: 10.1128/AEM.02531-10.
[37] Thursby et al., (2017). Introduction to the human gut microbiota. Biochemical Journal, 474(11), 1823-1836. doi: 10.1042/BCJ20160510.
[38] Tompkins, T. A. et al. (2011). The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Beneficial Microbes, 2(4), 295–303. doi: 10.3920/bm2011.0022.
[39] Toscano, M. et al. (2017). Effect ofLactobacillus rhamnosusHN001 and Bifidobacterium longumBB536 on the healthy gut microbiota composition at phyla and species level: A preliminary study. World Journal of Gastroenterology, 23(15), 2696. doi: 10.3748/wjg.v23.i15.2696
[40] Williams, N. T. (2010). Probiotics. American Journal of Health-system Pharmacy, 67(6), 449–458. doi: 10.2146/ajhp090168.