Er zijn meer dan 500 verschillende soorten supplementen om vitaminen en mineralen tekorten in je lichaam aan te vullen [14].
Met zoveel soorten kan het soms lastig zijn om te bepalen welke jij precies nodig hebt.
Om je hierbij te helpen heb ik onderzocht welke supplementen je het beste kunt toepassen per situatie.
Je leest hieronder mijn top 7.
1. Vitamine D3
Een van de beste voedingssupplementen die je kan bijnemen voor een goede gezondheid is vitamine D3.
Deze vitamine wordt niet alleen door zonlicht in je huid aangemaakt, maar is ook aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen. Zoals vette vis, ei en paddenstoelen [38,55].
Bij een chronisch tekort aan vitamine D3 kun je ervoor kiezen om het aan te vullen met voedingssupplementen.
Over het algemeen hebben veel mensen een vitamine D3 tekort. Met name als je een donkere huidskleur hebt, ben je hier gevoeliger voor [10].
Dit komt doordat melanine, het pigment dat huid zijn kleur geeft, ervoor zorgt dat je lichaam minder goed in staat is om vitamine D aan te maken [39].
Vitamine D helpt onder andere bij [26]:
- Het behoud van sterke botten
- Een normale werking van het immuunsysteem
- Het sterk houden van tanden
- Het normale werken van de spieren
- Bij het celdelingsproces
Wanneer vitamine D3 bijnemen?
✔ Als je niet vaak buiten in de zon bent
✔ Als je zwanger bent
✔ Als je een donkere huidskleur hebt [39]
✔ Mogelijk als je vaak ziek bent [49]
❌ Waarschijnlijk niet nodig in de zomer met veel zon
⚠ Let op:
- Vermijd vitamine D2 (je hebt D3 nodig)
- Bij zware tekorten of twijfel: neem contact op met de huisarts en ga niet zelf zomaar hoog doseren
Koop vitamine D van het merk Nutribites. Dit merk heeft onder andere vitamine D3 supplementen in een goed opneembare vorm, zijn vrij van onnodige vulstoffen en bekende allergenen en hebben een neutrale smaak.
2. Omega 3
Welke supplement je ook nodig kan hebben bij een tekort ervan, is omega 3.
Dit is een groep meervoudig onverzadigde vetzuren en heeft je lichaam dagelijks nodig [20].
Omega 3 maakt je lichaam niet zelf aan. Het is dus belangrijk om het binnen te krijgen via voedingsmiddelen. Het komt met name voor in vette vis en bepaalde noten, zaden en groenten [36,37].
Omega 3 helpt onder andere bij [20]:
- De instandhouding van de normale hersenfunctie
- Een normale werking van het hart
- Scherp blijven zien
- Een normale bloeddruk in stand houden
- Het behoud van een normaal vetgehalte in het bloed
Wanneer omega 3 bijnemen?
✔ Als je vegetariër of veganist bent als je nooit vis eet [11]
✔ Als je nooit vis eet
✔ Als je zwanger bent [45,57]
❌ Waarschijnlijk niet nodig als je wekelijks minimaal 1x vette vis eet [11,33,40]
⚠ Let op:
- De beste omega 3-supplementen bevatten een hoge concentratie EPA en DHA
- Vermijd ALA (je hebt supplementen nodig met een hoge concentratie EPA en DHA)
- Vermijd omega 6 (je hebt omega 3 nodig)
- Bij zware tekorten of twijfel: neem contact op met de huisarts en ga niet zelf zomaar hoog doseren
Koop omega 3 van het merk Nutribites. De omega 3-supplementen van dit merk bevatten onder andere extra zuivere visolie, weinig zware metalen en hebben een ruime hoeveelheid EPA en DHA.
3. B12
Vitamine B12 is een essentiële wateroplosbare vitamine die je lichaam niet zelf aanmaakt.
Wateroplosbaar houdt in dat overschotten die je lichaam niet nodig heeft zelf weer uitscheidt via urine [29].
Het komt met name voor in dierlijke producten zoals vlees, vette vis en zuivel, maar het kan ook bijgenomen worden met supplementen [35,36].
B12 helpt onder andere bij:
- Een normale werking van je zenuwstelsel [3]
- De aanmaak van rode bloedlichaampjes [2]
- De normale werking van het immuunsysteem [32]
- Het verminderen van vermoeidheid en moeheid [2]
- Bij het celdelingsproces
- Energie vrijmaken uit voeding
Wanneer B12 bijnemen?
✔ Als je vegetariër of veganist bent [18, 44]
✔ Als je zwanger bent [18, 56]
✔ Als je 60+ bent [18, 44]
✔ Mogelijk bij gevoelloze vingers en tenen [56]
✔ Mogelijk bij tintelingen in je ledematen [56]
⚠ Let op:
- Je kan het beste kauw-, zuig- of smelttabletten nemen met B12
- Vermijd capsules of tabletten die je moet doorslikken (het vermindert de effectiviteit)
- Bij zware tekorten of twijfel: neem contact op met de huisarts en ga niet zelf zomaar hoog doseren
Koop B12 zuigtabletten van het merk Nutribites. Deze supplementen bevatten de actieve vorm van vitamine B12: methylcobalamine. Ook voegt het bedrijf zuivere stevia toe en hebben de supplementen een hoge, maar veilige dosering.
4. Magnesium
Magnesium behoort ook bij een van de beste supplementen die je kan bijnemen naast je voeding. Magnesium is namelijk het vierde meest voorkomende mineraal in je lichaam. Zonder magnesium kan je lichaam niet goed werken [19].
Dit mineraal bevindt zich met name in voedingsmiddelen als peulvruchten, noten, zaden en groene bladgroenten [34].
Je hebt verschillende magnesiumsoorten. Magnesiumbisglycinaat wordt het beste door je lichaam opgenomen en heeft de langste werking [50].
Magnesium helpt onder andere bij [12]:
- Het verminderen van vermoeidheid en moeheid
- Het behouden van normale spierwerking
- Het behoud van sterke botten en tanden
- De normale werking van zenuwen
- Bij het celdelingsproces
- De normale eiwitsynthese
- Energie vrijmaken uit voeding
- Een normaal concentratievermorgen
Wanneer magnesium bijnemen?
✔ Als je geen of weinig (groene) groentes eet
❌ Waarschijnlijk niet nodig als je wekelijks voldoende en gevarieerde groentes eet
⚠ Let op:
- Het gebruik van een magnesiumsupplement geeft geen garantie voor het oplossen van je klachten
- Supplementen met deze magnesiumsoorten zijn minder effectief: magnesiumoxide, magnesiumsulfaat, magnesiumchloride, magnesiumcarbonaat, magnesiumfosfaat [37]
- Wees extra alert als je antibiotica gebruikt: raadpleeg een arts om te overleggen [46]
- Bij zware tekorten of twijfel: neem contact op met de huisarts en ga niet zelf zomaar hoog doseren
Koop magnesiumtabletten van het merk Nutribites. Dit supplement is zuiver, goed opneembaar en bevat twee soorten magnesium. Daarnaast bevat het hulpstoffen waardoor je lichaam magnesium nóg beter kan opnemen.
5. Vitamine C
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die je binnenkrijgt via groenten en fruit. Zoals citrusvruchten en aardappelen [5,41].
Wateroplosbaar houdt in dat overschotten die je lichaam niet nodig heeft zelf weer uitscheidt via urine.
Vitamine C dient als ondersteuner voor je weerstand. Van oudsher is een tekort aan vitamine C verbonden met de welbekende scheurbuik. Maar dat komt bijna niet meer voor [17].
Een aanbevolen dosering is 75 milligram vitamine C per dag. Om dit te bereiken moet je dagelijks groente en fruit eten die rijk zijn aan vitamine C [6].
Je kan er ook voor kiezen om het bij te slikken met voedingssupplementen. Vitamine C behoort dan ook bij de beste supplementen die goed zijn voor je gezondheid.
Vitamine C helpt onder andere bij:
- Een normale werking van je immuunsysteem [28]
- Het behoud van sterke botten en tanden [13]
- De verbetering van ijzeropname [9]
- De verzorging van je huid van binnenuit [42]
- De normale werking van zenuwen [30]
- Het beschermen van lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf [13]
Wanneer vitamine C bijnemen?
✔ Als je weinig tot geen groente en fruit dagelijks eet
✔ Als je zwanger bent en/-of borstvoeding geeft
❌ Waarschijnlijk niet nodig als je dagelijks voldoende en gevarieerde groentes en fruit eet
⚠ Let op:
- Bij zwangerschap of twijfel: neem voor gebruik eerst contact op met de verloskundige of huisarts
- Wees alert op vitamine C supplementen met ascorbinezuur. Niet elk lichaam reageert goed op deze vorm vitamine C. Kies liever voor supplementen die ascorbaat bevatten.
Koop vitamine C tabletten van het merk Nutribites. Dit merk bevat de beste soort vitamine C in een gemakkelijk en veilig te doseren capsule. Ook vind je in het product citrus bioflavonoïden voor een optimale opname van vitamine C in je lichaam.
6. Probiotica
Je darmflora bestaat uit duizend soorten darmbacteriën die je helpen met het verteren van voedsel en zorgen voor een gezond immuunsysteem, hart en vitale hersenen [52].
Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die de gezonde bacteriën in je darmflora ondersteunen [8,23].
Dit zit in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, yoghurt en zuurkool, maar je kan probiotica ook als voedingssupplement innemen [1,21].
Probiotica helpt bij [8,31]:
- Het herstellen van een disbalans in je darmflora
- Het behouden van een gezonde darmflora
Wanneer probiotica bijnemen?
✔ Als je overmatig last hebt van darmklachten zoals gasvorming, constipatie, diarree
✔ Een gezonde darmflora wil behouden
❌ Het dient niet als vervanger voor bepaalde voedingsmiddelen
❌ Als je geen klachten hebt en voldoende gefermenteerde voedingsmiddelen nuttigt
⚠ Let op:
- Kies probiotica met minimaal 8 verschillende stammen [25,43]
- Vermijd tabletten (kies voor capsules of poeders) [4]
- Volg goed de bijsluiter op of je probiotica voor, tijdens of na de maaltijd moet innemen
- Overleg met je huisarts of probiotische supplementen geschikt zijn voor jou
- Het gebruiken van probiotica geeft geen garantie voor het oplossen van je klachten
Koop probiotica van het merk Nutribites. Dit merk biedt zuivere voedingssupplementen, bevat 14 verschillende bacteriestammen en geeft een veilige dosering.
7. Kurkuma
Kurkuma is een specerij afkomstig uit de wortelstok van de kurkumaplant, die vooral in India en Bangladesh groeit. Het zorgt bijvoorbeeld voor de gele kleur in curry [48].
Het wordt in India al duizenden jaren gebruikt als geneeskrachtig kruid. Sinds kort kan je in Nederland kurkuma ook verkrijgen in voedingssupplementen.
Er lopen nog veel onderzoeken die moeten uitwijzen welke gezondheidsvoordelen kurkuma precies biedt.
Zo zou het een sterk antioxidant zijn en je lichaam ondersteunen bij ontstekingen en een goedwerkend immuunsysteem [7,22,48].
De actieve stof in kurkuma heet curcumine. De meeste onderzoeken die lopen naar de gezondheidseffecten van kurkuma, gebruiken doseringen van deze stof die hoger zijn dan de specerij kurkuma bevat.
Daarom kiezen sommige mensen ervoor om kurkuma in te nemen via capsules.
Wanneer kurkuma bijnemen?
✔ Als je een boost kan gebruiken voor je immuunsysteem
❌ Als je zwanger bent of borstvoeding geeft (overleg eerst met je verloskundige)
❌ Als je bloedverdunners gebruikt [27,51]
❌ Als je hormoontherapie ondergaat voor borstkanker [24]
⚠ Let op:
- Neem kurkuma capsules in met zwarte peper of een beetje vet, zoals olijfolie, kokosolie of vette vis [22]
- Het gebruik van kurkuma capsules geeft geen garantie voor het oplossen van je klachten
- Bij twijfel: neem contact op met de huisarts en ga niet zelf zomaar hoog doseren
Koop kurkuma capsules van het merk Nutribites (kurkuma C3 en Fenufiber). Deze capsules zijn zuiver, hebben een hoge kwaliteit en bevatten 95% curcumine (de actieve stof in kurkuma), in plaats van de 5% die je in normale kurkuma vindt.
Test welke supplementen je nodig hebt
Soms is het moeilijk te bepalen welke supplementen je echt nodig hebt. Een goede eerste stap is om je huisarts te raadplegen.
Je kan bij de huisarts een bloedtest laten uitvoeren om te achterhalen of je kampt met tekorten aan essentiële vitamines en mineralen.
Op basis van de resultaten kan de arts gerichte aanbevelingen doen over welke supplementen je mogelijk nodig hebt om je gezondheid te ondersteunen.
Raadpleeg deze site voor extra informatie over de veiligheid van het gebruik en kopen van voedingssupplementen.
[1] Alvaro, E. et al., (2007). Composition and metabolism of the intestinal microbiota in consumers and non-consumers of yogurt. British Journal of Nutrition, 97(1), 126–133. doi: 10.1017/s0007114507243065.
[2] Ankar, A., & Kumar, A. (2022, October 22). Vitamin B12 deficiency. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/.
[3] Baltrusch, S. (2021). The role of neurotropic B vitamins in nerve regeneration. BioMed Research International, 2021, 1–9. doi: 10.1155/2021/9968228.
[4] Baral, K. C. et al., (2021). Advancements in the pharmaceutical applications of probiotics: dosage forms and formulation technology. International Journal of Nanomedicine, Volume 16, 7535–7556. doi: 10.2147/IJN.S337427.
[5] Beals, K. A. (2018). Potatoes, nutrition and health. American Journal of Potato Research, 96(2), 102–110. doi: 10.1007/s12230-018-09705-4.
[6] Bsoul, S. A., & Terezhalmy, G. T. (2004). Vitamin C in health and … the Journal of Contemporary Dental Practice, 5(2), 1–13. doi: 10.5005/jcdp-5-2-1.
[7] Cas, M. D., & Ghidoni, R. (2019). Dietary Curcumin: Correlation between Bioavailability and Health Potential. Nutrients, 11(9), 2147. doi: 10.3390/nu11092147.
[8] Ciorba, M. A. (2012). A gastroenterologist’s guide to probiotics. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 10(9), 960–968. doi: 10.1016/j.cgh.2012.03.024.
[9] Cook, J., & Monsen, E. (1977). Vitamin C, the common cold, and … the American Journal of Clinical Nutrition, 30(2), 235–241. doi: 10.1093/ajcn/30.2.235.
[10] Cui, A., et al., (2022). Prevalence, trend, and predictor analyses of vitamin D deficiency in the US population, 2001–2018. Frontiers in Nutrition, 9. doi: 10.3389/fnut.2022.965376.
[11] Davis, B. C., & Kris-Etherton, P. M. (2003). Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications. the American Journal of Clinical Nutrition, 78(3), 640S-646S. doi: 10.1093/ajcn/78.3.640S.
[12] De Baaij, J. H. F. et al., (2015). Magnesium in Man: Implications for Health and …. Physiological Reviews, 95(1), 1–46. doi: 10.1152/physrev.00012.2014.
[13] DePhillipo, N. N. et al., (2018). Efficacy of vitamin C supplementation on … and … after musculoskeletal injuries: a Systematic review. Orthopaedic Journal of Sports Medicine, 6(10), 232596711880454. doi: 10.1177/2325967118804544.
[14] Dickinson, A. et al., (2014). Consumer usage and reasons for using dietary supplements: report of a series of surveys. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 176–182. doi: 10.1080/07315724.2013.875423.
[15] Essential fatty acids. (2024, January 2). Linus Pauling Institute. https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/essential-fatty-acids.
[16] Fenech, M. (2012). Folate (vitamin B9) and vitamin B12 and their function in the …. Mutation Research, 733(1–2), 21–33. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2011.11.003.
[17] Frei, B., Birlouez-Aragon, I., & Lykkesfeldt, J. (2012). Authors’ Perspective: What is the Optimum Intake of Vitamin C in Humans? Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52(9), 815–829. doi: 10.1080/10408398.2011.649149.
[18] Green, R. et al., (2017). Vitamin B12 deficiency. Nature Reviews. Disease Primers, 3(1). doi: 10.1038/nrdp.2017.40.
[19] Gröber, U., Schmidt, J., & Kisters, K. (2015). Magnesium in prevention and … Nutrients, 7(9), 8199–8226. doi: 10.3390/nu7095388.
[20] Guesnet, P., & Alessandri, J. (2011). Docosahexaenoic acid (DHA) and the developing …(CNS) – Implications for dietary recommendations. Biochimie, 93(1), 7–12. doi: 10.1016/j.biochi.2010.05.005.
[21] Hemarajata, P., & Versalovic, J. (2012). Effects of probiotics on gut microbiota: … Therapeutic Advances in Gastroenterology, 6(1), 39–51. doi: 10.1177/1756283X12459294.
[22] Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A review of its Effects on Human health. Foods, 6(10), 92. doi: 10.3390/foods6100092.
[23] Hill, C. et al., (2014). The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature Reviews. Gastroenterology & Hepatology, 11(8), 506–514. doi: 10.1038/nrgastro.2014.66.
[24] Hussaarts, K. G. a. M. et al., (2019). Impact of Curcumin (with or without Piperine) on the …. …, 11(3), 403. doi: 10.3390/cancers11030403.
[25] Kwoji, I. D. et al., (2021). Multi-Strain Probiotics: Synergy among Isolates Enhances Biological Activities. Biology, 10(4), 322. doi: 10.3390/biology10040322.
[26] Laird, E. et al., (2010). Vitamin D and …; potential mechanisms. …, 2(7), 693–724. doi: 10.3390/nu2070693.
[27] Lao, C. D. et al., (2006). Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complementary and Alternative Medicine, 6(1). doi: 10.1186/1472-6882-6-10.
[28] Macan, N. M. et al., (2019). Therapeutic perspective of vitamin C and its … …, 8(8), 247. doi: 10.3390/antiox8080247.
[29] Mahmood, L. (2014). The metabolic processes of folic acid and Vitamin B12 deficiency. Journal of Health Research and Reviews, 1(1), 5. doi: 10.4103/2394-2010.143318.
[30] May, J. M. (2011). Vitamin C transport and its role in…. In Sub-cellular biochemistry/Subcellular biochemistry (pp. 85–103). doi: 10.1007/978-94-007-2199-9_6.
[31] McFarland, L. V. (2015). From yaks to Yogurt: The history, development, and current use of probiotics. Clinical Infectious Diseases/Clinical Infectious Diseases (Online. University of Chicago. Press), 60(suppl 2), S85–S90. doi: 10.1093/cid/civ054.
[32] Mikkelsen, K., & Apostolopoulos, V. (2019). Vitamin B12, …, …. In Springer eBooks (pp. 103–114). doi: 10.1007/978-3-030-16073-9_6.
[33] Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2021, December 7). Richtlijnen goede voeding 2015. Advies | Gezondheidsraad. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015.
[34] Nielsen, F. H. (2015). Importance of plant sources of magnesium for human health. Crop & Pasture Science, 66(12), 1259. doi: 10.1071/CP15072.
[35] Nishioka, M. et al., (2007). TLC Analysis of a Corrinoid Compound from Dark Muscle of the Yellowfin Tuna (Thunnus albacares). Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, 30(15), 2245–2252. doi: 10.1080/10826070701451605.
[36] Obeid, R. et al., (2019). Vitamin B12 intake from animal foods, biomarkers, and … aspects. Frontiers in Nutrition, 6. doi: 10.3389/fnut.2019.00093.
[37] Pardo, M. R. et al,. (2021). … of magnesium food supplements: A systematic review. Nutrition, 89, 111294. doi: 10.1016/j.nut.2021.111294.
[38] Pilz, S. et al., (2018). Rationale and Plan for Vitamin D food Fortification: A Review and Guidance paper. Frontiers in Endocrinology, 9. doi: 10.3389/fendo.2018.00373.
[39] Powe, C. E. et al., (2013). Vitamin D–Binding Protein and Vitamin D status of Black Americans and White Americans. New England Journal of Medicine/the New England Journal of Medicine, 369(21), 1991–2000. doi: 10.1056/NEJMoa1306357.
[40] Products, E. P. O. D. (2012). Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA). EFSA Journal, 10(7). doi: 10.2903/j.efsa.2012.2815.
[41] Proteggente, A. R. et al., (2002). The … Activity of Regularly Consumed Fruit and Vegetables Reflects their Phenolic and Vitamin C Composition. Free Radical Research, 36(2), 217–233. doi: 10.1080/10715760290006484.
[42] Pullar, J. M. et al., (2017). The roles of vitamin C in …. Nutrients, 9(8), 866. doi: 10.3390/nu9080866.
[43] Puvanasundram, P. et al., (2021). Multi-strain probiotics: Functions, effectiveness and formulations for aquaculture applications. Aquaculture Reports, 21, 100905. doi: 10.1016/j.aqrep.2021.100905.
[44] Ryan-Harshman, M., & Aldoori, W. (2008, April 1). Vitamin B12 and …. The College of Family Physicians of Canada. https://www.cfp.ca/content/54/4/536.full
[45] Sass, L. et al., (2021). Fish Oil Supplementation in Pregnancy and Neurodevelopment in Childhood—A Randomized clinical Trial. Child Development, 92(4), 1624–1635. doi: 10.1111/cdev.13541.
[46] Schwalfenberg, G. K., & Genuis, S. J. (2017). The importance of magnesium in clinical …. Scientifica, 2017, 1–14. doi: 10.1155/2017/4179326.
[47] Shah, B. H. et al., (1999). Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on … Biochemical Pharmacology, 58(7), 1167–1172. doi: 10.1016/S0006-2952(99)00206-3.
[48] Sharifi-Rad, J. et al., (2020). Turmeric and its major compound curcumin on …: Bioactive effects and safety profiles for food, pharmaceutical, biotechnological and medicinal applications. Frontiers in Pharmacology, 11. doi: 10.3389/fphar.2020.01021.
[49] Siddiqui, M. et al., (2020). … modulatory effects of vitamin D on …. Nutrients, 12(9), 2879. doi: 10.3390/nu12092879.
[50] Siebrecht, S. (2013). Magnesium Bisglycinate as safe form for mineral supplementation in human nutrition. https://www.semanticscholar.org/paper/Magnesium-Bisglycinate-as-safe-form-for-mineral-in-Siebrecht/df3ec33570bc26330097284c53a4a5c3815be905.
[51] Tang, M. et al., (2008). Effect of cinnamon and turmeric on urinary oxalate excretion, plasma lipids, and plasma glucose in healthy subjects. the American Journal of Clinical Nutrition, 87(5), 1262–1267. doi: 10.1093/ajcn/87.5.1262.
[52] The Integrative Human Microbiome Project: Dynamic Analysis of Microbiome-Host Omics Profiles during Periods of Human … and …. (2014). Cell Host & Microbe, 16(3), 276–289. doi: 10.1016/j.chom.2014.08.014.
[53] USDA National Nutrient Database. (2016a). USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 28. https://ods.od.nih.gov/pubs/usdandb/EPA-Content.pdf
[54] USDA National Nutrient Database. (2016b). USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 28. https://ods.od.nih.gov/pubs/usdandb/DHA-Content.pdf
[55] Webb, A. R. (2006). Who, what, where and when—influences on cutaneous vitamin D synthesis. Progress in Biophysics and Molecular Biology/Progress in Biophysics and Molecular Biology, 92(1), 17–25. doi: 10.1016/j.pbiomolbio.2006.02.004.
[56] Wolffenbuttel, B. H. et al., (2019). The many faces of cobalamin (Vitamin B12) deficiency. Mayo Clinic Proceedings. Innovations, Quality & Outcomes, 3(2), 200–214. doi: 10.1016/j.mayocpiqo.2019.03.002.
[57] Zou, R. et al., (2021). … during pregnancy and offspring … in childhood. the American Journal of Clinical Nutrition, 114(1), 124–133. doi: 10.1093/ajcn/nqab049.