Kaneel is een zoet en aromatisch kruid dat naast het geven van smaak en geur aan eten ook gebruikt kan worden om ziektes te voorkomen of bestrijden. Een belangrijk onderdeel van kaneel is kaneelaldehyde, dat verantwoordelijk is voor veel van de gezondheidsvoordelen.
Naast kaneelaldehyde is kaneel ook rijk aan antioxidanten, mangaan, calcium en vezels. Het eten van kaneel kan onder andere je bloedsuikerspiegel reguleren, bescherming bieden tegen kanker en de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleinen.
In dit artikel ontdek je meer over de gezondheidsvoordelen van kaneel. Verder kom je meer te weten over de herkomst van kaneel en of kaneel een goede suikervervanger is.
Waar komt kaneel vandaan?
Al duizenden jaren wordt kaneel door de mens gebruikt. In 2000 voor Christus werd kaneel door de Egyptenaren voor diverse doeleinden gebruikt, waaronder als een soort parfum tijdens het balsemen. Ook in West-Azië werd het kruid gebruikt, onder andere om wijn te kruiden.
De Arabieren zorgden ervoor dat kaneel ook in Europa terecht kwam. Omdat dat een lange en zware tocht was, werd kaneel in Europa een exclusief en duur product. Ondanks de populariteit van kaneel wist niemand (behalve de Arabieren) tot het begin van de 16e eeuw waar kaneel precies vandaan kwam.
In 1518 ontdekten Portugese handelaren de kaneel in Sri Lanka en rond 1800 was het kruid niet langer een exclusief product en werd het op meerdere plekken in de wereld gecultiveerd.
Kaneel is het schors van de jonge takken van de kaneelboom. Als de takken van de boom ongeveer twee meter lang zijn, worden de takken gekapt en in dunne reepjes gesneden. De bast wordt eraf gehaald en rolt vanzelf op tot een kaneelstokje tijdens het drogen. De bast kan ook fijngemalen worden, zodat er kaneelpoeder ontstaat.
Waarom kaneel zo gezond is
Hieronder lees je meer over de geneeskrachtige werking van kaneel.
Bescherming tegen kanker: Dankzij de vele antioxidanten in kaneel (waaronder polyfenolen), kan het kruid bescherming bieden tegen kanker. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen in het lichaam die kanker kunnen veroorzaken.
Er zijn diverse onderzoeken geweest om te kijken welk effect kaneel op kankercellen heeft. Zo blijkt uit een onderzoek in 2005 van het Nutrient Requirements and Functions Laboratory in Beltsville dat de polyfenolen in kaneel de verspreiding van kankercellen kunnen remmen.
Ook blijkt dat door kaneel te eten de groei van kankercellen en het ontstaan van tumoren in bloedvaten geremd kunnen worden.
Bescherming tegen hart- en vaatziektes: Het eten van kaneel kan de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleinen. Kaneel kan het slechte cholesterol verlagen, terwijl het goede HDL-cholesterol verhoogt wordt. Een onderzoek uit 2013 door het College of Pharmacy in Californië heeft dit aangetoond.
Reguleren van de bloedsuikerspiegel: Kaneel kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt. Het kruid zorgt ervoor dat de hoeveelheid glucose dat in de bloedbaan terecht komt na het eten, afneemt.
Verder kan kaneel ervoor zorgen dat de resistentie tegen insuline afneemt, wat een voordeel is voor mensen met diabetes type 2. Insuline is nodig om glucose in de cellen toe te laten. Als glucose niet in de cellen kan, blijft het in het bloed, waardoor het bloedsuikergehalte te hoog blijft. Door ervoor te zorgen dat de insuline zijn werk kan doen, is de kans op het krijgen van diabetes kleiner.
Bescherming tegen infecties: De kaneelaldehyde in kaneel kan diverse soorten infecties bestrijden, waaronder schimmelinfecties. Ook kan het volgens onderzoek uit 2006 door het Department of Biology in China de groei van bacteriën als Salmonella en Listeria stoppen. Daarnaast spelen de antioxidanten in kaneel een ontstekingsremmende rol.
De vitamines en mineralen van kaneel
Een theelepel kaneel van 7 gram bevat 19 calorieën. Zo is het kruid rijk aan mangaan. Slechts één theelepel kaneel bevat 68 procent van de aanbevolen dagelijks hoeveelheid mangaan. Verder bevat een theelepel kaneel de onderstaande vitaminen en mineralen:
- 2,4 mg vitamine K
Mijn ontbijt: Havermoutpap met gebakken appeltjes met kaneel. - 0,2 mg vitamine E
- 0,1 mg vitamine B3.
- 77,7 mg calcium
- 0,6 mg ijzer
- 33,4 mg kalium
- 0,1 mg zink
- 4,7 mg magnesium
Een gezond kaneel snack recept
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is kaneel dus erg gezond en past goed bij een suikervrij dieet. Ook met kaneel moet je niet overdrijven. Een kleine theelepel per dag is voldoende om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.
Kaneel is goed te combineren met gezonde snacks, hieronder geef ik je een simpel recept.
Appeltjes met kaneel uit de oven
Ingrediënten voor 1 snack
- 1 appel
- 1 el rozijnen
- 1 tl kaneel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Snijd de appel in blokjes en doe deze samen met de rozijnen in een kleine ovenschaal of oven bestendig bord.
- Strooi de kaneel erover en bak het geheel in circa 20 minuten af.
Dit recept is ook lekker als ontbijt in havermout of Griekse yoghurt. Daarnaast kun je kaneel gebruiken als suikervervanger in je koffie of als specerij in hartige warme maaltijd gerechten.
5 reacties op “Past kaneel in een suikervrij leven?”
Wat n prachtige opsomming van al wat goed is,
dank je,
wij eten al heel lang zo veel mogelijk suikervrij, zonder melk , wel wajang plantaardig, en ook kaneel.
Genieten van noten en ook wel van n stukje kip vis en vlees.
Veel yoghurt, veel groenten en sinds n half jaar geen brood meer.
voelt goed.
Lieve groet van Martina
Hoi Martina,
Dank voor je bericht. Leuk om te horen dat je zo goed bezig bent.
Groetjes Lynda
Je bedoeld dan toch wel de ceylon kaneel die je in de reform winkel koopt en niet de kaneel uit de gewone supermarkt
Jammer dat je niet het verschil aangeeft van Ceylon kaneel en Cassia kaneel. Ze zijn allebei gezond maar als je veel er van wilt gebruiken is Cassia minder geschikt vanwege het hoge coumarinegehalte. Ceylonkaneel is van betere kwaliteit en veel veiliger voor gebruik van de gezondheid. Het artikel is hierdoor niet compleet.
Dank voor je reactie Annemiek. Onze bronnen geven aan dat tussen ceylon en cassia kaneel kleine verschillen bestaan wat door de olieverhouding komt. Dit geeft geen verschil qua gezondheidsvoordelen. Binnen het gebruik van kaneel in de recepten zijn beide varianten geschikt.